FONTOS


 

A női vízilabdacsapat kapusa a Plitvicei-tavakhoz készül nászútra
Sós Ildikó szívesen kipróbálná a szabadesést

Csinos és sikeres. A margitszigeti vízilabda Európa-bajnokság megnyerése óta a magyar csapat hálóőre, Sós Ildikó - csapattársaihoz hasonlóan - a fellegekben jár. Igaz, a győzelmet követő ünneplések lassan lecsengenek, hiszen csütörtöktől már újra edzésbe állt a válogatott, elvégre hamarosan Japánban, a világbajnokságon lesz jelenése a lányoknak.

- Mivel töltötted a három pihenőnapot, amit a kapitány, Faragó Tamás engedélyezett a csapatnak?

-Természetesen hazautaztam Tatabányára, és a kikapcsolódás mellett rendbeszedtem a lakást: mostam, vasaltam, ilyesmik. Jólesett egy kicsit pakolászni, és most az időmbe is belefért.

- A város nem csapott külön ünneplést a tiszteletedre?

- Dehogyisnem, szinte lépten-nyomon megállítottak az utcán. Nem is hittem volna, hogy ennyien tudják, tagja vagyok az Európa-bajnok csapatnak. A helyi média is kézről kézre adott, szerepeltem a városi televízióban, rádióban és újságban. És akkor még nem is beszéltem az ismerősökről, akiktől a gratuláció mellett virágot és apróbb ajándékokat kaptam.

- A férjed, gondolom, nem győzi kihúzni magát melletted. Ő mivel örvendeztetett meg?

- Az egyéves házassági évfordulónk alkalmából el szeretne vinni nászútra a Plitvicei-tavakhoz. Nagyon vágyom oda, csak az építkezés miatt nem biztos, hogy idén belefér a programunkba.

- Akkor előfordulhat, hogy ezúttal elmarad a nyaralás?

- Azt azért nem, a vébé után mindenképpen csatlakozom majd a szüleimhez, akik mennek a Balatonra.

-Egy vízparti üdülés alkalmából naphosszat csak napozol, vagy inkább minden víziőrületet kipróbálsz?

- Vízisízni például nagyon szeretek, és korábban a szörfözést is kipróbáltam, igaz, az nem ment olyan jól. A legnagyobb vágyam azonban nem a vízhez, hanem a levegőhöz kapcsolódik. Szeretnék ejtőernyőzni. A szabadesés fantasztikus élmény lehet!

- Mi az akadálya?

-Amíg a szezon tart, véletlenül sem akarok megsérülni. Másrészt a férjem sem nagyon rajong az ötletért, túlságosan félt.

- Akkor is aggódik, amikor a parton végigsétálva megfordulnak utánad a férfiak?

-Nem hiszem, erre különben sem szoktam figyelni. Fontosabb számomra, ha az ismerősök dicsérnek meg, mintha vadidegenek küldenek felém elismerő pillantásokat.

- A vízilabdaedzések mellett van szükséged pluszmozgásra a kondíciód megőrzése érdekében?

-Otthon is szoktam kondicionáló tréningeket tartani, illetve olyan gyakorlatokat végzeni, amiket az ELTE-n, a tanárszakon lestem el.

- Még jóformán hozzá sem szokhattatok, hogy Európa legjobbjai lettetek, és máris készülhettek a következő megmérettetésre, a világbajnokságra. Nem nehéz újra edzésbe állni?

- Nem tagadom, egy kicsit furcsa, de most annyira fel vagyunk dobva, hogy boldogan dolgozunk.

Tudod-e hogy...

...Sós Ildikó azért lett kapus, mert amikor elkezdett vízilabdázni, saját bevallása szerint csont és bőr volt, így nem tudta felvenni a harcot a többiekkel a mezőnyben. S mivel a labdától sohasem félt, hamarosan a háló előtt kötött ki.

...nincs különösebb kabalája, de ha egy meccsen jól megy a védés, legközelebb igyekszik a bemelegítéstől kezdve pontról pontra ugyanúgy készülni. Arra is képes, hogy akár ugyanazokat az ételeket válassza.

...az egyik legemlékezetebb bulinak a győzelmük utáni, szombat esti partit tartja, amikor a szurkolókkal együtt hajnalig ünnepelték az aranyérmet.

...a csapattársaival gyakran moziznak közösen, és arra is mindig kerítenek sort, hogy egy jót beszélgessenek.

...férje, Zirigh Balázs röplabdázó, aki 1996-ban egyéniben és párosban is strandröplabda-bajnokságot nyert.

Nemzeti Sport 2001.06.29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Sós Ildikó
  Női vízilabdázók