FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Güttler Károly az ötödik hely után döntött: a kontinensbajnokság után sem fejezi be a versenyszerű úszást
Kerékjártó-káprázat vegyesen


Elnézést minden keddi magyar döntőstől, de nem kezdhetjük velük... Kerékjártó Tamással kell indulni. Hogy kivel? Hát igen... Neki is ez volt eddig a baja.


Kerékjártó Tamás fantasztikus teljesítménnyel, a legjobb idővel jutott be a kétszáz vegyes szerda délutáni döntőjébe (Fotó: Danis Barna)
Ô volt az ügyes vegyesúszó vidékről, aki nem kerülhet a tűz közelébe. Éveken át azért gürizett, hogy megkaphassa a magyar válogatott melegítőjét, hogy kijuthasson végre egy világversenyre. Éveken át nem vitték ki. Hol ezért, hol azért. Ô pedig elhagyta a várost. Miskolcról Los Angelesbe költözött. És három éve a fejébe vette, mindent a vegyes úszásnak rendel alá. A tavalyi magyar bajnokságon már megcsillant valami, a vb-csapatból viszont kimaradt (igaz, szintideje nem volt). Berlin előtt nem várt sokat, erre elsőként úszta meg a szintidőt a magyar csapatból. És kedden kora este elsőként lett döntős 200 vegyesen. Ráadásul olyan időeredményt úszott, ami mellett el kell időzni egy keveset (2:00.38). Idén ennél még senki sem tudott jobbat a világon. Az európai örökranglistán már csak négyen állnak Kerékjártó előtt. A finn Sievinen (a világcsúcstartó, régi ismerősünk Berlinben is itt van, harmadik helyen döntős), az olasz Rosolino (a reggeli előfutam során kizárták, bánja a fene... ), a vegyeskirály Darnyi Tamás és az atlantai bajnok Czene Attila. Főszereplőnk amúgy érezte, egyszer már ki kell jönnie a lépésnek.

"Sokáig én sem hittem, hogy valaha az eredményekben is megmutatkozik a rengeteg munka, ám az edzőm, Mark Schubert mindig biztatott. Azt mondta, Tom, az úszás olyan sport, ahol éveken át dolgozol és nincs látványos eredmény, ám egyszer csak megindul valami és akkor mindent visszakapsz. Hittem neki, főleg, hogy ő az edzője az amerikai olimpiai bajnoknak, Lenny Krayzelburgnak. Az időeredményem? Bevallom, azért engem is meglepett. Igazság szerint érzek némi elégtételt, hiszen a pályafutásom korábban arról szólt, hogy hiába teszek meg mindent, nem kerülök ki a világversenyekre. Most itt lehetek és azon leszek, hogy szerdán a döntőben kihozzam magamból a maximumot" - összegzett a futam után Kerékjártó, akinek persze nem árt vigyáznia, hiszen az olasz Boggiatto csupán két századdal repesztett nála kevesebbet a másik elődöntőben. És ha már kétszáz vegyes, emeljünk csak kalapot Batházi István előtt is, aki szintén egyéni csúccsal került a szerdai fináléba.
És akkor vissza a keddi döntőkhöz. Három számban is érdekeltek voltunk. Például férfi 100 méter mellen Güttler Károly és Flaskay Mihály is ott izgett-mozgott a rajtkő előtt. Aztán úsztak is. Kiválóan. A magyar háziversenyt a harmincötödiket taposó, valóban elnyűhetetlen Güttler nyerte, ő az ötödik helyen zárt, a nála tizennégy évvel fiatalabb Flaskay pedig a hatodikon. Mindketten elégedetten jöttek ki a medencéből.

Vízcseppek

- Michael Schumacher a jelek szerint csak a betonon verhetetlen, amúgy sebezhető. A némileg meglepő statisztika szerint vasárnap Németország szerte többen nézték a televízió előtt a 10 kilométeres hosszútávúszó Eb-futamokat, mint Schumi hockenheimi diadalmenetét. A hír csak megerősítette Bartolo Consolót, az Európai Úszóliga (LEN) elnökét, aki szerint a maratonúszásnak az olimpiai programban a helye.

- Megcsapolták az úszókat, a legújabb módi szerint vérből vett mintákból ellenőrzik, nem tért-e valaki rossz útra. A magyar csapat sem maradt ki a szuriból, Risztov Évának kellett vérét adnia. Elit társaságba került, hiszen az ukrán Jana Klocskovát, a szlovák Martina Moravcovát és a német Franziska van Almsickot is az orvosi rendelőbe szólították (az már más kérdés, hogy a 400 méter vegyes hétfői döntője után pont Risztovot sorsolták ki doppingvizsgálatra). Az uraknál egyben mindenki biztos volt, az utóbbi hónapokban többször is doppingváddal illetett olasz Massimiliano Rosolino nem kerülheti el az injekcióstűt. Nem is történt másképp. Eredmény később...

- Mustapha Larfaoui, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) algériai elnöke is ellátogat Berlinbe, részt vesz a LEN 75. születésnapjára szervezett ünnepségen. A magyar sportminiszter, Jánosi György is a német fővárosba tart, ám ő a magyar Európa-bajnoki pályázat (2006) mellett korteskedik majd.
"Nincs miért szégyenkeznem, az első Európa-bajnokságomon - még nyolcvanhétben - 1:03.21-gyel lettem negyedik. Most 1:01.58-cal ötödik. Tudomásul kell venni, az élet nem áll meg, ami korábban elég volt - ezzel az idővel számtalan aranyat nyerhettem volna korábban - az most már kevés. Ugyanakkor teljes mértékben elégedett vagyok, és hogy gyorsan eloszlassak egy korábbi felvetést: az Eb után is folytatom az úszást, jól érzem magam a vízben" - kommentálta a finálét Güttler, Flaskay viszont (hiába, fiatalság... ) üzent a világnak:
"Hatodik lettem az első Európa-bajnokságomon ez most kielégít, ám jövőre, a barcelonai világbajnokságon már dobogós akarok lenni."
A futamot amúgy némi meglepetésre nem a világcsúcstartó, orosz Szludnov nyerte, hanem az eddig általában a hátát néző ukrán Liszogor. És ha már hát, akkor nézzük, mi történt a férfi 100 méter hát döntőjében Horváth Péterrel. Százhetvenöt méterig azt hittük, csoda. Addig ő állt az élen. Utána viszont négyen is elhúztak mellette. A tavalyi vb-n hatodik lett, most ötödik (a német Thelöke nyerte az aranyat Európa-csúccsal).
"A végletekig elfáradtam, viszont nincs bennem hiányérzet. Továbbra is ott vagyok a legjobbak között" - vélekedett Horváth. Azért nem mosolygós döntősünk is akadt: Gáspár Zsolt. Az 50 méteres pillangóúszás fináléjában ugyanis ő is többre számított. Nem rajtolt jól, nem találta a megfelelő ütemet és a végén a célba érkezése sem sikerült. Ennyi pedig elég ahhoz, hogy ötven méteren elmenjen a hajó. El is ment, nyolcadik lett. (A finn Hard meglepte a németek favoritját, Rupprathot, Európa-csúccsal lett bajnok.)
"A rajt után éreztem, hogy ez kevés, ezért ütemet váltottam, ez pedig újabb gondot okozott, majdnem lefejeltem a falat a célba érkezésnél, annyira nem éreztem, hol tartok. Mindegy, bent voltam a legjobb nyolc között és ez a fontos" - értékelt Gáspár.

Műugrás: Piperé az aranyérem

Meglepetést hozott a női toronyugrók fináléja, az ukrán Zsupina csak negyedik, az orosz Tyimosinyina pedig csak a nyolcadik lett. A keletiek gyengélkedését tökéletesen kihasználta a német Anke Piper, aki az olasz Cagnotto támadásait visszaverve lett Európa-bajnok. Az 1 méteres selejtezőben két magyarnak is drukkolhattunk, a férfiaknál Lengyel Imre a nőknél pedig Barta Nóra egyaránt a kilencedik lett, így egyikük sem kvalifikálta magát a szerdai hatos döntőbe.
És akkor vissza az elődöntőkhöz. Kerékjártó és Batházi mellett ugyanis szerdán másik két finalistánk is lesz. Az egyikük világklasszis. Igen, Kovács Ági, akitől (ilyenek vagyunk) már nem szenzáció, ha könnyedén belibben a végső futamba. Hét éve, a bécsi Eb-n, amikor tizennégy évesen bekerült a 100 mell döntőjébe, mindenki őt csókolgatta. Azóta természetes, hogy ott van a végelszámolásnál. Nála az érem is természetes. Százon viszont az arany egyáltalán nem az. Főleg most, hogy feltűnt a svéd Igelström. Nem szép lány, de gyors. A legjobb időt is ő úszta - Ágié a második - és gyanítható, szerdán is a legjobbja közelében zár (néhány hete úszott Európa-rekordot). Szóval ezüsttel kalkuláljon mindenki, a svédet elnézve az a reális.
"Az Európa-csúcstartó mögött második helyen jutottam döntőbe, az időeredményemre nincs panaszom, meglátjuk, szerdán mennyit tudok javítani" - öszzegzett Ági.

Javítani... Zubor Attila fejében is ez zakatolhat. A kötelezőt hozta, 100 méter gyorson bekerült a fináléba (a holland Van den Hoogenband ha nem figyel, a világcsúcsát is megdönti... ).
"Vannak lehetőségek, remélem, sikerül ennél is jobb időt úsznom" - mondta Zubor.
A keddi nap amúgy a három Európa-rekord mellett világcsúcsot is hozott, a svéd Kammerling 50 méter pillangón írta át a korábbi rekordot. Mi viszont már szerdára figyelünk. Kovács Ágira, Zubor Attilára, Batházi Istvánra és Kerékjártó Tamásra. Az utóbbi történetét akár hollywoodi mesének is minősíthetnénk. Nem tévednénk nagyot, hiszen Los Angelesben tölti a mindennapjait...


Tempók és pontok

Úszás
Férfiak


Érem(l)eső
Ország A E B
Németország 6 5 3
Oroszország 6 5 2
Olaszország 3 2 5
Ukrajna 3 - 2
Hollandia 2 - 2
Svédország 1 2 2
Franciaország 1 1 3
Finnország 1 - -
Spanyolország - 4 2
MAGYARORSZÁG - 2 -
Ausztria - 1 -
Svájc - 1 -
Fehéroroszország - - 1
Románia - - 1
100 m gyors. Előfutam: 1. Van den Hoogenband (holland) 48.64, 2. Barnier (francia) 49.79, 3. Popov (orosz) 49.82, ... 5. Zubor Attila (magyar) 49.97, ... 19. Gáspár Zsolt (magyar) 50.74 - Zubor továbbjutott, Gáspár nem jutott tovább. Elődöntő: 1. Van den Hoogenband 47.97, 2. Popov 48.70, 3. Draganja (horvát) 49.30, ... 5. Zubor Attila 49.56 - Zubor döntős
100 m hát. Európa-bajnok: Stev Theloke (Németország) 54.42 - Európa-csúcs, régi: 54.43, Theloke, 1998, 2. Markus Rogan (Ausztria) 54.54, 3. Pierre Roger (Franciaország) 54.89, 4. S. Driesen (Németország) 54.93, 5. Horváth Péter (Magyarország) 55.18, 6. M. Strahija (Horvátország) 55.36, ... 9. Bodrogi Viktor (Magyarország) 55.65
100 m mell. Eb: Oleg Liszogor (Ukrajna) 1:00.29, 2. Roman Szludnov (Oroszország) 1:00.72, 3. Huges Duboscq (Franciaország) 1:01.04, 4. J. Pihlava (Finnország) 1:01.27, 5. Güttler Károly (Magyarország) 1:01.58, 6. Flaskay Mihály (Magyarország) 1:01.69
50 m pillangó. Eb: Jere Hard (Finnország) 23.50 - Európa-csúcs, régi: 23.57, Frölander, svéd, 2001, 2. Thomas Rupprath (Németország) 23.78, 3. Lars Frölander (Svédország) 23.85, 4. E. Holst (Hollandia) 24.10, 5. J. Keizer (Hollandia) 24.11, 6. J. Noriega (Spanyolország) 24.23, ... 8. Gáspár Zsolt (Magyarország) 24.29
200 m vegyes. Előfutam: 1. Kerékjártó Tamás (magyar) 2:01.39, 2. Sievinen (finn) 2:01.63, 3. Rogan (osztrák) 2:01.96, ... 5. Batházi István (magyar) 2:02.26 - Kerékjártó és Batházi továbbjutott. Elődöntő: 1. Kerékjártó Tamás 2:00.38, 2. Boggiato (olasz) 2:00.40, 3. Sievinen 2:00.64, ... 5. Batházi István 2:01.39 - Kerékjártó és Batházi döntős

Nők

100 m gyors. Előfutam: 1. Moravcová (szlovák) 55.48, 2. Seppala (finn (55.68, 3. Dallmann (német) 55.69. Elődöntő: 1. Van Almsick (német) 54.48, 2. Moravcová 54.86, 3. Popcsanka (fehérorosz) 54.95
200 m hát. Eb: Sztanyiszlava Komarova (Oroszország) 2:09.49, 2. Nina Zsivanyevszkaja (Spanyolország) 2:10.27, 3. Irina Amsennikova (Ukrajna) 2:11.59, 4. L. Ornstedt (Dánia) 2:11.94, 5. D. Mocanu (Románia) 2:11.99, 6. A. Buschschulte (Németország) 2:12.09, ... 12. Szepesi Nikolett (Magyarország) 2:16.39
100 m mell. Előfutam: 1. Igelström (svéd) 1:09.33, 2. Kovács Ágnes (magyar) 1:09.63, 3. Bogomazova (orosz) 1:09.65 - Kovács Á. továbbjutott. Elődöntő: 1. Igelström 1:08.14, 2. Kovács Ágnes 1:09.32, 3. Bogomazova 1:09.45 - Kovács Á. döntős
50 m pillangó. Eb: Anna-Karin Kammerling (Svédország) 25.57 - világ- és Európa-csúcs, régi: 25.64, De Bruijn, holland, 2000, 2. Daniela Samulski (Németország) 26.86, 3. Chantal Groot (Hollandia) 26.91, 4. A. Korc (Lengyelország) 27.04, 5. A. San Juan (Spanyolország) 27.30, 6. V. Borochovski (Izrael) 27.36, ... 27. Taray Katalin (Magyarország) 28.93, ... 29. Papp Renáta (Magyarország) 29.02
4x200 m gyorsváltó. Eb: Németország (Petra Dallmann, Alessa Ries, Hannah Stockbauer, Franziska van Almsick) 7:59.07, 2. Spanyolország (Laura Roca, Melissa Caballero, Erika Villaecija, Tatiana Rouba) 8:05.83, 3. Svédország (Josefin Lillhage, Johanna Sjöberg, Lisa Wanberg, Ida Mattsson) 8:08.46, 4. Svájc (N. Zahnd, H. Miluska, Ch. Strasser, F. Rigamonti) 8:10.07, 5. Hollandia (M. Veldhuis, C. Lemmen, M. van Rooijen, H. van Stralen) 8:10.98, 6. Dánia (J. Hjörth-Hansen, E. Zachariassen, T. Gretlund, S. Skou) 8:13.33

Műugrás
Férfiak


1 m, selejtező: 1. Liszovszkij (orosz) 396.24, 2. Puhakka (finn) 372.96, 3. Marconi (olasz) 366.15, ... 9. Lengyel Imre (magyar) 334.95 - Lengyel nem jutott döntőbe

Nők

1 m, selejtező: 1. Fischer (német) 279.33, 2. Umiszkova (orosz) 276.54, 3. Iljina (orosz) 264.90, ... 9. Barta Nóra (magyar) 231.78 - Barta nem jutott döntőbe
Torony, döntő. Eb: Anke Piper (Németország) 337.05, 2. Tania Cagnotto (Olaszország) 331.32, 3. Olga Leonova (Ukrajna) 321.93, 4. O. Zsupina (Ukrajna) 311.46, 5. D. Sáez de Ibarra (Spanyolország) 301.32, 6. O. Klokova (Oroszország) 300.03


Tania Cagnotto (ITA)

sal, Nemzeti Sport 2002.07.31.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap