FONTOS


 

Hullámvölgy nélkül
Klasszissá nőtte ki magát

A Nemzeti Sport -- folytatva a hagyományokat -- az esztendő végéhez közeledve igyekszik csokorba szedni és megmutatni, milyen évet zártak 2001-ben a különböző sportágak. Lapunk az idén a válogatottal Európa-bajnokságot és világbajnoki ezüstérmet szerző Valkay Ágnest választotta az esztendő legjobb magyar női pólósának, míg a nemzetközi mezőnyből a Fukuokában az olaszokat világbajnoki aranyéremig vezető centert, Giusi Malatót emeltük ki.

***

A kívülállókat talán meglepi a döntés, hiszen a meseszép nyáron ő semmiféle különdíjat nem zsebelt be, a szakmabeliek azonban biztosan rábólintanak: Valkay Ágnest választjuk az esztendő legjobbjának. Az igaz, hogy nem volt könny? a választás, hiszen társai közül Sós Ildikó brillírozott a kapuban, Primász Ágnes gólkirálynő, Stieber Mercédesz pedig a legjobb játékos lett az Eb-n, azaz végre rendkívül széles volt a spaletta, mégis... A húszesztendős lajosmizsei, de sokáig Kecskeméten élő lány volt talán az a játékos, aki hullámvölgy nélkül játszotta végig a tornákat. Hihetetlenül kiegyensúlyozott, fiatal kora ellenére vezéregyéniség volt a vízben, nem volt olyan pillanat, amikor Faragó Tamás szövetségi kapitány ne számíthatott volna klasszisára.

Mert klasszissá nőtte ki magát az évek folyamán, ez megkérdőjelezhetetlen.

"Sokat álmodozom arról, milyen lesz a nyár, hogy sikerül majd az Eb. Az az álmom, hogy a Margitszigeten sok ezer ember előtt az én aranygólommal nyerjük meg a kontinensviadalt" -- árulta el egy ködös márciusi estén Ágnes. Nos az aranygólra nem is volt szükség, de ezt cseppet sem bánta. Önfeledten mulatott az olaszok elleni győztes csata után ismerőssel, ismeretlennel az uszoda mellett felállított sörsátorban, látszott rajta, még fel sem fogta igazán, mi történt körülötte. Egy éve döntött úgy, itt az ideje a légióskodásnak, igent mondott a kisebbik palermói, az Athlon hívó szavára. Az olaszok tudták, nem zsákbamacskát választanak, de később ők is meglepődtek Valkay Ági játékán. A klub fennállása legnagyobb sikereként a dobogóra állhatott a bajnokságban, amiben óriási szerepe volt a góllövést kénytelen-kelletlen magára vállaló magyarnak. Szélső létére negyvennégy találatával az olasz góllövőlista harmadik helyén végzett (mellesleg Stieber Mercédesz ötvennel nyert) -- nem véletlen, hogy azóta már egy fokkal feljebb, azaz a kontinens egyik legpatinásabb csapatában, a Gifa Palermóban keresi a kenyerét.

Gyönyör? és elképesztően fontos gólokat lőtt mind a vb-n, mind az Eb-n, gyorsasága elkápráztatta a szakembereket, példamutató szorgalmáról és taktikai érettségéről nem is beszélve. Külön kiemelendő, hogy mindig a csapat érdekeit figyelembe véve cselekszik. Olyan sportoló, aki elvakultan bízik az edzőjében, mindent alárendel a sikereknek (ez persze nem azt jelenti, hogy nem gondol a jövőjére, hiszen egyetemi tanulmányait sem szakította meg, sőt a hírek szerint ezen a téren is a legjobbak közé tartozik), minden meccsre úgy készül, mintha élete függene tőle. Profi.

Éppen ezért nem lenne meglepő, ha a december 29-ei férfi szuperkupán a szakma hivatalosan is az Év legjobb játékosa díjjal tüntetné ki.

Nemzeti Sport 2001.12.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Valkay Ágnes
  Női vízilabdázók