FONTOS


 

Knézy és Vitray miatt kapott kedvet a sportriporteri pályához
Lengyeltől retteg Szautyin edzője

- Bevallom, meglepett, hogy cigarettázik.

- Á..., semmi komoly. Megesik, hogy a versenyek után elszívok egy-egy szálat - Helsinkiben is így volt -, de még kocadohányosnak sem mondanám magamat. Nem volt mindig így, még tornászként rendszeresen cigiztem. Mindenki fújta a csoportból, hülyegyerekek voltunk... Látja, ebből a szempontból is jót tett velem Amerika. Hamar rádöbbentem, iszonyatos ára van a cigarettának, másrészt az életfelfogás is más.

- Mikor diplomázik?

- Elvileg két év múlva lesz a kezemben.

- És utána?

- Médiareklámot tanulok Miamiban, az elkövetkező két évben viszont szeretnék a televíziózás felé kanyarodni. Ha mások is úgy látják, kipróbálnám a sportriporteri munkát is.

- Nocsak... Ideálja is van?

- Ketten vannak. Knézy Jenőt nagyon szeretem, felkészült, reális, remek riporter. A másik kedvenc Vitray Tamás. Az ő közvetítései klasszisokkal élvezhetőbbé teszik az adott sporteseményt.

- Így nem lesz nehéz bekerülnie a Telesporthoz.... Azon gondolkozott már, hol tartana a műugrásban, ha, mondjuk, orosznak születik?

- Fikció, mindamellett meglehet, oroszként az eddigieknél is több sikerben lett volna részem. Az orosz iskolába is belekóstoltam már, néhány hétig Moszkvában edzőtáboroztam. Rengeteget tornatermeznek, szinte nem is vizes sportágnak tekintik a műugrást. Való igaz, a kilencvenkilenc százaléka a levegőben történik, csupán annyi ideig játszik szerepet a víz, amíg kiúszol.

- A sportág mindenhatójával, Dmitrij Szautyinnal is találkozott Moszkvában?

- Vele akkor nem, de a világversenyeken sűrűn szót váltunk. Egészen jól ugrott Helsinkiben, nem?

- De. Ahhoz mit szól, hogy sokak szerint Sydneyben is kihozzák olimpiai bajnoknak.

- Nem hiszem, ha nyer, akkor a tudása miatt lesz első. Nagyon odafigyelnek a pontozókra, ha valaki részrehajló, hamar hazazavarják. Nem látványosan, csupán elegánsan megkérik, hogy ha lehet, távozzon, és egy ideig ne jöjjön a műugrómedence környékére. Szautyinnal kapcsolatban egyébként van egy kellemes emlékem.

- Éspedig?

- Tudni kell, a világversenyek után az orosz edzők általában csontra isszák magukat. Egy ilyen alkalommal Szautyin trénere jött, vagy inkább tántorgott, oda hozzám. A vállamra támaszkodott, és azt mondta: csak tőlem félti Szautyint, senki mástól. Jólesett.

- Való igaz, más külföldi szakember is mondta - ráadásul józan állapotban -, hogy ez a Lengyel istenadta tehetség.

-- Szakmai szemmel nézve olyan nagy gond valóban nincs az ugrásaimmal, csak az elvégzett munka minőségén múlik majd, mit érek el Sydneyben. Sokszor eszembe jut Kovács Kokó. Még kilencvenkettőben, a barcelonai olimpia után beszéltem vele. Talán nem is emlékszik rá, bennem viszont nagyon megmaradt a beszélgetésünk. Akkor csak harmadik lett, mégis azt mondta, a következő eseményen majd nyer, hiszen csakis a munkán múlik a siker. Teljes mértékben egyetértek vele.

- Miért van az, hogy a Lengyel Imit olyan sokan szeretik? Helsinkiben tapasztaltam, nem volt olyan külföldi műugró, aki ne jött volna oda önhöz egy-két mondat erejéig.

- Mindig is csendes, visszahúzódó gyerek voltam. Úgy látszik, ez szimpatikus vonás.

- Őszintén mondja meg, még tornászként - ugyebár ifistaként pártolt át - érdekelte egyáltalán a műugrás?

- A tornába voltam beleőrülve, a műugrás egyáltalán nem érdekelt. Ez azóta alaposan megváltozott.

- Igaz, hogy Amerikában, ha volt egy kis ideje, jobbára fallabdázott?

- Pontosan, amióta viszont visszajöttem, egy kiadós horgászatra vágyom. Remélem, édesapámmal még az olimpia előtt elmegyünk pecázni.

- Szóval mit várjunk Sydneyben?

- Nem én vagyok az esélyes, tíz ugró van a kalapban. Ezen a tízes listán én is szerepelek. Nincs teher a nyakamban, tudom, hogy minden csak tőlem függ. Biztosan mondtam már, a munkán múlik minden. A helsinki hetedik hely mindamellett csalódást jelentett, de kizárólag a saját elvárásaim miatt.

- Újvári László szerint ahhoz, hogy Sydneyben eredményes legyen, el kell felejtenie Helsinkit és Isztambult is.

- Viszont én az isztambuli ezüstöt semmiképpen sem szeretném elfelejteni...

Sal Endre

Bravúr kell

"Lengyel Imit jól ismerem, tisztában vagyok a képességeivel. És azzal is, hogy nagyon kemény munkát kell végeznie ahhoz, hogy az olimpián elérje a maga által elképzelt helyezést. Láttam az Európa-bajnokságon ugrani, vannak még hibák. Ami megnyugtató, egyáltalán nem volt irreális a pontozás, a hetedik helye három méteren a látottaknak megfelelő. Tudom, hogy jobbat várt, ám ahhoz, hogy Sydneyben eredményes lehessen, el kell felejtenie a helsinki Európa-bajnoki hetedik helyet, és el kell felejtenie a tavalyi, isztambuli ezüstérmet is. Keményen kell edzenie, viszont meglehet, ez is kevés lesz. Az olimpia külön műfaj. Ott lesznek a kínaiak, az amerikaiak, az ausztrálok vagy éppen a mexikóiak, az európai riválisokról, a németekről és az oroszokról nem is beszélve. A sportdiplomácia szerepe még nagyobb, és mivel a magyar műugrásnak jóformán nincs sportdiplomáciája, a pontozók jóindulatára kevésbé számíthatunk. Én már azt nagy dolognak tartanám, ha Imre bekerülne a tizenkettes döntőbe, a hat közé jutáshoz - amiben persze az érem is benne foglaltatik - roppant nagy bravúr és szerencse kell. Ami most borítékolható, orosz és kínai rivalizálás lesz az aranyéremért, könnyen megeshet, a Sydneyben búcsúzó legendának, az orosz Dmitrij Szautyinnak adják az aranyérmet. Persze nem érdemtelenül..."

Újvári László az 1958-as budapesti kontinensbajnokság toronyugró Európa-bajnoka, a magyar műugrósport egyetlen Eb-győztese.

Akikkel jó lesz vigyázni
Két kínai, két orosz, két amerikai, két ausztrál, két német. Az annyi mint tíz. Ennyi riválisa biztosan lesz Lengyel Imrének három méteren. A hagyományok alapján várhatóan Sydneyben is orosz-kínai versenyfutást láthatunk majd. Sokan tartják, a kínai "sárkánnyal" csak az orosz Dmitrij Szautyin tudja felvenni a versenyt. A veterán orosz, aki a pályafutása során világbajnok és Európa-bajnok már volt három méteren - természetesen olimpiai aranyra pályázik. A július kilencedikén zárult helsinki Eb-n megnyugtatóan ugrott, három arannyal zárta az eseményt. A torony páros mellett egy és három méteren is ő lett az első. Sokan tartják: az élő legendának szép búcsút akar a sportág vezérkara, ha nem ront kapitálisat, akár végső győztes is lehet. Persze minden a kínaiaktól függ... Szautyin mellett Helsinkiben a másik orosz, Dobroszkok is minőségi produkcióval állt elő, van, aki úgy tartja, őt "szemelték" ki Szautyin utódjának. Az oroszokról, az egy éremre mindig jó kínaiakról esett szó, az ausztrálokról nem. Két éve, a perth-i világbajnokságon, hazai medencében kínos produkciót nyújtottak, gyanítható, Sydneyben "beneveznek" egy éremre három méteren. És akkor az amerikai és német esélyeket még nem is latolgattuk. Mindamellett nincs ok az aggodalomra, Lengyel Imre két éve, a perth-i világbajnokságon negyedik lett, pedig mindenki ott volt, aki számít. Erre alapozhatunk...

Barcelonától Sydneyig

1992, Barcelona, olimpia: 1. Mark Edward Lenzi (amerikai) 676.53, 2. Tan Liang-te (kínai) 645.57, 3. Szautyin (FÁK-beli) 627.78

1993, Sheffield, Európa-bajnokság: 1. Hempel (német) 637.77, 2. Szautyin (orosz) 619.59, 3. Andersson (svéd) 589.74

1994, Róma, világbajnokság: 1. Ju Csuo-cseng (kínai) 655.44, 2. Szautyin 646.59, 3. Vang Tiang-lin (kínai) 638.22

1995, Bécs, Európa-bajnokság: 1. Dmitrij Szautyin 670.38, 2. Hempel (német) 634.05, 3. Volodkov (ukrán) 615.81

1996, Atlanta, olimpia: 1. Hsziung Ni (kínai) 701.46, 2. Ju Csuo-cseng 690.93, 3. Lenzi 686.49, ...17. Lengyel Imre (magyar) 551.25

1997, Sevilla, Európa-bajnokság: 1. Dmitrij Szautyin 661.68, 2. Wels (német) 609.39, 3. Ahrens (német) 597.66, ...7. Lengyel Imre 550.65

1998, Perth, világbajnokság: 1. Dmitrij Szautyin 746.79, 2. Csuo Ji-lin (kínai) 694.92, 3. Liszovszkij (orosz) 651.60, ...4. Lengyel Imre 630.99

1999, Isztambul, Európa-bajnokság: 1. Antonio Ali (brit) 415.62, 2. Lengyel Imre 402.30, 3. Piekkanen (finn) 395.70

2000, Helsinki, Európa-bajnokság: 1. Dmitrij Szautyin 681.48, 2. Ahrens 64194, 3. Dobroszkok (orosz) 634.59, ...7. Lengyel Imre 596.82

Sal Endre, Nemzeti Sport 2000.07.20.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK