FONTOS


 

A három hatos bűvöletében

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a NOB protokollfőnöke nem is fogadhatta volna méltóbb környezetben a SZTÁR Sport megkeresését. Az 58 éves magyar sportdiplomatát a NOB lausanne-i székhelyén, a Chateau de Vidy kertjében értük utol, a Samaranch elnök személyes meghívására érkezett ötven magyar olimpiai bajnok társaságában.

- Elnök úr! Mit szól ahhoz, hogy csaknem 20 olyan magyar olimpikont felsoroltunk, aki akár aranyérmet is szerezhet Sydneyben?
- A sport tulajdonképpen játék, ezért sohasem volt idegen tőle a találgatás, a fennséges bizonytalanság. Hiszen éppen ez adja egy olimpia savát-borsát, izgalmát. Ám hiába tudnék magam is megnevezni akát kéttucatnyi olyan magyar sportolót, aki befuthat az olimpián, tapasztalatom azt mondatja velem: még a holtbiztosnak tartott esélyeseknek is általában a 30 százaléka nem szokott nyerni.
- Viszont a bizonytalanság megfordítva is igaz: mindig berobbanhat egy-két "outsider", akire még a MOB elnöke sem számít.
- Sajnos, az ilyesmi csak elvétve fordul elő, hirtelenjében az én "regnálásom" korszakából csak Kovács Anti barcelonai cselgáncs-aranyát tudom említeni.
- Már Atlantában is pokolian erős volt a konkurencia. Fokozható még ez az öldöklő küzdelem az érmekért?
- Sajnos olyannyira, hogy már most garantálom: Sydneyben még nehezebb lesz győzni, mint 1996-ban volt. A házigazda Ausztrália például emberfeletti erőfeszítéseket tett csapata megerősítésére - amely egyébként 650 fős lesz! A világ összes jónevű edzőjét magukhoz csábították, és egy olyan szupererős különítményt állítottak össze, amely akár még a "három nagy" - Egyesült Államok, Oroszország, Németország - közé is befurakodhat az éremversenyben. És akkor még nem említettem a szintén bombaerősnek ígérkező kínai és koreai csapatot.
- Tényleg alapvetően át kell értékelnünk az adott eredmények megítélését ...
- Örülök, hogy így látják. Sok esetben már a puszta kvalifikáció kivívása is óriási fegyvertény, és ez nem a bizonyítvány előzetes magyarázata. Képzelje csak el, milyen erős a versengés, ha világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes férfi párbajtőr-csapatunk - a szívem csücske ... - nem tudta kiharcolni a kvalifikációt. Ugyanakkor 25 sportágban ott vagyunk, ami bizonyítja: a magyar sport igenis több lábon áll. Egyébként sutba lehet dobni a felkészülés korábbi évtizedekben bevált módszerét, az egyszeri formábahozást. Az állandó bizonyítási kényszer - kvalifikációs tornák - miatt picinyke mikrociklusokra hullik szét az edzésmunka.
- Befejezésül megtippelné - ahogyan Atlanta előtt is tette -, hány érmet szereznek legjobbjaink Sydneyben?
- Miért is ne? Atlantában többé-kevésbé bejött a "három hetes", Sydneyre a "három hatost" - 6 aranyat, 6 ezüstöt, 6 bronzot - jósolom, ami a nemzetek pontversenyében a 12-15. helyet jelenthetné. Ne legyünk elégedetlenek egy ilyen teljesítménnyel, mert a 200 - illetve a felfüggesztett Afganisztán nélkül így is megelőznénk 185-öt.

Ch. Gáll András, Pincési László, Sztár Sport 2000/21

SCHMITT PÁL

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Schmitt Pál