FONTOS


 

A sporttámogatásban rendületlen bízóelnök a lila-fehérekről, az MFB-ről ésérintőlegesen a választásokról
Gyulay Zsolt: nem politizálok!

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Varga T. Róbert, Nemzeti Sport 2002.05.09
--------------------------------------------------------------------------------

Mostanság reflektorfényben van az Újpest labdarúgócsapata. A fokozódó figyelem korántsem a felemás teljesítménynek tudható be - ugyebár, a lila-fehérek a bajnokságban csak a középmezőnyben rostokolnak, a hatodik helyen állnak, viszont 2-1-re verték a Haladást a Magyar Kupa döntőjében, így ismét nemzetközi porondra léphetnek majd, az UEFA-kupában próbálhatnak szerencsét -, az érdeklődés sokkal inkább szól annak, hogy azóta, amióta felépült a Megyeri úti stadion, egyre több szponzor jelentkezik a klubnál. Köztük állami érdekeltség?ek, amelyeknél úgy vélekednek, a közeljövőben érezhetően fejlődik majd a sportág. Miután korábban már szót ejtettünk a megélénkült üzleti érdeklődésről, ezúttal Gyulay Zsolttal, az Újpest labdarúgócsapatát m?ködtető kft. ügyvezető igazgatójával, nem mellékesen olimpiai- és világbajnok kajakozóval beszélgetünk.

- Elöljáróban arra lennék kíváncsi, mit szól a választások végeredményéhez?

- Mivel nem szokásom politizálni, ebbe nem kívánok belemenni. A két forduló között például azon morfondíroztam: bármelyik párt alakít is kormányt, reményeim szerint a sport központi kérdés lesz, illetve az marad. Örülök annak, hogy épülnek-szépülnek a stadionok, és bízom abban, pártpolitikától függetlenül folytatódik mindaz, ami elkezdődött.

- Diplomatikus...

- Azért mondom ezt, mert így is gondolom. Életem során minden eddigi sikeremet a sportnak köszönhetem, a váci kajak-kenu edzőközpontból indultam, most pedig az Újpest ügyvezető igazgatói székében ülök. Egészséges szemléletet tanultam, ennek megfelelőlen igyekszem nevelni gyermekeimet is, tehát valóban úgy vélem, a sportnak fontos szerepet kell játszania az emberek mindennapjaiban is, és mi Újpesten azt tapasztaljuk, történtek lépések ennek ürügyén. Elég csak megemlítenem, hogy áll az új stadionunk, és a Magyar Fejlesztési Bank szerepvállalása, illetőleg a Bozsik-program kezdete óta futballozni kezdő srácok létszáma is ezt támasztja alá.

- Ha már szóba került az MFB, megkérném, magyarázza el, miként is jelent meg a bank Újpesten?

- Az adásvételről a tulajdonosokat kell kérdezni, annyit viszont én is elmondhatok: miután előrehaladott állapotba került a tárgyalások menete, akkor alaposan átvilágították a klubot, megnézték a könyvelést, alaposan feltérképezték a terepet, és azután döntöttek. Ez érthető is, mivel mindannyian tudjuk, miféle állapotok jellemezték korábban a magyar labdarúgó együttesek működését. Nos, miután Újpesten tiszták, rendezettek voltak a viszonyok, akkor az MFB gazdasági tervezetet kért tőlünk, amelyet jónak ítélt, majd befektetett. Egyébként hasonlóan járnak el a külföldi vállalkozók: azok ugyancsak oda invesztálnak be, ahol tökéletesen tiszták a viszonyok. Szerintem, amikor a Ferencvárosnál jelentek meg külföldi üzletemberek, azért maradt el az egyeszség megkötése, mert azt gondolták vagy tapasztalák, valami nincs rendben a klubnál.

- Nos, akkor itt jegyezzük meg: sokak szerint az Újpest állami alakulat lett. Erősíthette e véleményt az, hogy kizárólag a lila-fehér gárdával kötött megállapodást a hitelintézet , valamint az a MOL, amelyben az államnak szintén van érdekeltsége...

- Hallottam az efféle vélekedésekről én is, és legalább most lehetőségem nyílik hangsúlyozni: igenis azt gondolom, szükség van a központi szerepvállalásra a futballban, különösen az utánpótlás-nevelés területén, de egyéb sportágaknál úgyszintén. Vegyük alapul a kajak-kenut, amely külföldön sem vonz tömegeket, így nem is képes kellőképpen eltartani magát. Magyarországon hogyan tudna hát fennmaradni, sikereket elérni állami beavatkozás, segítség nélkül? Mert remélem, azt senki sem gondolja komolyan, hogy sorsára kellene hagyni egy efféle sikersportágat.

- Momentán mégis kizárólag az Újpestnél találkozni az MFB-vel...

- Most még. Ám ahogy hallom, hamarosan ez másként is lehet. Az uóbbi időben egyre-másra keresnek meg élvonalbeli csapatok vezetői, hogy segítséget, ötleteket kérjenek tőlem arra vonatkozóan, hogy ők is hozzájussanak az MFB által nyújtott lehetőséghez. Ha az Újpesten kívül megjelenik másutt is az MFB, támogatnak mondjuk egy öttusa- vagy birkózóműhelyt, azok versenyzői sikereket érnek el, a fiatalok megismerik, megszeretik a sportágat, többen és többen járnak majd edzésre, ismét talpra állhat a Vasas, a Kispest, és akkor talán nyilvánvalóvá válik, nem arról szól a mi történetünk, hogy az MFB a negyedik kerületbe zúdította az adófizetők pénzét.

- Egy korábbi nyilatkozatában megemlítette: egyre inkább úgy fest, a lila-fehéreknél a külföldi hivatásos együttesekhez méltó alapokat sikerül megteremteni, és ennek kapcsán felmerült bennem, hogy a nyugati élkluboknál természetes, ha a szerződések részleteiről számolnak be. Idehaza miért nem tudhatják meg az emberek a pénzügyi részleteket? Szinte biztosra veszem, hogy a nyilvános adatok miatt nem lenne ennyi pletyka, ekkora bizonytalanság.

- Az Újpest már azzal is élen járt itthon, hogy a játékosok szerződését nyilvánosságra hozta. A labdarúgócsapatot működtető kft. tulajdonosai, illetőleg az MFB illetékesei azonban úgy ítélték meg, e megállapodás kizárólag a futballszekció belügye, így üzleti titokként kezelendő. Noha részleteket nem mondhatok, biztosíthatok mindenkit, az egészben semmi különös nincsen. A tizennyolc százalékos MFB-részesedésért kapott összeget egyébként - ami korántsem olyan tetemes summát takar, mint azt sokan vélik - elkülönítettük a számlánkon, hogy majd részben abból a pénzből építsük föl Fóton a hat és fél hektáron elterülő, a Magyarországon egyedülállóan bentlakásos iskolarendszerrel ellátott labdarúgóképző centrumunkat. Mint látszik, hosszú távban, kormányoktól függetlenül gondolkodunk, és ekképp igyekszünk a klub jövőjét biztossá tenni.

- E napokban is, amikor az eddig ellenzékben lévő szocialisták és szabad demokraták alakíthatnak kormányt, biztosnak látja a jövőt?

- Miért ne látnám?

- Nos, azért, mert felmerülhet: amennyiben az MSZP esetleg kivetnivalót talál az MFB tevékenységében, akár felbonthatja az Újpesttel kötött szerződését...

- Az biztos, egy kormány voltaképpen mindent megtehet, de a kft. gazdálkodása az MFB nélkül is szilárd alapokon áll. Amúgy pedig a fölvetését nem tartom valószínűnek, és semmi hasonlótól nem tartok.

- Akkor az utolsó kérdés: meg sem fordult az ön fejében ez a gondolat?

- Nem.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Gyulay Zsolt