FONTOS


 

Lengyel Imre a világ legjobbjai között
Isztambul hősét Mexikó várja

A magyar műugrósport jelenlegi legfényesebb csillaga, Lengyel Imre az idén rendkívül sikeres sorozatot tudhat maga mögött. A miami egyetem hallgatója egy amerikai egyetemi bajnoki címmel indított, amit egy universiade ötödik helyezéssel folytatott (egyéni csúccsal legjobb európaiként végzett a toronyugrásban). Teljesítményére a koronát az isztambuli Európa-bajnokság utolsó napján a 3 méteren szerzett ezüstérmével tette fel. Az eredményekre felfigyelt a műugró-válogatottat támogató adidas is, amelynek marketingmenedzsere, Császári Attila személyesen is fogadta a sikeres sportolót.

De itt az újabb nagy kihívás.

A most már méltán világhírű műugrót meghívták a szeptember 11--12-én, a mexikói Juarez Cityben rendezendő Grand Prix szuperdöntőre, amely azért óriási megtiszteltetés, mert ezen a versenyen csak minden ugrásnem világranglistájának első nyolc helyezettje vehet részt. Lengyel egyébként második alkalommal kapott meghívást erre a rangos eseményre, amelyen tavaly második lett.

Edzője, Benyák András joggal büszke versenyzőjére.

-- Magyar műugrónak még sohasem volt része ekkora elismerésben -- kezdte a kiváló edző. -- A mexikói Grand Prix napra pontosan egy évvel a sydneyi olimpia előtt lesz, tehát az időbeosztást és a formaidőzítést nagyon jól le lehet mérni. Ha pedig Imre jól fog ugrani, nincs mást tenni, jövőre ugyanazt kell csinálni, mint az idén.

A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen Lengyel az összes olimpiára előretervezett ugrásfajtáját most fogja először bemutatni a nemzetközi mezőnyben. Közöttük a négy és fél szaltót is. Benyák tanítványa eddig csak edzésen ugrotta ezeket, "élesben", versenyhelyzetben ez lesz a bemutatkozás. A hazai közönség azonban már láthatta ezeket a parádés gyakorlatokat, mégpedig a közelmúltban, Budapesten megrendezett nagy sikerű öttusa-világbajnokság keretében, egy telt házas "ugróbemutatón".

A minél sikeresebb felkészülés érdekében az Európa-bajnoki ezüstérmes műugró augusztus 22-én Miamiba repül és megkezdi a második szemeszterét a floridai egyetemen. Benyák, aki tavaly is rendszeresen figyelemmel kísérte tanítványa fejlődését, csak a későbbiekben utazik kedvenc versenyzője után.

(dési), Nemzeti Sport 1999. augusztus 19.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK