FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Utólag már Risztov is büszke


Az ukrán mellúszónő, Szvetlana Bondarenko afféle félbevágott óriásnak számított a sportágban, hiszen 1991 és 2000 között hat Európa-bajnokságon indult, és ezeken hat ezüst-, valamint egy bronzérmet nyert, de aranyat egyet sem. A teljes magyar csapat a vasárnap befejeződött berlini Eb-n produkálta ugyanezt a mérleget, és érdemelte ki ugyanezt a minősítést, amihez tegyük hozzá: a félbevágott óriás méretei is messze átlagon felüliek.

Csapatunk legeredményesebbje, Risztov Éva sokáig hősből tragikus hőssé minősítette át magát, hiszen szinte "meggyászolta" az ezüstérmeit. Mert nem a megelőzött tömeget nézte, hanem mindig azt az egy szem vetélytársat, aki legyőzte őt, és szó se róla, e szempontból bosszantó hatások érhették. 400 vegyesen és 400 gyorson is majdnem elkapta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ukrán Klocskovát, 800 gyorson a 29 éves, szűken sportszakmai szempontból hirtelen megmagyarázhatatlanul nagyot fejlődött német Henke hajrázta le, 200 pillangón pedig a lengyel Jedrejczak világcsúccsal verte. Ám az Eb végére Risztov is eljutott oda, hogy ne balszerencse-sorozatként értékelje a teljesítményét, hanem a maga remek egészében, és így beszélt: "Utólag már boldog és büszke vagyok, mert én lehettem a magyar csapat legeredményesebb tagja. Talán az sem baj, hogy négy ezüsttel, mert a jövő évi világbajnokság előtt éppen az adhat plusz ösztönzést, hogy már szinte mindenkit megelőztem, csak egy ellenfél van hátra."

Kovács Ágnesnek viszont évekig egyetlen riválisa sem volt - legalábbis 200 mellen -, most azonban több is akadt. Olyannyira, hogy olimpiai és világbajnokunk érem nélkül tért haza Berlinből, és ez 1995-ös Eb-debütálása óta egyszer sem fordult elő vele, ugyanis már 15 évesen, Bécsből is hozott egy bronzot. A fő baj azonban most sem a vetélytársakkal volt, hiszen ha Ági megússza 200-on az olimpiai vagy akár csak a tavalyi világbajnoki idejét, simán nyer. Pályafutása leggyengébb versenyét nem magyarázhatjuk automatikusan azzal, hogy az Egyesült Államokban tanul és edz, hiszen a tengerentúlon azért jó pár magyar - és nem utolsó sorban amerikai - úszó került már élete csúcsformájába. Az itthoniak szerint valószínűleg Ági szárazföldi, tornatermi munkájával van gond, és ez remélhetőleg "gyógyítható", legalábbis egyszer már megvolt a recept. És most sem a nemzetközi mezőny húzott el Kovácstól, hanem ő esett vissza az ellenfelek közé.

Férfi mellúszóink viszont tündököltek: 50 méteren csak az ukrán Liszogor világcsúcsa akadályozta meg a kettős magyar diadalt, de az ezüstérmes Flaskay Mihály Athénra bárkin túlnőhet, a 34 évesen még mindig Eb-harmadik Güttler Károly pedig már meg is tette ezt, ő szinte "természeti csoda". 400 vegyesen Batházi István, a címvédő olyan fölénnyel előzte meg - egy kivétellel - a teljes élgárdát, amilyen fölénnyel az az egy kivétel legyőzte őt. A szám világ- és immár Európa-bajnoka, az olasz Boggiatto ráadásul két évvel fiatalabb is nála, de az egyéni legjobbját mindkét vegyestávon megjavító Batházi hosszú távon is fix éremesélyesnek tűnik.

A magyar küldöttség minden tagját külön említeni szerencsére képtelenség, mert ellentétben azokkal az időkkel, amikor Darnyi, Egerszegi vagy Kovács Ágnes egyedül "elvitt" egy Eb-t, most húsz indulónk volt, és egyikük sem "úsztak még" kategória. Hanem döntőbe jutásra, pont- vagy akár hamarosan éremszerzésre képes fiatalok, akik a "Széchy-team" elefántcsonttornyából leereszkedtek a földre, és értelmes, nyitott, saját teljesítményüket reálisan megítélő sportemberré váltak.

Kiss László szövetségi kapitány első spontán, nem hivatalos értékelésében, arra célozva, hogy az aranyérem mindenkinek hiányzik, kijelentette, "annyi szerencsénk volt, mint rossz lánynak a jámbor élethez", de amint mikrofont is dugtak az orra alá, már szabatos szakmai nyilatkozatot adott: "Ennyi döntős helyezéssel, ponttal, hat ezüst és egy bronzéremmel semmiképpen sem kell szégyenkeznünk. Ráadásul még csak alakul a csapatunk, a jövő évi barcelonai világbajnokságra és a 2004-es athéni olimpiára érhet be. Risztov Éva tavaly még messze volt a legjobbaktól, de most már a világklasszisok egyenrangú vetélytársa, Kovács Ági produkciója viszont csalódás, ki kell elemeznünk, mi miért történt. De ne bántsuk, mert öt éve megállás nélkül szállította az aranyakat".

Ugyanez nem állítható a műugróinkról, annál nagyobb bravúr, hogy Lengyel Imre, illetve a Lengyel Imre, Hajnal András szinkronpáros toronyugrásban két ezüstérmet szerzett. Lengyel meg is jegyezte, a közeljövőben feltehetően átrendezi a prioritásokat, a 10 métert a 3 és az 1 elé helyezi. Megteheti, hiszen Amerikában készül, Hajnal pedig itthon továbbra is megpróbál a rendelkezésére álló két-három hónapban annyit dolgozni, amennyivel partiban lehet a 12 hónapot edzőkkel.

Műúszóink és hosszútávúszóink jóval kevesebb témát adtak. Előbbieknél a csapat döntőbe jutása is váratlan és szokatlan esemény volt, de maradjunk annyiban: mindkét szakág versenyzői szerencsésen hazaérkeztek.

Ballai Attila, Népszava 2002.08.05.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap