FONTOS


 

Mint a mesében?!

Lengyel Imréről az olimpia óta alig hallani. A rossz nyelvek már tudni vélték, hogy abbahagyta a számár legkedvesebbet, a mű- és toronyugrást. Valóban kicsit eltűnt, de ez nem volt másnak betudható, mint annak, hogy januárban visszament a Miami Egyetemre, hogy tanulmányait folytassa. Floridában kerestük meg, hogy hogyléte felől érdeklődjünk.

Alig hallani rólad mostanában, amit viszont hallani, az arról szól, hogy nem ugrasz.

Minden rendben van velem. Úgy zajlanak a dolgok, ahogy terveztem, mennek az edzések, nagyon készülök a júliusi VB-re, megy a suli, és jól érzem magam.
Az hogy idén nem ugrom, csak részben igaz. Az egyetemi színekben nem versenyzem, de a nyáron a hazai válogatottal ugyanúgy együtt fogok dolgozni. Az itteni edzőmmel az Olimpia után úgy határoztunk, hogy kihagyom ezt a szezont, és hasznosabb dolgokat fogunk csinálni, mint apróbb versenyekre koncentrálnánk.
Már a januári kiutazásom előtt megkezdtem a felkészülést, és azóta is más módon dolgozom, mint eddig. Rengeteg alapozás, technikázás, "szépítkezés" folyik, ami majd a jövőben lesz hasznos.

Nem hiányzik a versenyzés?

Néha unalmas, monoton egy kicsit a sok edzés, de a csapatom tesz róla, hogy ne menjen el a kedvem. Így aztán nem is megy el. Már harmadik honapja csak edzés edzés hátán, és semmi verseny, néha nehéz. Viszont! Nagyon jól haladok, a jelenlegi állás szerint csak júliusra kell, hogy rendben legyen a programom, de már most szinte teljesen kész vagyok vele. Szinte minden ugrásomat már edzésbe vettem, gyakorlom.

Milyen számokban indulsz az idén?

A toronyugrást idén nem erőltetjük, inkább az 1 és a 3 méteres műugrásra helyezek hangsúlyt. A VB-n is ezekben a számokban indulok majd.

Édesanyádtól tudjuk, hogy betegeskedtél.

Valóban beteg voltam többször is, de nem volt vészes. Egy komolyabb torokgyulladásom volt kb. 2 hete, ami miatt 5-6 napot teljesen ki kellett hagyni. Mivel semmi sürgős dolgom nincs, volt időm teljesen meggyógyulni. Most már minden rendben.

Mi újság az egyetemi csapatban?

Múlt hétvégen volt egy kis bemutató itt az egyetemen, ahol úgymond
"versenyszituációban" is kipróbálhattam pár ugrást. Kifejezetten jól sikerültek, ami megnyugtató számomra. Ami érdekes lehet, hogy Stefan Ahrens nevű csapattársamnak most volt egy atroszkopos térdműtétje, de már Ő is jobban van. Nemsokára edzésbe áll ismét, amit azért várok, mert vele nagyon jól tudok együtt dolgozni, egymást húzzuk az edzéseken, egyre jobb teljesítményre sarkalva egymást. Nagyon hiányzott az elmúlt hetekben a jelenléte...

Hogyan állnak dolgok a tanulással?

Januártól kezdtem el újra a sulit, ennek a szemeszternek májusban lesz vége. Kijelenthetem, hogy semmi gondom nincs, egész jól megy a tanulás. Piszok jó az órarendem, mert csak heti 2 nap vannak óráim. Akkor ugyan reggel 8-tól este 9-ig itt vagyok az egyetemen, de megéri. Persze ezeken a napokon is ugyanúgy 2 edzésem van, mint máskor, de bele tudom szorítani. A maradék 3 napon készülök a másnapi menetekre, vagy ha lazább a dolog, akkor csak a két edzésre kell figyelnem. Mostanában zajlanak a negyedéves vizsgák, úgyhogy nem sok idő jut szórakozni, de ezt is megoldom valahogy. Például; múlthéten végig tavaszi szünet volt, úgyhogy körbenéztem pár helyen itt Dél-Floridában. Edzői engedéllyel volt egy hosszabb hétvégem is, ami alatt elutaztam Florida Keys-re, ami Florida legdélebbi része, gyönyörű volt a természet.


Mondanál néhány dolgot az iskoládról?

Az egyetemem neve: University of Miami. Fogalmam sincs milyen öreg lehet, de nem hiszem, hogy valami eget rengető évszám lenne. Magánegyetem, tehát elég drága iskola. Valószínűleg a közelébe sem kerültem volna, ha nem kapok egy ösztöndíjat. Nagyjából mindent tanulhat itt az ember a jogtól kezdve, a tengeri tudományokon át, az űrhajó mérnökségig. Kb. 8000 "undergaduate" diák van, ami annyit jelent, hogy nem egy nagy iskola amerikai léptékkel. Texasban voltam tavaly egy iskolában, ahol 20 000-en tanulnak egy helyen. Nekem a mi méretünk jobban tetszik, habár ez is néha olyan, mint egy gyár. A komoly sportos hagyományai vannak a sulinak. Amerikai focicsapatunk az ország egyik legjobb csapata. Ezenkívül, van meg női foci, kosárlabda természetesen, úszás, műugrás, evezés, baseball, golf, atlétika.

Egyébként én is fent vagyok az egyetem site-ján.

Sportonline, 2001.03.22.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Lengyel Imre