FONTOS


 

FTC--Világválogatott mérkőzés a Thomas Jeans-kupáért
A "világ többi része" villogott


A horvátok olimpiai bajnoka, Dubravko Simenc (balról) nem csak a védelemben villogott, három gólt vágott a Ferencvárosnak, amely 13-9-es vereséget szenvedett a világválogatottól. A nem mindennapi találkozón azonban a közönség volt a végső győztes...

FTC-Thomas Jeans--Világválogatott : 9--13 (3--2, 3--2, 0--4, 3--5)

Komjádi uszoda, 2800 néző. V: Klarics (horvát), dr. Kiss O. (magyar)

FERENCVÁROS: Kósz -- Székely, Kiss Cs., Balogh G., Hesz 1, Steinmetz Á. 1, Tiba 1. Cs: Nyéki 1, Fodor, Takács A., MATAJSZ 2, Dodog, Steinmetz B. 1, Haufe, KONRÁD 2, Vogel, Kardos (kapus). Edző: Vad Lajos

VILÁGVÁLOGATOTT: Sostar -- Nagy S. 1, SIMENC 3, JERISOV 1, Uszkokovics 1, Bukics 1, SILIPO 1. Cs: Beaubien 1, Mavrotasz, Angelini, MOLNÁR T. 2, Varga Zs. 2, Kásás. Megbízott szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes

Gól -- emberelőnyből: 7/1, ill. 7/2

Első negyed

Rögvest az elején Székely próbálta góllal megköszönni a Ferencváros elnökének, Torgyán Józsefnek a találkozó előtti ünnepélyes szavait, ám Sostart nem véletlenül hívják a világ egyik legjobb kapusának, hárította a ravasz lövést. Ami persze késik, az nem múlik: a következő támadásnál Steinmetz Ádám centerből köszönt be, sőt, Hesz rátett még egy lapáttal, jobb alsó sarkos bombájával már kettő nullra vezettek a zöldek. A Világválogatott gyorsan összekapta magát, Silipo és Jerisov járt túl a másik legjobb (na jó, legyünk egy kicsit elfogultak: a legjobb) hálóőr, Kósz eszén. A végén aztán Angelini tehette fel magában a kérdést, "most akkor hol is vagyok?", hiszen Matajsz úgy forgatta be, hogy az még az elmélázó Sostarnak is tetszett. (3--2)

Második negyed

Simenc gyújtotta be a rakétákat, elképesztő erejű lövése láttán csak ámult az ember. De nem a vízben lévő emberek! Ott ugyanis Konrád János mutatta meg, hogy egy igazi, sztárokkal teletűzdelt gálameccsen nemcsak egy ilyet lehet feljegyezni. A három magyar, Kásást, Vargát és Molnárt a soraiban tudó összeverbuvált együttes rendszerint szaladt az eredmény után. Látszott, hiába a sok jó vízilabdás, az összeszokottságra, egymás megismerésére bizony idő kell. Ennek hiányában a túloldalon szárnyaltak a ferencvárosiak, szó szerint élvezték a játékukat, a vezetést. (6--0)

Harmadik negyed

Tizennégy perc elegendő volt ahhoz, hogy a megbízott kapitány, Kemény Dénes csapata megmutassa: miért is hívják őket a világ válogatottjának. Pontosan, kézről-kézre járatták a Mikasát, szebbnél-szebb akciókat vezettek, hátul pedig Sostar húzta sötétre a rolót. Simenc, Uszkokovics, Bukics és a háromezer főnyi közönség nagy-nagy örömére, Molnár labdája is utat talált Kósz kapujába. Gyorsan megfordították tehát az eredményt Kásásék. Nem árt hangsúlyozni, fantasztikus produkcióval állt elő ekkor a fehérsapkás armada. (6--8)

Negyedik negyed

Simenc ott folytatta, ahol az előbb abbahagyta. A horvátok mindenese harmadszor mattolta a magyar kapust. Varga Zsolt is eredményes volt, nem is egyszer, kétszer, de meg kell említeni Silipo ragyogó, hajszálpontos passzait is. Érdekes és mindenképpen megemlítendő mozdulata volt az utolsó játékrésznek Steinmetz Barna megmozdulása. A kiváló bekk ezúttal testvére helyén, centerposzton tűnt fel, és a lecsorgó labdát kíméletlenül juttatta a kapuba. Válogatottunk alapembere ezzel a mozdulattal búcsúzott a ferencvárosi együttestől, társával, a szintén jól játszó Fodor Rajmunddal egyetemben. Vitathatatlan, nehéz lesz őket pótolnia Vad Lajosnak, ám a helyzet nem reménytelen.

