FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
A Vasas vetett véget a Fradi veretlenségének


FTC-Thomas Jeans-Vasas-Plaket 6-8 (2-2, 2-3, 1-1, 1-2)

Komjádi uszoda, 700 néző. V: Szentgyörgyi, Koós

FTC: Kósz - Székely 1, KISS CS. 1, Balogh G., Hesz 1, Tiba, Steinmetz Á. 1. Cs: MATAJSZ 2, Vogel, Nyéki, Dodog, Haufe. Edző: Vad Lajos

VASAS: BÍRÓ - Lehmann 1, KATONÁS 1, REX-KISS B. 2, Vári A. 1, Nitsovits, Martinovics. Cs: REGŐS Á. 3, Vindisch, Ágner. Edző: dr. Fragó Tamás

Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 7/2

Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1

"Ünnepi hangulatban vannak a fiúk" - mondta kissé aggódva a találkozó előtt Wiesner Tamás, az FTC szakosztályvezetője. Nos, az esélyesebbnek számító zöld-fehérek valóban adakozó kedvükben voltak, a találkozó elején - ha nem is díszes csomagolásban - sorra küldték a Kovács Zoltán helyett védő Bíró kapuja felé a védhető ajándéklabdákat. Ez alól csupán Hesz volt kivétel (szép gólt lőtt), ám a Vasas sem tétlenkedett. Amolyan minden mindegy alapon Rex-Kiss tüzelt hátulról, amivel alaposan meglepte Kószt, majd Vári passzolta a rövid sarokba a játékszert. A negyed végül döntetlennel zárult, Matajsz talált be Bíró kapujába.

A folytatásban viszont az angyalföldieknek elegük lett az ünnepi hangulatból (ráér az még -gondolták), és nagyon belehúztak. Igazuk volt, ezzel sokkal jobb lett a rangadó. Az új változatra a Fradi is vevő volt, így nem panaszkodhattunk a találkozóra. A legjobb utánpótlás-játékosnak választott Katonás lövése adta meg a jelet, majd sorban Székely, Lehmann, Vári, Regős és Kiss Csaba következett. A számok nyelvére lefordítva ez annyit tett, hogy a térfélcsere után öt-négyre vezetett a Faragó-legénység.

Ezt követően, ha lehet, még inkább élesedett a küzdelem, és noha gólokban nem bővelkedett az összecsapás, szépséges jelenetekben nem volt hiány. Ilyen volt például Kiss Csaba kapufára csavart lövése, majd Vári mintaszerű, tökéletes szerelése. Rex-Kiss újfent a "határon túlról" próbálkozott, szerencséjére Kósz ismét elnézte a lövést. Kapaszkodott, kapaszkodott a listavezető, ám Matajsz találata után Regős négyméteresből állandósította a kétgólos Vasas vezetést.

A végén aztán visszajött az esély a Ferencváros számára, hiszen egy gyönyörű és eredményes kombinációt követően (Tiba - Steinmetz Ádám - a kapu volt a labda útja) elemi hibát vétett az angyalföldi gárda, hiszen úgy telt el 35 másodperces támadóideje, amiben ráadásul egy emberfór is benne foglaltatott, hogy még lövéssel sem próbálkozott.

Az utolsó percben azonban a zöldeknél is megremegtek a kezek, de 33 minutummal a vége előtt ismét felcsillant a pontszerzés reménye Nyékiék előtt, a válogatott Székely Bulcsú azonban csúnyán eladta a labdát, így elszállt ez az esély is.

Sőt, az ellentámadásból Katonás és Regős úszott meg, majd az utóbbi játékos a dudaszó pillanatában harmadik gólját is megszerezte. Ezzel nem- csak csapata, hanem a mezőny legjobbjának is bizonyult.

Vad Lajos: - Most ugyan nem játszottunk jól, de mindent egybevéve elégedettek lehetünk az őszi szezonnal.

Dr. Faragó Tamás: - Az élet minden területén szükség van értelmes emberekre...

(amler)

A meccs...

...BÚCSÚZÓJA. Elérkezett az idő. Koós László , a kiváló nemzetközi játékvezető elérte a "bűvös" korhatárt, amely a játékvezetőknél az 55 évet jelenti. Ezen a mérkőzésen fújta utoljára a sípot. Hogy melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzése, így felelt: "Úgy öt-hat éve a Fradi-Vasas bajnoki elődöntőn mindkét meccsre engem és Kosztolánczy Gyurit kérték az együttesek, hiszen akkor még választani lehetett. Ez a bizalom nagyon jólesett, sosem felejtem el". Nos, a véletlennek köszönhetően Koósnak búcsúfellépésként ismét egy Ferencváros-Vasas összecsapás jutott. Valószínűleg ezt sem fogja egy ideig elfelejteni.

