FONTOS


 

Világ Kupa, Sydney 1999
Huszonhárom nap elteltével ismét pezsgőben úszott Ferihegy
"újra itt van a nagy csapat!"

A kapitány két gyermeke hamar birtokba vette a Világkupát

Ferihegyi egyperces Dr. Kemény Dénessel...

+ Nagyon fáradt?
-- Az Európa-bajnokság után fáradtabb voltam.
+ A játékosai nyakában ott lóg az aranyérem. Hol van az öné?
-- Odaadtam a gyerekeimnek.
+ Jelképes. Az is, hogy még a vízbe sem engedte bedobni magát a Vk-finálét követően.
-- én tényleg egy év múlva akarok megfürdeni abban a medencében.
+ Az utóbbi egy hónapban két világversenyen is megelőzték a világot. Mit szóltak ehhez a riválisok?
-- Elismerték, hogy mi vagyunk a jobbak, a legjobbak.
+ Félnek tőlünk?
-- Remélem, igen. De ez nem tesz minket elbizakodottá, tudjuk, hogy továbbra is keményen kell készülnünk.
+ Az Európa-bajnokság vagy a Világkupa megnyerése volt a nehezebb?
-- Egyértelmű, a firenzei Eb-n nehezebb volt győzni.
+ Ott jobban játszott a csapat?
-- Nem is tudom... Ott is és Sydneyben is jók voltak a fiúk.
+ Várja már az olimpiát?
-- Most még nem. Előbb pihenni szeretnék egy kicsit.

(amler)

Az elnök csöndben ünnepelt

Meghúzódik a reptér egyik sarkában. Dr. Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke csendben ünnepel. "Nincs ezen mit csodálkozni, a játékosoké az érdem" -- suttogja. Suttogja, mert a hangja Sydneyben "maradt", rekedtre kiabálta magát a mérkőzéseken.

"Az első találkozó után kicsit megijedtem, de a következő két meccs ismét meggyőzött arról, hogy megint mi nyerünk. Nagyon boldog vagyok" -- mondja, láthatóan igencsak meghatódva. Majd zárásként hozzáteszi: "A magyar vízilabdasport ismét bebizonyította, hogy megérdemli a támogatást."

Aztán már megy is. Csapatkép készül. Ott a helye...

Kemény-korszak (számokban)

1997 (Athén): Világkupa 3. hely
1997 (Sevilla): Európa-bajnoki 1. hely
1998 (Perth): Világbajnoki 2. hely
1999 (Firenze): Európa-bajnoki 1. hely
1999 (Sydney): Világkupa 1. hely
2000 (Sydney): ???

Rezesbanda, pezsgő, virágeső.

A Ferihegyi reptéren már nem is csodálkoznak.

Hozzászoktak. így jár haza a férfi pólóválogatott.



Huszonhárom napja is így volt. Akkor Firenzéből jöttek, Európa-bajnoki aranyakkal. Kedden Sydneyből, a változatosság kedvéért, a Világkupával. A rezesbanda most is belekezdett az "újra itt van..." -ba, a pezsgős dugók most is pukkantak, a fotósok most is kaptak a pezsgőből (nem pohárba, nyakba...), és a szokásos reptéri csapatkép is összeállt.

Jó nekik. Jó nekünk.

Vári: autót ért a Vk-arany
Vári Attilának pedig különösen. A puszik és virágcsokrok mellé "mellékesen" egy autót is kapott. A Schiller-Opel lepte meg a Kutya becenévre hallgató, de korántsem kutyaütő formában pólózó bekket.

-- Na, tessék, repülővel jöttem, és autóval megyek tovább... El sem hiszem -- hitetlenkedett Vári. -- Ezek után mit mondhatnék, köszönöm Schiller úrnak az autót, no meg hajrá, Vasas!

Ő egy Opelt kapott, Vincze Balázs csemetéje pedig egy plüssállatot, nevezetesen egy wombatot. Legalább annyira örült neki.

Vincze Balázs és az ő legféltettebb kincsei. A kenguru és a koalamaci után most wombatot kapott a csemete
-- Úgy mentem ki, hogy tasmáni ördögöt hozok a fiamnak, de kint azt mondták a játékboltban, hogy talán próbálkozzam a tasmánoknál -- mondja Vincze. -- Ez volt a harmadik ausztrál útam. Első alkalommal koalát kapott, aztán egy kengurut, most meg ezt a wombatot. Még nem tudom, hogy jövőre mit hozok neki.

Vincze egyébként meglehetősen kisimult arvonásokkal lépett ki a tranzit ajtaján, ami akár meglepő is lehet, hiszen köztudott róla, hogy ha ünneplésről van szó, nem búslakodik az asztal végén.

-- A repülőn kialudtam magam, volt mit... -- folytatja. -- Egyébként nem csaptunk akkora ünneplést, mint az Eb-győzelem estéjén. Fura, de valahol természetesnek vettük, hogy mi nyerünk.

Kásás, Steinmetz vagy éppen Kósz nem is egy reptéri pezsgőfürdőben vett már részt, Szécsi Zoltán viszont most utazott első alkalommal aranygépen. A BVSC kapusa az átlagosnál is jobban mosolygott, miközben az ünneplő tömeget kerülgette a csomagjaival.

-- Fantasztikus érzés, hogy ott lehettem a Világkupán -- hadarta. -- Nagyszerű ez a társaság, öröm volt együtt lenni velük. Hogy mi a titok? Lobog a tűz, mindenki vidám, és tudunk pörögni.


A Vk-győztes Märcz Tamásnak (balról) az Eb-győztes Kovács Zoltán gratulál
Szécsi amúgy azt még nem tudja, mire lesz elég a Világkupán nyújtott produkciója (mint ismeretes, eddig Kovács Zoltán volt a második számú kapus), ám mint elmondta, a kapitánytól csak pozitív visszajelzéseket kapott.

Várit egy autó, Varga Zsoltot más meglepetés várta. A kedvese (Lulu, a Z+ televízió csinos műsorvezetőnője) megsúgta, titokban összetoborozta a baráti kört, hatalmas házibuli várja majd otthon a friss Vk-győztest. Aki -- mit sem sejtve -- a következőket mondta a reptéren:


Egy kép emlékbe ... Märcz (balról), Molnár és Varga, avagy centerek egymás között
-- Hazamegyek, kialszom magam, aztán egy hét múlva már mennem is kell vissza, a horvát Mladost Zagrebhez. Hallottam, hogy sztrájkolt a csapat, de nem hiszem, hogy olyan nagy anyagi gondok lennének. Eddig is megkaptam a járandóságomat, és szerintem a továbbiakban is megkapom. Ha arra gondol, eszembe sincs eljönni a csapattól.

és ha már alvás, Biros Péternek nem sok jutott belőle.

-- A vasárnapi döntő után aludtam néhány órát, azóta viszont semennyit, képtelen vagyok repülőn aludni. Hogy nagy ünneplést csaptunk-e? Igen, mondhatjuk... Nem titok, én leginkább söröztem. Na de, most inkább hazamegyek aludni...


Kiss Gergely és Valkay Anna. Szerelmesek, szombattól házasok
Még be sem fejezte a mondatot, felcsendültek a Himnusz hangjai. Mindenki megállt. Kiss Gergely a menyasszonyával szemben. ő is pólós, Valkay Annának hívják. Csak álltak és egymást nézték.

Hosszan, szerelmesen.

Szombaton házasodnak...

Sal Endre, Nemzeti Sport 1999. október 6.

Férfi válogatott
VERSENY

KÉPEK

  Melbourne

 
LINKEK

  Sydney VK 1999