FONTOS


 

Szautyin a kínaiak ellen
A Margitszigettől Miamiig

Lengyel Imre két számban három méteres műugrásban és toronyugrásban vesz részt az olimpián. A 23 éves versenyző szereplését elsősorban a háromméteres számban előzi meg nagy várakozás. Ebben a kategóriában a kínaiak, az amerikaiak, az ausztrálok és a németek tartoznak a nagy riválisok közé. Atlantában a kínai Hsziung Ni nyert honfitársa Jü Csuo-cseng előtt. Sydneyben azonban keresztülhúzhatja a kínaiak számításait az orosz Dmitrij Szautyin, aki Eb-t és vb-t is nyert már három méteren. Az olimpiát megelőző utolsó rangos nemzetközi versenyt, a Helsinkiben rendezett kontinensviadalt három arannyal (egy méter, három méter, torony) zárta.

A Laguna Diving Club műugrójának, Lengyel Imrének Helsinkiben sajnos nem jött úgy ki a lépés, mint tavaly Isztambulban, ahol Eb-ezüstérmes lett. Finnországban hetedik helyen végzett, edzője Benyák András szerint fásultan versenyzett, nem volt elég kipihent, ezért koncentrálni sem tudott eléggé.

Mivel Imre a tengerentúlon él, az University of Miami tanulója, csak nyaranta látogat haza a Margitszigetre. Az év többi hónapjában Amerikában edz, de időnként magyar trénere meglátogatja. Ilyenkor több hetet töltenek együtt, csiszolják, finomítják az ugrásokat.

"Szerencsére az elmúlt hetekben nem történt semmi, ami Imre felkészülését hátráltatta volna - nyilatkozta Benyák András edző. - Nincs több verseny hátra csakis edzés,gyakorolni kell az olimpiai programot, a szabadon választott és a kötelező ugrásokat. Az olimpiai verseny kétnapos lesz, szeretnénk, ha Imre a döntőbe kerülne, a legjobb tizenkét műugró közé.Ň

Lengyel versenyzett már Ausztráliában 1998-ban Perth-ben negyedik lett. További kiemelkedő helyezései az Európa-kupa- és universiade-győzelem 1997-ben. Az amerikai bajnokságon is szerzett már ezüst- és bronzérmet. Az atlantai olimpián tizenhetedik helyezett lett.

"Két évig még Amerikában tanulok, addig nem szeretném abbahagyni a versenyzést, amíg amerikai bajnok nem leszek - jelentett ki Lengyel. -De erre már csak egy évem van, az egyetem szabályai szerint ugyanis az utolsó esztendőben már csak a tanulással foglalkozhatok.Ň

(borbély), A színes Sport 2000.08.25.

MŰUGRÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

   Lengyel Imre