FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Csak győzzék a győzelmeket



Még március elején történt, a casertai uszoda parkolójában, a Volturno-BVSC LEN Kupameccs után. Dr. Horkai György szövetségi kapitány az olaszok világklasszis kapusával, Franceso Attolicoval beszélgetett, aki egy idő után kibökte: "Elöregedett a csapatunk. Tudjuk, csak akkor nyerjük meg ezt a világbajnokágot, ha a bírók is segítenek egy kicsit." Kétségtelen, a férfiak mezőnyében három idős gárda, az olasz, a spanyol és a horvát mellett a legfiatalabbnak számító magyar együttes az egyik esélyes. Bár sokak szerint az oroszokkal is vigyázni kell, ráadásul Gorskovék az olaszokkal egyetemben a mi águnkon vannak.

Benedek Tiborról nemrég fél oldalon át ömlengett Itália messze földön híres sportnapilapja, a Gazetta dello Sport. Ebben Tibor azt mondja: "Atlantában verhetetlenek leszünk!" Rómáról azonban nem ejt szót, bár a portréja a "vébé sztárjai lesznek" szekcióban kapott helyet. Nem is baj, hogy a vb-ről nem mond, mondunk olyasmit, hogy most aztán reszkessetek, jövünk, tarolunk. Horkai György a minap újfent kifejtette a Hajós Alfréd uszoda medencéjének partján: az olaszok öt éve dolgoznak együtt, de két éve lettek igazán jók. Jó csapat a miénk is, csak ippeg sok dolog még nem automatizmus - ami a többieknél már az -, elsősorban a rutintalanság miatt. Ettől függetlenül a fiatalos lendület sok mindent és mindenkit elsodorhat, ha az előttünk álló hét mérkőzésen sikerülne hibák nélkül játszani, Az biztos, a csoportból csont nélkül tovább kell jutni: Kanada és Kazahsztán kötelező gyakorlat, ha pedig a házigazdákat is legyűrnénk, úgy erősen "elődöntőgyanús" helyzetbe sodródna válogatottunk. A középdöntőben amúgy előreláthatólag Kuba és Oroszország vár majd ránk, egyik sem egyszerű feladvány, ráadásul egy esetleges olasz zakó után mindkettőt meg kellene verni. Hogy aztán a négy között - bár ott tartanánk már! - ki jöhet, az nagy talány. A spanyolok és a horvátok tűnnek sanszosnak, bár az ausztrálok és az amerikaiak is beleköphetnek a levesbe.

Visszatérve capatunkra, Kósz és Kuna a legideálisabb kapuskorban tapossa a vizet, előbbi egyébként az első számú hálóőr, mivel általános vélekedés szerint az ország legjobbja a veres sipkások között. Az érdeklődés középpontjában állnak centereink: jelenleg Tóth László a jobbik, de a vb-re talán Varga Zsolt is bepörög úgy, ahogy tőle megszoktuk. A játékot Vincze Balázs és Péter Imre organizálja, előbbi a csapatkapitány, a lefordulások nemzetközi nagymestere. Utóbbit jobb, ha nem hagyják üresen, mert nyolcról bármikor kilövi a felső vinklit. Erre persze képess a két balkezes közül Dala Tamás is: reméljük, a vb-n is láthatunk valamit a bombakollekcióból, elvégre Tonya az, aki a nagy meccseken - Eb-döntő, BEK-döntő - rendre hozza magát. A másik szuperbalról, Benedekről nehéz lenne bármi újat mondani. Ő lehet a mi Roby Baggiónk, aki képes arra, hogyha esetleg nem megy a csapatnak, akkor is megnyeri a mérkőzést. A másik oldalom játszó jobbkezesek vegyesen veszik ki részüket a melóból: Németh és Monostori főállásban bekkel - utóbbi a rossz emlékű barcelonai tornán is maradandót produkált -, emberfórban pedig hálót szaggatnak, ugyanis irgalmatlan nagy lövésük van. Tóth Frank ugyan nem tartozik a csapat leggyorsabbjai közé, de bármikor képe robanni, leválni, esetleg bekkelni is. Ugyanez mondható el a csapat két szárnyashajójáról, Fodorról és Gálról is: előbbi a gárda Benjaminja, utóbbi pedig újonca, lövésük egyaránt félelmetes, sebességük bámulatos. Gál például csütörtökön harmincon 14.95-öt repesztett, Pavlik doktor hiába kutatott emlékezetében, az utóbbi 11 évben nem emlékezett ily időeredményre.

játékosok klub kor válogatott magas súly bece- név
1 Kósz Zoltán Vasas-Plaket 26 89 192 92 Csita
2 Tóth Frank Vasas-Plaket 24 113 193 87 Frenk, Feri
3 Monostori Attila Tungsram 23 47 187 104 Mónos, Manó
4 Varga Zsolt BVSC-Westel 22 85 188 100 (Vzsb, Süsü2)
5 Péter Imre BVSC-Westel 24 147 183 82 Péteri, Vitéz
6 Tóth László Ferencváros 26 221 193 90 Tufa
7 Dala Tamás UTE-Primavera 26 45 181 82 Tonya
8 Benedek Tibor UTE-Primavera 22 142 188 86 (BT, Süsü1)
9 Fodor Rajmund Szeged 18 48 190 85 Rajmi
10 Vincze Balázs UTE-Primavera 27 192 182 78 (Ubul)
11 Kuna Péter Tungsram 29 130 184 86 Józsi
12 Gál András UTE-Primavera 24 22 188 78 Jolán
13 Németh Zsolt BVSC-Westel 24 55 191 90 Fürkész


No, hát ők lennének azok, akik véget vethetnek az olaszok és Ratko Rudics sikerkorszakának.

A stáb: Dr. Horkai György (Hores) szövetségi kapitány, Godova Gábor (Gida) edző, dr. Dubecz Józef (Dubák) edző, dr. Pavlik Gábor (Doki bácsi) orvos, Újváry László (Pinokkió, Pincsi) gyúró.
Egerszegi Krisztina
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Róma VB