FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Végül a hollandok is meghajoltak!

Bejött a kapitány húzása

dr. Tóth Gyula szövetségi kapitány: Egész éjjel azon gondolkoztam behozzam-e centerbe Szremkó Krisztinát. Tudtuk ugyanis, hogy a hollandok a két jó lövőnket, Tóth Noémit és Stieber Mercedest nem hagyják majd érvényesülni, ezért nagyobb szerepe lesz a centernek. Nem bántam meg a döntést, Krisztina remekül játszott, a két gólja meg önmagáért beszél. Ismét nagyon jól védekezett a csapat, fegyelmezetten okosan játszott. Az edzői pályám csúcsa ez a mai nap. Köszönettel tartozom érte Kőnigh Györgynek, a csapat edzőjének, Pavlik Gábor doktornak és Dubecz Józsinak is, a gárda erőnléti trénerének. De legelőször is a lányoknak gratulálok a világbajnoki címhez.

Kőnigh György, a válogatott edzője: Azt hiszem nyugodtan mondhatom példa értékű a kapcsolat köztem és Tóth Gyula között. Ritka az ilyen, nagyon ritka. Köszönöm a lányoknak ezt a napot.

Szalkay Orsolya: Lehet, hogy furcsán hangzik, de cseppet ssem izgultam, olyan nyugodt voltam végig, hogy utólag már én is csodálkozom. Talán ezért is ment ilyen jól a védés. Azt, hogy világbajnokok vagyunk, pár napig még nem fogom elhinni.

Tóth Gabriella: Ez valami csodás ... Mikor kijöttünk, azt gondoltuk, a négy közé bejuthatunk, és ez lett belőle ...

Kissné Dancsa Katalin: A hollandokat már legyőztük egyszer a nyár folyamán, de mennyire más az örömünk, mint akkor!

Eke Andrea: Ne haragudjon, de nem tudok mit mondani, még fel sem fogtam a dolgot.

Stieber Mercedes: Bíztam benne, hogy megszerezzük az aranyat, ám csak a lefújás pillanatában ébredtem rá, hogy miénk az érem.

Rédei Katalin: Már annak is nagyon örültem, hogy kijutottam a világbajnokágra, az, hogy vb-döntőn játszhattam és, hogy most már világbajnok vagyok, még hihetetlen.

Kuna Ildikó: A vb előtt kiegyeztem volna azzal is, hogy bekerülünk a legjobb négy közé. Ez valami fantasztikus!

Rafael Irén: Tudtam, hogy nyerni fogunk. Ma este biztos, hogy nem fekszünk le egyhamar.

Szremkó Krisztina: Nagyon boldog vagyok, főleg, hogy két gólt is lőttem a fináléban. Egységes a csapat, ez a siker titka szerintem.

Kertész Zsuzsa: Voltunk már Európa-bajnokok, de ez egésszen más ...

Sipos Edit: Olyan érzésem van, mintha álmodnék ...

Huff Zsuzsanna: Köszönjük mindazoknak, akik hozzásegítettek minket ehhez a sikerhez.

Tóth Noémi: Tartottam a meccstől, de éreztem, hogy jobbak vagyunk. Határtalanul boldog vagyok.

A finálé.

Az egyik oldalon a világbajnok, a verhetetlen, a legyőzhetetlen, a mindig magabiztos hollandok. Jellemző adat: a tulipános kapitány 150 fős keretből hozta össze a csapatot.

És a másik oldalon? A tavalyi Európa-bajnok, a tuti dobogós, a megbízható magyarok. Tóth Gyula 15 játékosból alakított csapatot. Nagy különbség, de nem a medencében.

Marmi uszoda, telt ház, holland és magyar drukkerfürtök a lelátó minden pontján. Az esélyek? Az okosok szerint lépésben nyernek a hollandok, hiszen a csoportmeccsek során már egyszer megverték a magyar alakulatot. Nem is akárhogyan. Öt gól is volt a narancsosok előnye, a vége pedig 10-8 oda.



Rögtön egy meglepetés. A centerben nem Dancsa kezd, hanem az a Szremkó, aki eddig csak perceket játszott. Vagy még annyit sem. A többi a megszokott. A kapuban Szalkay, majd a többiek szép sorjában. Szremkót vizsgálja mindenki. Tudja ez a lány, hogy hol van? Felfogta már, hogy ez egy vb-döntő? Fel ...

Három perces ismerkedés után kap egy labdát centerben. A holland bekk már érzi, ez a lány ma tarthatatlan. Egy húzás, Boering csak néz, a magyar tábor meg tombol.

Vezetünk!

"De jó lenne még egy a szünetig" - fohászkodik a magyar tábor. Csak mondani kell, Rafael Irén már úszik is a szélen. Ez bizony ziccer, csak be kellene lőni. Belövi, már kettő az előny.

És a világbajnok hollandok? Lőnek ők, ám a kapuban egy vízi tündér repked: Szalkay Orsolya a becsületes neve.

A második negyed úgy kezdődik, mint az első, Szremkó labdát kap, megvan a harmadik magyar gól. Aztán sajnos nagy-nagy szünet következik.

Jön a holland gólvágó Karin Kuipers mesés négy perce. Három gólt hint zsinórban a holland hetes. És micsoda gólokat. Tóth Gyula már talpon, oda az előny, lehet kapaszkodni.

Aztán a harmadik negyed. Gól sokáig sehol, viszont Afanaszjev beint egy négyméterest. A javunkra. Ki lője? Ki más, ha nem a csapatkapitány Rafael Irén. Van benne rutinja. Most sem hibáz.

Sajnos, még ebben a harmadban jön a holland válasz LIndhout egyenlít. Várható volt, nagyon belelendültek a hollandok.

De vajon mit hoz a negyedik, a mindent eldöntő negyed. Rögtön egy Rafael-megúszást, ami nála annyit jelent, hogy előbb megvárom míg a kapus elsüllyed majd a hálóba lövök. Így is tesz. Előny itt!

Az idő rohan és a hollandok is, szerencsére egymás után kapkodják el az emberelőnyeiket, Kertész viszont nem kapkod, gyönyörű gólt emel higgadtan a tulipános kapuba.

De még hátravan két perc. Kétgólos előny, innen már nem szabad veszteni. Eke Andrea aztán jobbat tud, bevágja a negyed harmadik magyar gólját, majd a levegőbe csap! Ő már tudja, azt, ami történelem, és bár Verdam betalál: a magyar női vízilabda-válogatott világbajnok!

Pontosan 21 év után ismét van világbajnok csapata a magyar sportnak. Akkor is a vízilabdások hozták az aranyat, a férfiak nyertek Belgrádban. Azóta? Semmi ... Egészen péntek kora estéig, amikor is a magyar lányok nyakába akasztották Rómában az elsőnek járó medálokat.




Nemzeti Sport
Egerszegi Krisztina
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Róma VB