FONTOS


 

A BEK-re is készülő Dunaújváros óriási fogása
Valkay Ágnes hazatért


Feladni? Ugyan már! Amit megfogadtak, azt be is akarják tartani. Első nekifutásra negyedikek lettek, azt mondják, erre már lehet alapozni.


Kiválóan igazolt a Dunaújváros: válogatottunk kulcsemberét, Valkay Ágnest (balra) édesgette magához (Fotó: Árvai Károly)
Valóban. Dunaújvárosban nemcsak beszélnek egy esetleges BEK-győzelemről, hanem tesznek is érte. Köztudomásúan rendkívül komoly munka folyik az immáron kétszeres magyar női bajnokcsapatnál (az újabb siker adja meg a lehetőséget a legrangosabb európai kupában az előrelépésre), Mihók Attila edző nem kegyelmez a lányoknak - talán csak a fanatizmusáról is híres Györe Lajos dolgoztatja meg így játékosait klubjánál -, akik nem panaszkodnak, végigcsinálják a napi penzumot.
A hőn áhított serleghez persze a megannyi güri mellett erősítésre is szükség van. Jelentjük, ezt is megoldották - méghozzá nem is akárhogy!
Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, junior Európa-bajnok, KEK-győztes, az egyik legnagyobb tehetség. A tavalyi esztendő legjobb női játékosa. Egyszóval klasszist igazolt a Dunaújvárosi Főiskola, hiszen Valkay Ágnes - mert-hogy róla van szó - a következő szezonban csapattársa lesz Sós Ildikóéknak.
"Nagyon örülök, hogy hazatértem - mondta a kétévnyi olaszországi légiósélet után Ági, majd így folytatta: - Sokat beszélgettem az edzővel, Mihók Attilával, nagyon tetszenek a tervek, a csapat összeállítása, a felvázolt munka, és nem tagadom, jó ajánlatot kaptam. Tudom, hogy a magyar bajnokság színvonala alacsonyabb szinten van, de én bízom abban, hogy a dunaújvárosi profiszemlélet, a sok edzés nemhogy szinten tart, hanem segít a további fejlődésben. Ráadásul a válogatott szempontjából is jó lehet, hogy nap mint nap együtt játszok a társakkal."
A 21 esztendős hölgy döntésében a tanulás is fontos szerepet játszott: mint mesélte, a jövőre is gondol, így muszáj az iskolapadba ülnie. "Egyszer már elkezdtem az egyetemet, de Olaszországban nem úgy alakultak a tanulással kapcsolatos dolgaim, ahogyan szerettem volna. Most végre helyben leszek, a Dunaújvárosi Főiskola közgáz szakára járhatok. Ebben a klub is sokat segít, úgyhogy tényleg boldog vagyok, hogy idehaza lehetek, ahol sokkal jobban megbecsülnek, mint külföl-dön"- így Valkay Ágnes, akit próbált maradásra bírni a Gifa Palermo, de megkereste őt az összes tehetős itáliai együttes, mégis a hazajövetel mellett döntött. Két éve az Athlon Palermóban mutatta meg oroszlánkörmeit, le is csapott rá azonnal a szicíliai város híresebb alakulata. A Gifával ugyan megnyerte a KEK-et, mégsem volt maradéktalanul boldog, elvégre az Orizzonte a bajnoki fináléban elorozta az aranyat. Talán majd a Dunaújvárossal sikerül visszavágnia a BEK-ben ...
Azt sajnálja, hogy nem játszhat tovább együtt nővérével, ám Erzsébet, hasonlóan eredményes centerünk is megértette döntését. Mint ahogy a szövetségi kapitány, Faragó Tamás is, aki a decemberi Világkupa, majd a jövő évi Eb és vb előtt saját szemével győződhet meg arról: Valkay Ági nélkülözhetetlen tagja csapatának.

AZ, Nemzeti Sport 2002.07.31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Valkay Ágnes
  Női vízilabdázók