FONTOS


 

Új szponzor a Fradinál
Milliárdos lehet a klub

Az FTC Üllői úti székháza. Hétköznapi sajtótájékoztató, amelyet a Ferencváros vízilabda-szakosztályának a vezetői hívtak össze, hogy bemutassák a csapat új szponzorát, ám Kónya Árpád, a Hyper Cash Incorporation tulajdonosa a pesti útfelbontások miatt késik.

Nem nagy szenzáció. Az újságírók, akik viszonylag kis létszámban jelentek meg, unottan várakoznak. Még nem tudják, hogy nem hiába. (Kónya úr mobilon jelzi, már az Árpád hídnál jár.)

Papp Albert szakosztályelnök és Wiesner Tamás szakosztály-igazgató tíz perccel kettő után elkezdi a mondókáját. "Augusztus közepe óta folyik a csapat felkészülése" - szögezi le elöljáróban az igazgató, majd a játékosállományban végbement változásokat kezdi sorolni. "Steinmetz, Kiss Csaba és Balogh távozott, Szebeni, Komlósi, Palyán érkezett, illetve az ausztrál Boyd az olimpia után jön." Ekkor még mindez érdekli is a jelenlévőket. Csakúgy, mint a gárda őszi programja. "November tizedike és tizenkettedike között részt veszünk egy berlini négyes tornán, az első Bajnokok Ligája-meccsünket pedig november huszadikán játsszuk" - mondja még mindig Wiesner.

Tőle veszi át a szót Papp Albert, és a szakosztály új frigyéről, valamint a jövendőbelijéről (aki ekkor már a Hungária körúton autózik) szolgál információkkal. " Az új szponzor a magyar vízilabdasport érdekeit szem előtt tartva, a Bajnokok Ligája-szereplés kapcsán felmerülő költségeinket fogja fedezni. A támogatás összege tizenötmillió forint."

Az uzsonnaszünet végén aztán megérkezik a Hyper Cash tulajdonosa, aki pontosan tudja, hogyan kell bemutatkozni. "Az eredetileg tervezett támogatási összeget megemeltük" - jelenti ki elöljáróban. Erre még csak a klubvezetők kapják fel a fejüket, az üzletember következő mondatára azonban már mindenki, aki a teremben tartózkodik. Sőt, még a felüljáró alatt dolgozó légkalapács is elhallgat: "A vízilabdázóknak szánt 15 millió forint mellett a Ferencvárosi Torna Club részére felajánlunk 30 millió dollárt. "

Hogy mennyit? Hisz az nem kevesebb, mint kilencmilliárd forint!

Erős kétkedés fogadja, ezért Kónya úr többször is elismétli az összeget. Nincs tévedés, mindenki jól hallotta. Innentől kezdve már nemigen esik szó vízilabdáról a vízilabda-sajtótájékoztatón. Az a sok nulla mindenkit megbűvölt. A támogató így folytattja:

"Ez a részvénycsomag nem befektetés, hanem felajánlás, amelyet az egyesületi tanácsnak még el kell fogadnia. Ha ez megtörténik, a klub arra fordítja a pénzt, amire akarja." Két évig egyébként csak a részvények osztalékát, ezt követően a teljes összeget felhasználhatja a Ferencváros. Hogy mi vette rá ezt a fiatalembert, hogy a magyar sportban talán sohasem látott mennyiségű pénzt a Fradinak ajánlja? "Erkölcsi, vallási és etikai okok vezettek, és az, hogy nagy híve vagyok Torgyán Józsefnek, a klub elnökének."

Aki ekkor még mit sem tudott erről az adományról. Ahogy Szabadi Béla sem, bár az elnökhelyettes szerint "történhetnek csodák."

A sajtótájékoztató pedig azzal zárult, amiért tulajdonképpen megszervezték: az illetékesek szignálták a 15 millió forintos, az FTC-Thomas Jeansnek szánt támogatást tartalmazó szerződést.

(szőllőssy k.), A színes Sport 2000.09.29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK