FONTOS


 

Faragó Tamást három új játékos is meggyőzte
Mérvadó kapitányi teszt


Noha csak decemberben esedékes a női válogatott soros világversenye - mint ismeretes, a nemzetközi szövetség az eredetileg augusztusra kiírt perthi Világkupát időjárási megfontolásból az utolsó hónapra tolta -, rendkívül fontos, meghatározó egy hetet zárt Faragó Tamás kerete.

A csapattal Eb-t és vb-ezüstöt nyerő szövetségi kapitány hét napon keresztül a hazánkban edzőtáborozó Ausztrália ellen elméleti és taktikai edzéseken, kétkapus összecsapásokon tesztelte itthon lévő játékosait, amely előtt leszögezte: a Vk-keret összeállításánál az ezen nyújtott teljesítmény lesz a mérvadó. Nos, cseppet sem volt könynyű dolguk a hölgyeknek, hiszen a tengerentúliak között hemzsegtek a fiatal, juniorkorú tehetségek, akikről sugárzott a bizonyítási vágy, mindegyikük megszakadt azért, hogy játékával kivívja a Sydneyben Higginséket olimpiai bajnoki címig vezérlő Görgény István elismerését.

Persze a mieinket sem kellett félteni - így rendkívül kemény tesztmeccseket hoztak a szigeti napok. "Egy nemzetközi torna helyett választottuk a hazai edzőtábort, elsősorban azért, hogy a Magyarországon játszó, számításba vehető játékosok mindegyikét ki lehessen próbálni. Az így kialakult kép választ adott arra, kik lehetnek majd azok, akik szeptemberben bizonyosan elkezdhetik a válogatottal a munkát" - vázolta Faragó Tamás, majd sorolta is a neveket. Ezek szerint tíz tavalyi Európa-bajnok, Sós Ildikó, Drávucz Rita, Stieber Mercédesz, Sipos Edit, Pelle Anikó, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet, Primász Ágnes, Szremkó Krisztina, Rédei Kata már zsebében érezheti a meghívót. Hozzájuk három új hölgy csatlakozott - de hallgassuk csak a kapitányt: "A balkezes Benkő Tímea, a bekként és centerként hasznosan játszó Zantleitner Krisztina, valamint a kapus, Horváth Patrícia meggyőző teljesítményt nyújtott, így ők biztosan ott lesznek a tizenhét kerettag között!"

Négy hely kiadó tehát a válogatottban, s erre a jelek szerint nyolcan pályázhatnak eséllyel. Ott van közöttük az elmúlt évben a csodálatos sikerekben szerepet játszó Tiba Zsuzsanna is - róla így vélekedett a montreali bajnok: "Számítok rá, de csak akkor, ha munkahelyi problémáit rendezni tudja, hiszen a heti négy edzés ezen a szinten édeskevés."

Györe Anett, Győri Eszter, Kisteleki Dóra, Erdős Zsuzsanna, Tóth I és Tóth II Andrea lehet az, aki még kiharcolhatja a csapatba kerülést - igaz, a kiskapu bárki más előtt nyitva áll, csak lenne olyan, ki képes belépni rajta ... -, amennyiben a kapitány által felvetett hiányosságokat mihamarabb pótolni tudják. Különben ...

Kérdőjel még a szülése után Olaszországban visszatért Tóth Noémi szerepeltetése, mint Faragó Tamás mondotta: "Minden feltételt biztosítottunk számára, hogy most itt legyen közöttünk, ám végül nem tudott eljönni. Azt tudom, milyen játékos volt, ám számomra így továbbra is kérdéses, gyermeke születése, a kihagyás után milyen szinten képes vízilabdázni. Azt még sem mondhatom neki, hogy találkozunk majd Perth-ben ..."

AZ, Nemzeti Sport 2002.06.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Női vízilabdázók