FONTOS


 

Megkezdődött a Benedek-ügy római tárgyalása
Eltiltást kér az ügyész


Noha ma utazik Firenzébe, a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság színhelyére a magyar válogatott, a küldöttség tagjait tegnap mégsem a csomagolás tartotta lázban. Hétfőn ült össze ugyanis Rómában az a testület, amely az elhíresült Benedek-ügyben hivatott dönteni. Nevezetesen abban, hogy a válogatott Olaszországban légióskodó játékosát eltiltja-e doppingszer használata miatt vagy sem.

Amint arról többször beszámoltunk, Benedek Tibor vizeletében az itáliai bajnoki döntő után találtak tiltott szert (a tesztoszteronok közé tartozó clostebolt), s az A próba eredményét a múlt heti, kölni B teszt is igazolta. Nem mellékes ugyanakkor, hogy a kölni laboratóriumban elvégzett vizsgálat egészen csekély mennyiségű clostebolt mutatott ki, ami alátámaszthatja a pólós által előadott verziót, miszerint: vélhetően a lábgombásodás ellen használt kenőcs tartalmazta a doppingszerek közé sorolt anyagot. Ami biztos: a B próba után - tehát még pénteken - az Olasz Úszó Szövetség hivatalból felfüggesztette az INA Assitalia Roma csapatában játszó Benedek játékjogát, s a szabályok értelmében ez a határozat kiterjed a nemzetközi szövetség valamenynyi tagországára, alszervezetére (így az Európai Úszó Ligára), illetve összes rendezvényére.

Tegnap délután az ítélethozatalban illetékes, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) mellett működő doppingellenes ügyészség szóvivője úgy tájékoztatta római tudósítónkat, hogy a meghallgatás három órakor megkezdődött, ám a részletekről semmit nem volt hajlandó elárulni. Ugyanekkor dr. Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a lehetséges határozatról úgy vélekedett: "az olaszok két tűz között vannak, hiszen az érdekük és a becsületük mást diktál". Ezzel félreérthetetlenül arra utalt, hogy az Európa-bajnokságon rivális magyar együttes meggyengítése az olasz pólósok esélyeit növelné. A szakvezető elmondta azt is, hogy tudomása van két korábbi olaszországi esetről, amikor ugyanilyen kenőcsöt használó kosárlabdázókat mentettek föl a doppingtárgyaláson. "Ez reményekkel tölthet el bennünket" - említette.

Kemény Dénes szerint az ügy rendkívül rossz hatással van a csapat egészére: "Amikor a játékosok a felkészülés utolsó napjaiban nem az Európa-bajnokságról beszélnek, hanem egy lábkenőcs összetevőiről, az nem egészséges. Ennél is nagyobb baj, hogy - miután Tibor hol jöttedzésre, hol nem - megbomlott a csapategység. Benedek már-már egyéni játékosként, amolyan magántanulóként tréningezett, és meghatározó klasszisról lévén szó, ez sem kifejezetten optimális. Magamról pedig csak annyit, hogy szép lassan megbolondulok, mert más sem jár a fejemben, mint ez a cirkusz."

Arra a kérdésre, hogy Benedek jelenléte, illetve hiánya mennyiben befolyásolhatja a csapat firenzei eredményességét, Kemény így válaszolt: "Tibor hozzávetőlegesen két-három gólt ér meccsenként. Vagyis: ha egy mérkőzésen vele négy góllal győznénk, akkor nélküle csak kettővel fogunk. Azon meg, amelyen eggyel lennénk jobbak az ellenfélnél, a távollétében eggyel rosszabbak leszünk."

Késő este volt már, amikor a CONI befejezte a doppinghistória első napi tárgyalását. Érdeklődésünkre a római központban azt válaszolták: egyelőre csak annyit árulhatnak el, hogy Giacomo Aiello, az Olasz Olimpiai Bizottság ügyésze eltiltást kér Benedek Tiborra éppúgy, mint a bajnoki döntő után szintén pozitív mintát produkáló jugoszláv Vujasinovicsra és az olasz Vanninire is.

A szóvivő úgy tájékoztatta tudósítónkat, hogy az ügyészi előterjesztés alapján szerdán hirdet ítéletet az úgynevezett doppingbíróság.

Késő este Kemény Dénes meglehetősen feldúltan kommentálta a Rómában történteket. Elmondta, hogy már beszélt Benedekkel, akivel azt közölték: az ügyész nyolc hónapos eltiltást javasol a döntéshozóknak. "Tibor hangját rendkívül fáradtnak, csalódottnak éreztem, és én megértem őt. Bár az ügyészség - a játékos állítása szerint - elfogadta a kenőcshasználatra vonatkozó, vagyis az ártatlanságot igazoló bizonyítékokat, amolyan pedagógiai célzattal mégis az eltiltását szeretné elérni. Benedek azt magyarázta, hogy az illetékesek úgy érveltek: egy pólósnak, aki évek óta Olaszországban játszik, tisztában kellene lennie a helyi törvényekkel. Ezzel szemben az én véleményem megegyezik Tiboréval: aki nem törte össze a vázát, azt nincs miért megbüntetni."

Amennyiben az ügyészi előterjesztést akceptálja a bíróság, a nyolc hónapos eltiltás azt jelenti, hogy Benedek az Európa-bajnokságon és a sydneyi Világ Kupán nem, a jövő évi, ugyancsak Sydney-ben rendezendő olimpián viszont ott lehet a magyar válogatottban.

Kemény ennél optimistább. Ő azt mondja, azzal búcsúzott Benedektől, hogy csütörtök este a firenzei Costoli uszodában saját kezűleg szeretné ráadni a fejére a 8-as sapkát.

Népszabadság, 1999. augusztus 31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999