Itt is bebizonyosodott, nem járnak messze a világ élmezőnyétől.

Vad Lajos: -- A Thomas Jeans emberei nagyszerűen dolgoztak, igazi póló-propaganda volt ez a mérkőzés. Köszönjük nekik.

Kemény Dénes: -- A közönség az igazi nyertes. Köszönöm nekik, hogy a futballmérkőzés és a tévéközvetítés ellenére kijöttek, és köszönöm a játékosoknak, akik komolyan vették a találkozót. És külön köszönöm a magyar válogatott tagjainak, hogy kiváló teljesítményükkel erre a padra juttattak.

A meccs...

...NAGY ÖREGJE

Több mint ötszáz (!) mérkőzést játszott eddig a görög válogatottban, összesen nyolc Európa-bajnokságon vett részt a nagy öreg, aki harmincon túl is meghatározó játékosa a görög nemzeti együttesnek. A Világválogatottban szereplő Mavrotaszról van szó, akinek esze ágában sincs visszavonulni. Ha marad, akkor az Európa-bajnoki részvételek számában akár még a csúcstartó spanyol Estiartét is beérheti, aki eddig tíz kontinensbajnokságon vett részt. Az aktív magyar játékosok közülVincze Balázs a rekorder, hét Eb-részvétellel.

...BAJNOKAI

Négy olimpiai bajnok is tiszteletét tette a Világválogatottban. Az olasz Silipo kilencvenkettőben, Barcelonában nyert olimpiát, a horvát Simenc és Bukics, valamint a jugoszláv Sostar nyolcvannyolcban, Szöulban. Az utóbbi három pólós akkor még közös csapatban szerepelt, a jugoszláv válogatottat erősítették. Ők nem mentek sehová, az országhatárok változtak...

...MEGLEPETÉSEMBERE

Az amerikaiak centere, Chris Humbert nem tudott eljönni a gálára, ám így sem maradtunk amerikai pólós nélkül. A szintén válogatott Layne Beabien kéznél volt, a fiatal tengerentúli játékos ugyanis -- saját költségén -- Magyarországon fog pólózni. A hírek szerint nem valamelyik élcsapat, hanem az újonc Központi Sportiskola igazolta le.

...BARÁTAI

A horvát Dubravko Simenc és dr. Kemény Dénes, a Világválogatott szövetségi kapitánya ismét egymásra talált. Néhány éve, az olasz első ligás Comóban már dolgoztak együtt. Kemény külön kérése volt, hogy a horvát sztárt szerződtessék. Simenc amúgyis jó kapcsolatot épít a magyar pólósokkal, a horvát Mladostnál az egyik legjobb barátja, a szintén magyar Varga Zsolt. Azt beszélik, ha Simenctől a meccs után televíziós interjút kérnek, mindig magával viszi Zsoltot is. Hiába, a barátság önzetlen...

...VISSZATÉRŐJE

Nagy Sándor, aki néhány éve még a Ferencváros csapatában pólózott, a Népligetből szerződött a horvát Splitska Bankához, amellyel idén Bajnokok Ligája-győzelemig vitte. Nagy természetesen örömmel vállalta, hogy vízbe megy a Világválogatottban, sőt, azt sem tagadta, egyszer talán még az FTC-be is visszajönne. "A szívem egy darabja Budapesten maradt" -- indokolt a kiváló center.

Apák és fiúk

A világ talán legzseniálisabb balkeze az övé, vétek lenne kihagyni a jugoszláv nemzeti csapatból, a világválogatottból sem hiányzott.Veljko Uszkokovicsról van szó, aki mégsem volt ott Sydneyben, a Világkupán. Otthon maradt, várandós felesége mellett. Manapság nem divat. Veljkóval azonban nem vitázott senki, amikor lemondta a Vk-t. Két éve történt... Ő éppen a sevillai Eb-n szórta a gólokat, miközben asszonya világra hozta első gyermekeiket. Egy gyönyörű ikerpárt.

Az egyik néhány óráig élt. A másik egy hét múlva halt meg.

Uszkokovics azóta marcangolta magát. Hogyha ott van, talán tud segíteni, pénzzé teszi minden vagyonát, csak hogy a legjobb orvos vegye kezelésbe magzatait, a legjobb helyen, és akkor megmaradtak volna, vagy legalább az egyik... Most végig hitvese mellett ült -- a kisded pedig épen, egészségesen jött a világra. És ez mindennél többet számít. Egy gólnál, egy meccsnél, egy Világkupánál.

