FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Tizenkét magyar csúcs, hatvan pont - arany viszont nem született
Van némi hiányérzetünk


Nehéz mérleget vonni. Kiss László szövetségi kapitány Berlin előtt öt-hat éremben gondolkozott. Hét lett belőle. Akár még elégedett is lehetne. Nem az ... Eszébe sem jutott volna ugyanis, hogy Kovács Ágnes nem tesz be egy-két medált a közösbe. Nem tett. Kiss az aranyérmet is tőle remélte. Hiába.
Arany. Kulcsszó. Mert hiába a tetemes éremmennyiség - csak a németek, az ukránok, az olaszok a svédek és az oroszok nyertek hétnél több medált - ha nincs közte a legfényesebből. Ha lenne, más fényben tűnne fel a tizenkét országos csúcs, egyéni rekord, a sok negyedik és ötödik helyezés. Szembeötlő, valami elkezdődött. Két éve, a helsinki Eb-n négy érmünk volt, más kérdés, hogy abból három arany. Most hét. Szembeötlő a fejlődés, ám a kapitány sem tud elvonatkoztatni attól, hogy hosszú évek után Európa-bajnoki győzelem nélkül utazott haza a csapat.

A berlini Eb ...

... legjobb versenyzője: Franziska van Almsick. Öt aranyéremmel zárta az Eb-t, a németek mindhárom győztes váltójának tagja volt, ezen kívül 100 és 200 gyorson is diadalmaskodott. Kétszáz gyorson például világcsúccsal nyert.
... meglepetésembere: Bartosz Kizierowski. A lengyel versenyző 50 méter gyorson sokkolta a mezőnyt, bár Popov és Van den Hoogenband is ott volt a mezőnyben, ő nyert. Nem mellékesen: 50 háton egy bronzra is futotta az erejéből.
... felfedezettje: Risztov Éva. A magyar klasszisjelöltnél egyéni számban senki sem nyert több érmet, ez mindent elmond a berlini produkciójáról. Mindezt úgy, hogy az Európa-bajnokságon nem sok nála fiatalabb versenyző volt.
... citromdíjasa: Diana Mocanu. A kétszeres olimpiai bajnok hátúszó 200 háton ötödik lett, ötvenen csak nyolcadik, 100 háton pedig be sem került a fináléba.
"A statisztika szerint hatvan pontot szereztünk, a pontszámok tekintetében sohasem szerepeltünk ilyen jól. Tizenkét felnőtt országos csúcs született, volt olyan nap, amikor minden számban volt döntősünk, szinte mindenki megjavította a legjobbját, nyertünk hét érmet, ennek ellenére mégis van hiányérzetem. Igen, az aranyérem miatt. Egyénileg nézve: Risztov Éva berobbant Európa legjobbjai közé, most még nem tudott nyerni, de bőven lesz még rá lehetősége. Batházi István négyszáz vegyesen bebizonyította, hogy a legjobbak között a helye, és örömteli a fiatal Flaskay Mihály szereplése is ötven mellen. Ott ezüstérmes lett, bízom benne, hogy idővel százon is odaér a dobogóra. Güttler Karcsi hatodvirágzását élte Berlinben, a bronzérme, a teljesítménye mindenki előtt példa lehet. Szinte mindenkivel elégedettek lehetünk, a fiatalok hozták magukat, Reményi Diána például élete első felnőtt Eb-jén három számban is döntőbe került, egyedül Kovács Ági szereplése szomorít el. Meg fogjuk találni a gyengélkedés okát, biztos vagyok benne, hogy a jövő évi, barcelonai világbajnokságon ismét a régi Kovács Ágit láthatjuk majd a medencében" - összegzett Kiss László.

sal, Nemzeti Sport 2002.08.06.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap