FONTOS


 

Világ Kupa, Sydney 1999
Magyar-olasz döntő lesz a vízilabda Világ Kupán

A vízilabda Világ Kupa szombati mérkőzései során Magyarország az első elődöntőben abszolút főszerepet játszott, magabiztos, imponáló győzelmet aratott az olimpiai- és világbajnoki címet védő spanyolok ellen, így biztosította helyét a vasárnapi - Olaszország elleni - fináléban.

Vízilabda Világ Kupa, elődöntők:
Magyarország-Spanyolország 8-4 (1-1, 1-1, 3-0, 3-2)
Vezette:
Iliadisz (görög), Papazian (francia)
Magyarország: Kósz - Varga 2, Kásás, Vári 2, Kiss G. 2, Fodor, Steinmetz B. 1,
csere: Tóth F., Märtz, Vincze, Molnár 1, Biros
A spanyolok góllövői:
Perez 2, Marcos, Estiarte 1-1
Olaszország-Oroszország 7-5 (2-0, 2-2, 3-1, 0-2)

A spanyolok Kubából "importált" 196 cm magas, 106 kg-os gólzsákjával, Perezzel eleinte nem tudtak mit kezdeni a magyarok. A 4. perc elején Steinmetzet kiállították róla, s ő váltotta gólra a létszámfölényt (0-1). Szerencsére Vári 8 méterről szinte azonnal egyenlített.

A második játékrészben éppen őt állították ki Perezről, s megint az exkubai volt eredményes (1-2). Sőt! Kósz-bravúr kellett ahhoz, hogy ne húzzanak el a spanyolok. Két-két kimaradt emberelőny közben Varga révén lett újra döntetlen az állás (2-2).

A harmadik hét perc kezdetétől alapvetően megváltozott az addig teljesen kiegyensúlyozott játék képe. Előbb Kiss lőtt a jobb szélről szemtelen gólt a világ legjobb kapusának, Rollannak, majd Varga
centerből, Estiartéval a hátán növelte az előnyt. A negyed vége előtt Steinmetz 10 méteres találata már-már kegyelemdöfésnek számított (5-2).

A befejező negyed harmadik percében - két emberelőnyből szerzett spanyol gól között - egy Molnár-Fodor-Kiss akció végén szépségdíjas találat hozott újra megnyugtató, tetemes előnyt (6-3). A végén, Molnár létszámfölényes helyzetkihasználása után, Vári fantasztikus csavargólja méltó befejezést jelentett (8-4).

A magyar válogatott a harmadik és negyedik negyedben a sportág legszebb hagyományai szerint "vízilabdázott", ellenállhatatlan volt, és magabiztosan, négygólos különbséggel is megérdemelten nyert.

További eredmények, az 5-8. helyért:

Egyesült Államok-Görögország 10-4 (2-1, 1-2, 4-1, 3-0)
Jugoszlávia-Ausztrália 7-5 (3-1, 1-1, 2-2, 1-1)

A Világ Kupa vasárnapi helyosztóinak programja, magyar idő szerint:

a 7. helyért, 5.00 ó: Ausztrália-Görögország
az 5. helyért, 6.15 ó: Jugoszlávia-Egyesült Államok
a 3. helyért, 7.30 ó: Spanyolország-Oroszország
az 1. helyért, 8.45 ó: Magyarország-Olaszország

- Átvészeltük a mérkőzés kezdeti nehéz szakaszát, másrészt az elején nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, és ennek volt a következménye a kevés gól és a szoros eredmény - értékelt Kiss Gergely, a magyar válogatott eddigi legeredményesebb játékosa. - Természetesen nyerni akarunk a döntőben, mert célunk a "Grand Slam": az Európa-bajnokság után a Világ Kupán, s jövőre az olimpián, majd 2001-ben a világbajnokságon is elsők szeretnénk lenni. Szerintem erre minden esélyünk meg is van! - tette hozzá Kiss.

Eddig tíz Világ Kupát rendeztek vízilabdában, az elsőt 1979-ben Gyarmati Dezső "aranycsapata" nyerte Belgrádban és Rijekában. Azóta egyszer - 1995-ben Atlantában - sikerült az élen végeznie a magyar válogatottnak.

A VK-győzelmek megoszlása: Magyarország, Egyesült Államok, Jugoszlávia, Szovjetunió/Oroszország 2-2, NSZK és Olaszország 1-1 elsőség. Legutóbb, két évvel ezelőtt Athénban Egyesült Államok, Görögország, Magyarország volt az érmesek sorrendje.

Sydneyben már a helyosztók előtt eldőlt, hogy Magyarország másodszor is olimpiai kvótát szerzett (ezzel a három héttel ezelőtti firenzei Eb ezüstérmesét, Horvátországot "behozta" a játékokra), és a döntőbeli ellenfél, Olaszország - az 1995-ös bécsi Eb óta először újra főszerepben - szintén ötkarikás résztvevő lett. A vasárnapi bronzmérkőzés (Spanyolország-Oroszország) győztese is készülhet az olimpiára, amelynek az említettek mellett már biztos indulója a házigazda Ausztrália, s kontinentális elsőként az Egyesült Államok, Kazahsztán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Az olimpia mezőnye tehát jelenleg: Magyarország, Horvátország, Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Dél-afrikai Köztársaság, Kazahsztán, továbbá Spanyolország vagy Oroszország. A további négy kiadó helyet az összes többi csapat a németországi Hannoverben rendezendő jövő májusi selejtezőn keresztül érheti el.

[origo], 1999. október 2.

Férfi válogatott
VERSENY

KÉPEK

  Melbourne

 
LINKEK

  Sydney VK 1999