...ELLENTMONDÁSA. A Vasas csapatában meghatározó játékosok hiányoztak a rangadóról. Gyöngyösi András és Tóth László betegsége miatt még a cserepadra sem tudott leülni, míg a válogatott kapus, Kovács Zoltán ugyan a társai között volt, de ő sem volt teljesen egészséges, így ezúttal Bíró kapott helyette bizalmat. A találkozó előtt mindez tovább növelte az egyébént is esélyesebbnek látszó Ferencváros előnyét, ám a medencében lévő angyalföldi pólósok rácáfoltak minderre. Az alapemberek nélkül is kétgólos különbséggel győzték le a Fradit, elvéve így a zöld-fehérek veretlenségét.

Jogtalan négyméteressel nyert a Szolnok?

Szerdán tárgyalják a Szentes óvását

Huszonöt másodperc alatt összekuszálódtak a szálak. A sima meccsből óvásos ügy lett. A helyszín Szolnok, az időpont szombat délután. A téma a Szolnoki VSE-Kontavill-Szentesi VK férfibajnoki mérkőzés. Annak is az utolsó perce. A hazaiak ekkor egy góllal vezettek (10-9), ráadásul a labda is náluk volt. Még az sem okozott galibát, hogy Fülöp Tibor, a szentesiek edzője időt kért. Senki nem szólt egy szót sem, amikor a játékvezetők - szabálytalan időkérés miatt, hiszen a labda a szolnokiaknál volt - négyméterest ítéltek a szentesiek ellen. Erre játszott a vendégcsapat, pontosabban arra, hogy ha a kapusuk kivédi a négyest, több mint húsz másodpercük marad az egyenlítésre. A fura taktika bejött, a négyest kihagyta a Szolnok, támadhatott a Szentes.

És Fülöp Tibor ismét időt kért. Most legiálisan, a találkozó folyamán másodszor. Ez volt az a pont, amikor a zsűri és a játékvezetők elvesztették a fonalat. A bírók ugyanis újabb négyméterest ítéltek a szentesiek ellen, mondván, ez volt a harmadik időkérésük, pedig csak kettő jár. Hogy hol itt a gond? A szabálytalan időkérés nem számít időkérésnek... És hogy még izgalmasabb legyen a történet, a harmadik időkérés esetén sem négyesnek kellett volna következnie (a szenteseiknél volt a labda), hanem szolnoki szabaddobásnak. A megítélt négyessel 11-9-re a Szolnok nyerte a találkozót, ám várható volt, hogy a vendégek nem hagyják annyiban az esetet. Nem is hagyták, mert hétfőn benyújtották az óvásukat.

- Bírói műhiba miatt óvunk, bízunk benne, hogy újrajátszást rendel el a vízilabda-szövetség versenybíró bizottsága - mondta id. Kiss Ottó, a Kontavill-Szentesi VK technikai vezetője.

- Sajnos tény, hogy több súlyos hiba történt, a zsűri és Bors játékvezető sem a szabályok szellemében járt el - erősítette meg a Szolnokon történteket Puskás Ferenc, a játékvezetői bizottság vezetője.

És hogy mikor tárgyalja az esetet a szövetség verenybíró bizottsága?

- Várhatóan szerdán délután - mondta Marjay Zoltán, a bizottság vezetője. - Ha a testület helyt ad a szentesiek óvásának, akkor újrajátszás várható.

Az esetet látva, nagy a valószínűsége annak, hogy ebben a szezonban két Szolnok-Szentes bajnoki meccset rendeznek...

*

DRÁVUCZ ÉS KATONÁS. A vízilabda-szövetség nyilvánosságra hozta az év ifjúsági játékosainak névsorát. A hölgyeknél a szentesi Drávucz Rita, a fiúknál pedig a Vasas játékosa, Katonás Gergő lett az év legjobbja.

*

SORSOLÁS. Elkészítették a férfi Magyar Kupa selejtezőjének sorsolását. A csoportok első helyezettjei csatlakoznak az OB I tíz csapatához, hogy aztán egyenes kiesés mellett folytatódjék a küzdelem. Magyar Kupa-selejtező. A-csoport. Ybl Miklós Főiskola, Hódmezővásárhely, Kecskeméti VSC. B-csoport. Germán Rt-Cegléd, Vidám Vízilovak, Villanó Fókák Kecskemét. C-csoport. MAFC-Schönherz, OSC, MAFC, Pécsi TÁSI. D-csoport. Neptun, Szegedi VE, Nagykanizsa, Békéscsaba. E-csoport. Tatabánya, Bánki Donát Főiskola, Pápai SE, Nosztalgia Debrecen. F-csoport. Bertók SC-Szentes, Hódmezővásárhely II, Dunaújváros, ELTE DSK

A bajnokság állása:

1. BVSC 9 8 - 1 94-53 16
2. FTC 9 8 - 1 83-46 16
3. Vasas 9 6 2 1 93-58 14
4. Honvéd 9 5 - 4 75-62 10
5. UTE 9 3 4 2 73-70 10
6. Eger 9 3 2 4 61-72 8
7. Szentes* 8 3 1 4 55-71 7
8. Szolnok* 8 2 - 6 52-87 4
9. KSI 9 1 1 7 51-77 3
10. BEAC 9 - - 9 49-90 0

*A Szolnok-Szentes találkozó végeredménye (11-9) óvás miatt nem szerepel táblázatunkban

(sal), Nemzeti Sport 1999. december 21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999