FONTOS


 

Világ Kupa, Sydney 1999
Kiütéses győzelem Jugoszlávia ellen

Az Európa-bajnoki győzelmet követő hurráhangulatban némileg meglepően hatott, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott a Sidney-ben zajló Világkupa első meccsén kikapott Olaszországtól. A mai, második mérközésen a csapat Jugoszlávián "állt bosszút", megalázó vereséget mért az ellenfélre.

Magyarország-Jugoszlávia 11-3 (3-0, 3-1, 3-1, 2-1)
Magyarország:
Kósz - Varga 1, Kásás 2, Vári 1, Kiss 1, Fodor 2, Steinmetz; csere: Tóth 1, Vincze, Molnár 1, Biros 2
Jugoszlávia (góldobók): Petrovic, Savic, Vujasinovic 1-1

Két-két gólnélküli támadás után a magyarok villámgyorsan elhúztak 3-0-ra, különösen Fodor volt elemében, ő szerezte az első két magyar találatot. Előbb 8 m-ről lőtt a bal felső sarokba, majd Kiss mértani átadását értékesítette a balszélről. Még Tóth szerzett újabb gólt emberelőnyből, és miközben Kósznak is akadt lehetősége bravúros védésekre, megnyugtató volt már az első negyed végén is az előny.

A második játékrészben Varga Zsolt létszámfölényes helyzetben növelte az előnyt, majd egy szépségdíjas Kásás-Kiss akció végén már 5-0 volt az állás. Kósz a kapuban remekelt, a védekezésben pedig Kásás és Steinmetz egymást múlta felül. Több mint 11 percnyi játék után lőttek először gólt a jugoszlávok.

A harmadik 7 percben sem változott a helyzet, az első perc végén Vári emberelőnyből lőtt góljával 7-1-re alakult az eredmény. Kásás a védekezésben egészen kimagaslót produkált, egymás után halászta el az átadásokat a jugoszlávok elől. Még azt a luxust is megengedhette magának a magyar csapat, hogy a negyed közepén kihagyja második emberelőnyét. A végén Kásás percei következtek: előbb 4 m-esből, majd emberelőnyből növelte az előnyt (9-2).

Az utolsó negyedben Biros remekelt: előbb egészen éles szögből, 8 m-ről lőtt hatalmas gólt, a végén pedig ő állította be a 11-3-as végeredményt.

A magyar csapat olyan játékot produkált, amilyennel bárkit meg lehet verni a világon, még egy győzelemre van szükség - csütörtökön a görögök ellen -, akkor simán tovább lehet jutni a csoportból az elődöntőbe.

- Az tudtuk, hogy nem fogunk sok gólt kapni, de hogy ennyit lövünk, arra nem számítottunk - értékelt a mérkőzés után Kósz Zoltán, a magyar válogatott csapatkapitánya. - Amit Kásás produkált védekezésben, az egészen fantasztikus.

[origo], 1999. szeptember 29.

Férfi válogatott
VERSENY

KÉPEK

  Melbourne

 
LINKEK

  Sydney VK 1999