*

Nem sokon múlott, hogy Kósz Zoltán, az Európa-bajnok és Világkupa-győztes vízilabda-válogatott kapusa kihagyja a mérkőzést.

Talán ha fél centiméteren.

A zöldek hálóőre nemrég állt ismét edzésbe (és a kapuba), napjainak jó részét azonban nem az uszoda vizében töltötte, hanem a kórházban. Eleinte csupán kisfia miatt. Bertalan Álmosnak ugyanis csúnyán begyulladt a füle, ezért rendszeresen rendelésre kellett vele járni. Bercinek egyvalami rendkívüli módon tetszett: a fülpucoló pálcika. Néhány napja békésen olvasgató édesapja mellé kúszott, majd -- fő az egészség! -- nagy vidáman beledöfte a fülébe a fülpucolót. Ezer szerencse, hogy a pálcika milliméterekkel ugyan, de megállt a dobhártya előtt, így Kósz hétfőn este felhúzhatta a piros sapkát.

Fülvédőstül.

(csurka g.)

Siliponak Sostar a kedvence

Mindent megnyert, ami megnyerhető: olimpiai bajnok (1992), világbajnok (1994), Európa-bajnok (1995), nem mellékesen pedig az olasz Posillipo Napoli tagjaként Bajnokok Ligája győzelemig vitte (1998). Dr. Kemény Dénes találó jellemzése szerint egyben energikus és elegáns, a jobb keze pedig módfelett életveszélyes. Igazi dél-olasz (Nápolyban él), imádja a nőket, az életet és a vízilabdázást. Ő az olasz Carlo Silipo, aki hétfőn este a Világválogatott tagjaként ment medencébe a Komjádi uszodában.

-- Megtisztelő, hogy itt lehetek, ahogy a névsort elnéztem, ez tényleg Világválogatott -- mondta a találkozó előtt Carlo Silipo.

+ Senkit sem hiányol?

-- Talán egyedül a spanyol Manuel Estiartét, ő nagyon nagy játékos. Sajnálom, hogy nem tudott eljönni.

+ Milyen eredményre számít a Ferencváros ellen?

-- Minimum négy góllal nyerünk.

+ Ismeri az FTC-s játékosokat?

-- Nem nagyon. Egy-két játékost már láttam azért a magyar válogatottban.

+ Ha nem ismeri őket, akkor mire alapozza azt, hogy nyernek?

-- A Világválogatott nem kaphat ki!

+ A kérdés kötelező: hogy tetszik Budapest?

-- Hétfőn délelőtt volt szerencsém sétálni Budapest belvárosában, csak úgy kapkodtam a fejemet. Nemcsak a nevezetességek miatt.

+ Mire gondol?

-- A magyar hölgyek mesések, jó lehet magyar férfinak lenni.

+ Úgy tudom, van felesége...

-- Van, de ettől még nyitott szemmel járok. Nincs igazam?

+ Vissza a pólóhoz. Melyik csapat nyeri az olimpiát?

-- A magyar válogatott.

+ Ezt csak udvariasságból mondja?

-- Nem, jelenleg a magyar csapat a legerősebb.

+ Hol végez az olasz együttes?

-- Remélem, mi is ott leszünk a döntőben.

+ Olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, azaz nem lehet hiányérzete. Meddig folytatja még?

-- Élvezem a játékot, a kétezres sydneyi olimpia után is pólózni akarok.

+ A Világválogatottban melyik játékost tiszteli leginkább?

-- Csak kiváló játékosok alkotják a csapatot, de a jugoszláv Sostart különösen tisztelem. Korszakos egyéniség. Ő az egyik kedvencem.

Szenzációs Simenc

Zsenije a játéknak. Mindezt hétfőn este a Komjádi uszodában is bizonyította. A horvátok olimpiai bajnokáról, Dubravko Simencről van szó, aki a világválogatottak közül leginkább ráérzett arra, hogy gálára volt hivatalos. Parádés megoldásokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, a góljai pedig élményszámba mentek (hármat lőtt a Ferencvárosnak). Amúgy szerény ember, elhárította a gratulációkat.

-- Ahhoz, hogy én gólt lőjek, társak is kellenek, őket dicsérje -- mondta a meccs után.

A társaknak pedig Simenc...

(csurka g.), Nemzeti Sport 1999. október 26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999