FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb, Berlin
Egyéniben és párosban sem jártak sikerrel a kötelező program során a magyar szinkronúszók
Van Dijk az első aranyérmes


Egy huszonkilenc éves holland hölgy, nevezetesen Edith van Dijk mondhatja el magáról, hogy ő nyerte az augusztus negyedikéig tartó vizes Európa-bajnokság első aranyérmét. A németalföldi hosszútávúszó csütörtökön kora délutánig sem volt ismeretlen a szakmában, ám 25 kilométeren eddig egyszer sem tudott az élen végezni. Hét éve, a bécsi kontinensviadalon próbálkozott első alkalommal, akkor második lett, két évvel később, a sevillai Eb-n pedig a harmadik (számunkra örök emlék az a verseny, hiszen Kovács Rita lett az első). Legutóbb, a helsinki Európa-bajnokságon is harcban volt az elsőségért, ám a német Peggy Büchse elé került.
Nos, csütörtökön Potsdamban, a Templiner-tavon kijelölt pályán Edith Van Dijk senkinek sem kegyelmezett, több, mint hét (!) perces előnnyel (5:27:34) diadalmaskodott. Csak a második helyért volt nagy harc, a két orosz, Oleszja Szaljuginya és Natalija Pankina párosmeccsét végül is az előbbi nyerte meg négy másodperccel.


Edith Van Dijk

"Remekül ment az úszás, talán még soha nem éreztem ilyen jól magamat a vízben. Azon mondjuk csodálkoztam, hogy ilyen fölénnyel sikerült nyernem" - nyilatkozta a célba érkezés után Edith Van Dijk.
A két orosz természetesen mosolyogva vette tudomásul, hogy dobogóra állhatott, hiszen nemzetközi szinten eddig egyikük sem alkotott maradandót. Az ezüstérmes Szaljuginya ráadásul csak két éve kezdte a hosszútávúszást. Mint elmondta, kizárólag az zavarta, hogy hideg volt a Templiner-tó víze. Nos, a 19 Celsius-fok ide, vagy oda, ahhoz képest egészen jól krallozott. Amúgy némi meglepetésre a két német induló, Maurer és Kamrau egy percig sem veszélyeztette a dobogót ...
A hosszútávúszóknál Európa-bajnokot avattak, a műúszóknál erre viszont még péntekig mindenképpen várni kell. Csütörtökön az egyéni indulók, a párosok és a csapatok számára is a kötelező program előadása volt soron - gyorsan tegyük hozzá, mindhárom számban volt magyar érdekeltség. Siker már kevesebb, egyéniben Marschalkó Petra a tizenkilenc fős mezőnyben a tizenhatodik helyet érő gyakorlatot mutatott be, az Almási Eszter, Ökrös Anna duó a tizenhetedik helyre volt jó (a csapat kötelező lapzártánk után ért véget). Javításra természetesen még van mód, Marschalkó például már pénteken reggel tehet azért, hogy előrébb végezzen - ekkor rendezik az egyéni szabadon választottat -, ám a délutáni tizenkettes döntőre sajnos nem sok esélye van.

Vízcseppek

A szervezők szerint Franziska van Almsick neve garancia a telt házra a hétfőn rajtoló úszó Európa-bajnokságon. "A döntők zömére már csak néhány állóhelyre szóló jegy van" - mondta Harm Beyer, a szervezőbizottság elnöke. Az Eurosportparkban lévő, félig föld alá süllyesztett fedett uszodában 4000 néző tekintheti meg az eseményeket, ebből 1800 helyet fenntartanak az indulóknak, a VIP-vendégeknek és a tudósítóknak. Az utóbbi időben magánéleti botrányairól elhíresült Van Almsick kijelentette: szülővárosában szeretné megdönteni a 200 méteres gyorsúszás (1:56.78) általa tartott világcsúcsát.
*
Tizenkilenc ország ad közvetítést az Európa-bajnokság eseményeiről. A számítások szerint a különböző televíziók négyszáz órában számolnak majd be a vizes Eb-ről. Az 1989-es, bonni Európa-bajnokságról háromszázötven órányit közvetítettek a csatornák.

Tempók és pontok

Műúszás
Egyéni kötelező:
1. Dedieu (francia) 98.400, 2. Davidova (orosz) 97.300, 3. Mengual (spanyol) 95.400, ... 16. Marschalkó Petra (magyar) 82.400. Páros kötelező: 1. Davidova, Jermakova (orosz) 97.900, 2. Mengual, Tirados (spanyol) 95.900, 3. Dedieu, Glez (francia) 95.800, ... 17. Almási Eszter, Ökrös Anna (magyar) 80.900

Hosszútávúszás
Nők. 25 km. Európa-bajnok:
Edith van Dijk (Hollandia) 5:27:34.0, 2. Oleszja Szaljuginya (Oroszország) 5:34:47.9, 3. Natalija Pankina (Oroszország) 5:34:51.4, 4. C. Persoons (Belgium) 5:34:54.7, 5. Y. Hlavacová (Csehország) 5:34:58.5, 6. L. La Piana (Olaszország) 5:35:03.5

sal, Nemzeti Sport 2002.07.26.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap