FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Parádés magyar teljesítmények és négy országos csúcs az EB-n
Risztov Éva: ezüstös jeladás


Hölgyeim és uraim, hétfőn kora este, Berlin keleti oldalán Európa-klasszisra lelt a világ, rácsodálkozhatott egy tizenhat és fél éves lány produkciójára, és elkönyvelhette: nem árt, ha hosszú időre megtanulja a Risztov Éva nevet.
Aki egyéves sem volt, amikor Egerszegi Krisztina Hódmezővásárhelyen járt élménybeszámolót tartani. Szöul után voltunk. Egér mosolygott, csacsogott, talán észre sem vette, hogy egy egészen pici lány rángatja a nadrágját. Sokáig nem eresztette. A pici lányt Risztov Évának hívták. Egerszegi miatt kezdett el úszni. Tizenkét évesen ügyesnek tartották, tizenöt évesen tehetségesnek. Tizenhat és fél évesen klasszis. Akarnok. Csak a győzelem érdekli, semmi más.


Risztov Éva végig nagy küzdelemre késztette az ukrán Klocskovát, és országos csúcsot úszva állhatott fel a dobogóra (Fotó: MTI)
Mindezt hétfőn Berlinben is megtapasztalhattuk. Kezdte azzal, hogy az úszó Eb nyitónapján a 400 méter vegyes előfutamában megelőzte Jana Klocskovát. Hogy ki ő? Speciel jelenleg a világ legjobb női úszója. Négyszáz vegyesen olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, három éve veretlen, holmi rövid pályás Eb-győzelmeket pedig a helyhiány miatt hagyjuk. Szóval az előfutamban megelőzte az ukránt. Klocskova nem ehhez szokott. Ôt az előfutamban sem szokták megelőzni. Nem illik ...
Arany vagy ezüst? Ez az egy kérdés maradt az esti döntőre. Az optimisták szerint arany. A realisták szerint ezüst. Nos, sokáig úgy tűnt, az arany sem lehetetlen.
De nézzük élőben a finálét. A pillangó után Risztov vezet. A második helyen Klocskova. A hát után sem változik a sorrend. Risztov vagy Klocskova? A többiek sehol. Amúgy ismerik egymást. Tavaly a fukuokai világbajnokságon Klocskova a kedvenc úszósapkáját is odaadta a mi Évánknak. Akkor még fogalma sem volt, hogy egy évvel később a sapkáért cserébe vért kell izzadnia a győzelemért. És következik a mell. Ebben mindenképpen jobb az ukrán. Meg is látszik, ő kezdheti az élről az utolsó száz métert. Harmincnyolc század előnnyel. Az semmi ... Gondoltuk mi. Klocskova viszont mást gondol. Pillanatnyi megingás nélkül falja a hosszokat. Éva is. Elöl ketten, a mezőny sehol ... Klocskova vagy Risztov?
Sajnos, hamar kiderül, a harkovi világklasszis jó szokásához híven most is annyit ad ki magából, amennyi a győzelmhez kell. És a sikerhez most sok kell. Elöl Klocskova. A világelső. Mögötte Risztov, a trónkövetelő. A páros meccs eldől: 1. Klocskova 4:35.10, 2. Risztov 4:36.17.
Egyelőre.

Vízcseppek
Barcelona bemutatkozott, hétfőn délelőtt nemzetközi sajtótájékoztatón jelezték: mire is számítson az, aki ellátogat a katalán fővárosba jövő nyáron, a vizes világbajnokságra (július 13-27.). Pont tíz éve olimpiát rendezett a város (pompásan), így nem meglepő, hogy a szervezőket hallgatva elhiszi az ember: a vb-vel sem lesz baj. Természetesen minden medencés versenyszámnál telt házra számítanak a helyiek, a hosszútávúszásra pedig (tengerben rendezik) háromszázezer (!) embert várnak a partra a rendezők. Akik mindet és mindenkit bevetnek, még a volt NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch is a világbajnokság egyik reklámembere lett. És még egy adat: a spanyolok nem kevesebb, mint 645 millió televízió nézőt várnak a képernyők elé.

Az Európai Úszóliga (LEN) egyik illetékese a kontinens legszebb uszodájának titulálta az Eb helyszínéül szolgáló létesítményt. Fura izlése van a papírtologatónak. Nem szép, csupán praktikus (de az utóbbit a németektől megszokhattuk). A föld alatt épült, ami újszerű és gazdaságos - kisebb a fűtésszámla - , ám az egész olyan, mint egy bunker. Nagy, szűrke betonfolyósokkal, rideg falakkal, a hangulata leginkább a Terror Házára emlékezteti az embert. De legalább jól illeszkedik a környezetébe, Berlin keleti feléről (itt van az uszoda) ugyanis süt, hogy néhány éve még Honecker-elvtárs szocializmusát építették.
A célba érkezés után Klocskova boldogan integet, mosolyog, felszabadult. Megúszta, a korona a fején maradt. Risztov szomorú. Igen, nyerni akart. Mint mindig. De megígérte az edzőjének, Turi Györgynek, az ezüstnél nem fog sírni. Nem is tette. Hogyan is sírhatna valaki, mikor négyszáz vegyesen Európa második legjobb úszója!? A produkciója zseniális, az időeredménye imponáló. Egerszegi Krisztina országos csúcsát is megdöntötte. Egér rekordja pont tíz éve, a barcelonai olimpián aranyat ért. Sokan azt mondták, húsz évnek kell eltelnie, míg jön valaki, aki megdöntheti a csúcsát. Jött, tíz év elteltével. És ne lepődjenek meg, ha Athénban ő is olimpiai bajnokságot nyer ...
"Éva fantasztikus volt, precízen azt nyújtotta amit vártam, az pedig, hogy Egér csúcsát id megdöntötte ... Ugyanakkor látni kell, Klocskovát ma nem győzhette le. Az ukrán mindig annyit úszik, amennyi a győzelemhez kell. Meggyőződésem, ha világcsúcs kellett volna, azt is megcsinálja. Most ő nyert, legközelebb viszont egyáltalán nem biztos, hogy így lesz ... " - összegzett két cigaretta-slukk között Turi György.
Akinek amúgy másért is volt oka az örömre és ezzel át is térhetünk a többi magyarra. Például Reményi Dianára, aki a már sokat emlegetett négyszáz vegyes döntőjében szépen, csendben beért az ötödik helyre. Neki is Berlin volt az első felnőtt világversenye. Ô is Turi tanítvány, csakúgy, mint Güttler Károly, aki a 100 méter mell elődöntőjében egészen kiemelkedő időeredményt tempózott (1:01.39).
"Öreg ember nem vén ember" - kommentálta saját produkcióját Güttler, aki tartja, a keddi döntőre még tartalékai is maradtak. A fináléban amúgy egy másik magyar is lesz, Flaskay Mihály Egerből. Berlinben kétszer is egy perc két másodpercen belül úszott.

Turi György tanítványa most is nyerni akart

Sajtótájékoztató. Klocskova és Risztov egymás mellett ül. Mindketten kerülik a másik tekintetét. Mindketten a kezükbe nyomott ásványvizes palackkal bíbelődnek. Klocskovát Éváról is kérdezik. Akkor sem néz rá.
"Mindig jönnek tehetségek, de ez a világ rendje" - mondja majd mosolyog. Megkönnyebbült.
Éva már nyugodtabb. Viszont tartja, továbbra is csak az arany érdekli
"Nem azért dolgozom egész évben, hogy utána második legyek. Nyerni akarok. Most is nyerni akartam. (Klocskovának fordítják a szavait, az arca rezzenéstelen.) Azt mondják, hogy nem volt vesztenivalóm, de én éreztem, hogy győzhetek. Megdöntöttem Egerszegi Krisztina országos csúcsát, azt az időeredményt, amivel tíz éve olimpiát nyert. Hat másodpercet javítottam hétfőn a korábbi legjobbamon, de tudomásul kell venni, ez az idő most ennyire volt elég. De nem adom fel, lesz még négyszáz vegyes máshol is. (Klocskova iszik ... ) Amúgy pedig még itt Berlinben szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok az Európa-bajnoki címre. Köszönöm."
Mi is ...
"A döntőben jó lenne öt tizedet javítani, akkor már teljesen elégedett leszek" - szólt Flaskay, aki nem mellesleg alig egy hónapja, a fehérvári ob-n úszta be magát a csapatba.
Flaskay és Güttler mellett még két magyarért drukkolhatunk a keddi döntők során. Nos, a kettős összesen három magyar rekordot repesztett hétfőn. Gáspár Zsolt ötven pillangón előbb a selejtezőben, majd kora este az elődöntőben is átírta a csúcsot (természetesen könnyedén lépett tovább).
"Most kezdtek beérni, talán még maradt is bennem" - összegzett Gáspár. Horváth Péter száz háton estére tartogatta a rekordot, így ő is ott lehet a keddi fináléban.
"Stabilnak éreztem magamat, kedden talán még javítani is tudok" - értékelt Horváth.
Ennyi. Négy országos csúcs és egy Európa-bajnoki ezüstérem. Ez a hétfői nap magyar mérlege.
Risztov amúgy négyszáz gyorson, nyolcszáz gyorson és kétszáz pillangón is úszik még Berlinben.
Nem lennék a riválisok helyében.
Felbosszantották egy Eb-ezüsttel ...

Tempók és pontok

Úszás
Férfiak
400 m gyors. Előfutam: 1. Brembilla (olasz) 3:49.48, 2. Coman (román) 3:50.19, 3. Rosolino (olasz) 3:50.67, ... 17. Kiss B. (magyar) 3:58.62, ... 21. Cseh (magyar) 4:03.45 - Kiss B. és Cseh nem jutott döntőbe. Európa-bajnok: Emiliano Brembilla (Olaszország) 3:46.60, 2. Massimiliano Rosolino (Olaszország) 3:48.70, 3. Dragos Coman (Románia) 3:48.78, 4. K. Svoboda (Csehország) 3:50.44, 5. A. Oikonomu (Görögország) 3:50.53, 6. J. Hoffmann (Németország) 3:52.30, ... 17. Kiss Boldizsár (Magyarország), ... 21. Cseh László (Magyarország)
100 m hát. Előfutam: 1. Rogan (osztrák) 55.37, 2. Strahija (horvát) 55.39, 3. Kozulj (horvát) 55.43, 4. Horváth P. (magyar) és Thelöke (német) 55.54-55.54, ... 14. Bodrogi (magyar) 56.36 - Horváth és Bodrogi továbbjutott. Elődöntő: 1. Rogan 54.86, 2. Horváth P. 54.95 - országos csúcs, régi: 55.05, Horváth - 2001, 3. Kozulj 55.21, ... 9. Bodrogi 55.65 - Horváth döntős, Bodrogi nem jutott tovább
100 m mell. Előfutam: 1. Duboscq (francia) 1:01.28, 2. Liszogor (ukrán) 1:01.42, 3. Pihlava (finn) 1:01.59, ... 5. Güttler (magyar) 1:01.89, ... 7. Flaskay (magyar) 1:01.97 - Güttler és Flaskay továbbjutott. Elődöntő: 1. Szludnov (orosz) 1:00.65, 2. Liszogor 1:00.91, 3. Duboscq 1:01.11, ... 5. Güttler 1:01.39, 6. Flaskay 1:01.92 - Güttler és Flaskay döntős
50 m pillangó. Előfutam: 1. Rupprath (német) 24.00, 2. Frölander (svéd) 24.07, 3. Holst (holland) 24.12, ... 7. Gáspár (magyar) 24.28 - országos csúcs, régi: 24.36, Gáspár - 2001 - Gáspár továbbjutott. Elődöntő: 1. Rupprath 23.77, 2. Frölander 23.86, 3. Hard (finn) 23.94, ... 5. Gáspár 24.12 - országos csúcs, régi: 24.28, Gáspár - 2002 - Gáspár döntős
4x100 m gyorsváltó. Előfutam: 1. Németország 3:18.35, 2. Olaszország 3:21.15, 3. Svédország 3:21.27. Eb: Németország (Lars Conrad, Stefan Herbst, Torsten Spanneberg, Stephan Kunzelmann) 3:17.67, 2. Svédország (Erik La Fleur, Stefan Nystrand, Lars Frölander, Mattias Ohlin) 3:17.75, 3. Olaszország (Lorenzo Vismara, Christian Galenda, Michele Scarica, Simone Cercato) 3:18.20, 4. Hollandia (E. Holst, G. Damen, E. Zweing, P. van den Hoogenband) 3:18.34, 5. Horvátország (D. Draganja, L. Franicevic, I. Cerensek, I. Mladina) 3:22.06, 6. Portugália (N. Laurentino, L. Monteiro, R. Coxo, P. Silva) 3:23.62
Nők
200 m hát. Előfutam: 1. Komarova (orosz) 2:13.26, 2. Maracineanu (francia) 2:13.41, 3. Mocanu (román) 2:13.50, ... 13. Szepesi (magyar) 2:17.75 - Szepesi továbbjutott. Elődöntő: 1. Komarova 2:11.21, 2. Amsenikova (ukrán) 2:12.44, 3. Buschschulte (német) 2:12.56, ... 12. Szepesi 2:16.39 - Szepesi nem jutott tovább
50 m pillangó. Előfutam: 1. Moravcová (szlovák) 26.60, 2. Kammerling (svéd) 26.85, 3. Samulski (német) 27.00, ... 27. Taray (magyar) 28.93, ... 29. Papp R. (magyar) 29.02 - Taray és Papp R. nem jutott tovább. Elődöntő: 1. Kammerling 26.79, 2. Samulski 26.88, 3. Korc (lengyel) 27.04
400 m vegyes. Előfutam: 1. Risztov (magyar) 4:39.76, 2. Klocskova (ukrán) 4:40.53, 3. Paduraru (román) 4:46.91, ... 8. Reményi (magyar) 4:50.01 - Risztov és Reményi döntős. Eb: Jana Klocskova (Ukrajna) 4:35.10, 2. Risztov Éva (Magyarország, Bp. Spartacus, edző: Turi György) 4:36.17 - országos csúcs, régi: 4:36.54, Egerszegi - 1992, 3. Nicole Hetzer (Németország) 4:42.22, 4. M. Bosevszka (Macedónia) 4:46.42, 5. Reményi Diána (Magyarország) 4:46.63, 6. S. Paduraru (Románia) 4:46.81
4x100 m gyorsváltó. Előfutam: 1. Németország 3:42.71, 2. Hollandia 3:43.37, 3. Fehéroroszország 3:45.29. Eb: Németország (Kathrin Meissner, Petra Dallmann, Sandra Völker, Franziska van Almsick) 3:36.00 - világcsúcs, régi: 3:36.61, Egyesült Államok - 2000, 2. Svédország (Josefin Lillhage, Johanna Sjöberg, Anna-Karin Kammerling, Therese Alshammar) 3:40.66, 3. Hollandia (Manon van Rooijen, Marleen Veldhuis, Chantal Groot, Wilma van Hofwegen) 3:41.98, 4. Fehéroroszország (H. Scserba, A. Kapatcsenyija, A. Geraszimenyija, A. Popcsanka) 3:42.16, 5. Görögország (N. Niangkuara, E. Koszti, Z. Melakroinu, Z. Dimoszkaki) 3.46.16, 6. Belgium (T. Bossuyt, N. Van Koeckhoven, B. Van Den Abeele, F. Dufour) 3:47.31

Világcsúcs a 4x100-as női gyorsváltóban
A német váltó 3:36.00 perces világcsúccsal győzött a 4x100 m-es női gyorsváltóban az Európa-bajnokságon. A régi rekordot az amerikaiak tartották 3:36.61-gyel a sydneyi olimpia óta.
A német női váltó káprázatos, 54 mp-es átlaggal nem csak nyert a kvartett, hanem detronizálta az olimpia óta világcsúcstartó amerikaiakat is.

Műugrás
Férfiak. 3 m döntő. Eb: Dmitrij Szautyin (Oroszország) 495.45, 2. Andreas Wels (Németország) 463.59, 3. Vaszilij Liszovszkij (Oroszország) 456.06, 4, D. Liszenko (Ukrajna) 437.19, 5. J. Sljahov (Ukrajna) 413.34, 6. J. Puhakka (Finnország) 398.73, ... 13. Lengyel Imre (Magyarország)
Nők. Torony. Selejtező: 1. Zsupina (ukrán) 319.20, 2. Cagnotto (olasz) 306.75, 3. McCarroll (brit) 296.19

sal, Nemzeti Sport 2002.07.30.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap