FONTOS


 

"A világ jelenlegi legjobb csapatának volt mestereként"
Tóth Gyula búcsúfellépése

Vajh, milyen érzés lehet olyan helyről megérkezni, ahová a többi magyar sportoló csak most indul? Márpedig a női válogatottal ez a helyzet: a lányok most érkeztek vissza ausztráliai túrájukról, ahol a volt szövetségi kapitány, dr. Tóth Gyula vezette őket még egyszer, utoljára.

- Ahogy közeledik az olimpia, egyre fájdalmasabb, hogy nem a kvalifikációs tornán mutatott játékunk miatt maradtunk le az ötkarikás játékokról, hanem a rossz versenykiírás miatt - csuklott el még mindig Tóth doktor hangja.

- Az ötödik földrészt ennek ellenére megismerhették.

- Valóban, és nekem elhihetik, gyönyörű kontinens, amelyet nagyon kedves emberek laknak. Hogy mindezt az olimpiai távolmaradásunk ellenére is megtapasztalhattuk, azt doktor Görgényi Istvánnak, az ausztrálok szövetségi kapitányának köszönhetjük, aki a személyes barátságunkra való tekintettel már Palermóban meghívta az akkor még az én irányításom alatt szereplő magyar gárdát edzőtáborozni. A majdŐ háromhetes kintlétünk és az utazásunk költségének jelentős hányadát a vendéglátóink fedezték, míg a fennmaradó részét én szedtem össze a szponzoroktól. Így ez a túra a magyar szövetségnek semmilyen kiadást sem jelentett.

- Profitálni viszont nemcsak az ön utódja, doktor Faragó Tamás fog ebből a kirándulásból, hanem - feltételezem - az ausztrálok is.

- Így van, hiszen a hivatalos barátságos meccsen túl - melyet az itthon maradt Szremkó Krisztina, Tóth Gabriella és Valkay Erzsébet nélkül, a hazai játékvezetők hathatós közreműködésének következtében 14-10-re elveszítettünk -, naponta kétszer kétkapuztunk ellenük, és minden egyébben segítettük a felkészülésüket. Hogy mást ne mondjak, Pista barátom még arra is megkért - ne tűnjön nagyképűségnek, mert őt idézem -, hogy "a világ jelenlegi legjobb csapatának volt mestereként" naponta értékeljem a játékukat. Mit mondjak? Nem lesz nekik könnyű megszerezniük az aranyat. Viszont állítom, a jövő évi budapesti Európa-bajnokságra készülő két kapusunk Sós Ildikó és Tóth Andrea, valamint a mezőnyjátékosok, Drávucz Rita, Győri Eszter, Kisteleki Dóra, Rédei Kata, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Tóth Noémi és Valkay Ágnes olyan komoly munkát végeztek odakint, hogy szerintem nem jelenthet nekik gondot az első hely megszerzése a Szigeten.

- Korosztályos csapatainak nagyon kijött a lépés, amíg ön távol volt.

- Minden mozdulatukról tudtam, hiszen folyamatosan érkeztek az SMS-ek az óceánon túlra a serdülő, az ifjúsági és a Komjádi-kupában szereplő csapataim sikereiről. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, és annak külön örülök, hogy Fülöp Tibor kollégám a LEN-kupába viheti a majd felnőttgárdát, hiszen így a kontinens már nemcsak a lányok miatt ismeri majd meg Szentest.

(rénos), A színes Sport 2000.09.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK