FONTOS


 

A hétfőn startoló berlini Európa-bajnokság jegyében tempóznak a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában
Napfény és vaníliás bukta


Güttler Károly háton úszik a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában. Háton, a született mellúszó ... Már érdemes volt lejönni az úszóválogatott reggeli tréningjére.


Güttler Károly a hátúszást is vállalta - a berlini szereplésért mindent ... (Fotó: Árvai Károly)
Még mielőtt valaki azt gondolná, a harmincötödiket taposó klasszis most jött rá, hogy háton nemcsak aludni, de úszni is jó, az nagyot téved. Csupán a medence szélén sétálgató, fekete napszemüveges úriember kérésének tett eleget. Amit ugyanis Turi György mond, az számára is szent ... A nyitott ötvenes medencében amúgy minden pálya foglalt. Ott van a vízben Güttler mellett - többek között - Kovács Ágnes, Risztov Éva, Batházi István, Reményi Diána, Cseh László, Szepesi Nikolett és Taray Katalin. Falják a hosszokat. Nem véletlenül, hiszen hétfőtől Berlinbe hivatalosak, a soros nagymedencés Európa-bajnokságon kapnak szerepet. A medencében minden pálya foglalt, és ami közös bennük: mindenki Turi-tanítvány, mindenki a Bp. Spartacus kötelékében áll. Tíz szparis lesz az Európa-bajnokságon. Soha nem volt még példa erre ...

Güttler zárja elsőként az edzést, kijön, lehuppan egy műanyag székbe, és szusszan egyet.
"Elfáradtam, de csak annyira, amenynyire kell" - mondja a volt világcsúcstartó, aki kilenc éve, Sheffieldben egyszer már nyert Európa-bajnokságot száz méter mellen. Berlinben más a cél. "A döntőbe mindenképpen szeretnék bekerülni. A mezőny szerintem most nem lesz annyira erős, tehát semmi sem lehetetlen" - folytatja Güttler, majd egy vaníliás buktába harap. "Ezért szeretem a Margitszigetet. A Kőér utcában nincs napfény, nincs ilyen jó medence, és nincs csokis vagy vaníliás bukta sem" - így a válogatott rangidőse, aki amúgy tizenöt (!) éve, a strasbourgi Európa-bajnokságon debütált a legjobbak között. Akkor száz mellen negyedik lett. Berlinben is örömmel kiegyeznénk ezzel a teljesítménnyel.

Közben Risztov Éva érkezik. Letudta az edzést. Még fáradtnak sem látszik ...
"Viszont már izgulok egy kicsit. Néhány hete, a zágrábi verseny előtt is ezt éreztem, féltem, hogy az edzésen úszott időeredmények nem köszönnek vissza a versenyen, aztán legyőztem az olimpiai bajnok Klocskovát négyszáz gyorson" - mondja Risztov, akinek igencsak megnőtt az ázsiója az utóbbi időben. Néhány hete még 400 méter gyorson, 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen is ő vezette a világranglistát. Gyorsan tegyük hozzá: tizenhét évesen ... Berlinben amúgy mindhárom számban rajtkőre lép, ám várhatóan a négyszáz gyorsot "beáldozzák", ugyanis a négyszáz gyors és a kétszáz pillangó döntője egy napon lesz. Az pedig sok ... Azzal egyébként a Hódmezővásárhelyről származó klasszisjelölt is egyetért: a német fővárosban nagy lehetőség előtt áll. A formája alapján 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen is "kinéz" neki egy-egy érem. Aztán témát vált, a focit ugyanis imádja. Azon belül pedig a brazil Ronaldo a kedvence: "Nem most lett az, már évek óta ő a favorit."
Szolgálati közlemény: ha valaki rendelkezik Ronaldo kézjegyével, kérjük, juttassa el Évának. Nagy örömet okozna vele ...

Risztov éremért megy Berlinbe, az edzést éppen záró Kovács Ágnes pedig aranyért. Azzal azonban ő is tisztában van, a német fővárosban csak kétszáz mellen számít favoritnak (ott tényleg ő az egyeduralkodó), a rövidebb távokon többen is esélyesek a végső sikerre: "Ötven mellen még a dobogóban sem gondolkozom, százon a svéd Igelström néhány napja Európa-csúcsot úszott, olyan időt, amit én jelenleg nem tudok, tehát ő az esélyes, kétszáz mellen pedig - ott akarok maradandót alkotni - az osztrák Jukicsra kell odafigyelni. Ô Igelströmmel szemben egyenletesen fejlődik, kiszámíthatóbb, a svéd ugyanis százon csaknem három másodpercet javított a legjobbján. Tényleg nem tudom, mit nyújt majd Berlinben."
És, hogy a magyar olimpiai bajnok mire lesz képes?
"Jól érzem magam, csak annyi feszültség van bennem, mint ami ahhoz kell, hogy kellőképpen felpörögjek. Már várom a rajtot, és abban is biztos vagyok, jobb időeredményeket érek majd el, mint amit Zágrábban vagy éppen a magyar bajnokságon úsztam" - összegez Kovács.

Ági az ötödik felnőtt Európa-bajnokságára hangol - eddig volt: Bécs, Sevilla, Isztambul, Helsinki -, Reményi Diána viszont élete első "nagy" kontinensbajnokságán lehet ott. A genfi ifjúsági Eb hőse (kétszáz és négyszáz vegyesen nyert, kétszáz mellen második lett) Berlinben természetesen nem érmekben gondolkozik.
"Abban bízom, hogy kétszáz mellen és négyszáz vegyesen - és talán még kétszáz vegyesen is - bekerülök a döntőbe. Az első felnőttvilágversenyemen ezzel tökéletesen elégedett lennék" - mondja a spartacusos tehetség. Ifi Eb-éremből a szintén a Hajós Alfréd Uszodában állomásozó Cseh Lászlónak is jutott. Genfben négyszáz vegyesen világszinten is jegyzett időeredményt úszott, az már csak a pech számlájára írható, hogy a nyolcas pályán besurrant elé egy orosz.
"Berlinben más szint lesz, várhatóan már a reggeli előfutam során meg kell úsznom az egyéni legjobbamat ahhoz, hogy döntőbe kerüljek. Mert mindenképpen szeretnék bejutni" - így Cseh, akinek edzésmunkája láttán még Darnyi Tamás is elismerően bólintott a minap. Ô pedig aztán nem az a fajta, aki nyakra-főre osztogatja az elismerő szavakat ...

Az edzésnek vége. Mindenki megy a maga útjára. Délután ismét itt lesznek. Délután ismét edzenek. Faltól falig. Faltól falig. Hogy aztán hétfőtől Berlinben megmutassák, mit ért a hajnali kelés, a rengeteg lemondás, a tréningek végén érzett gyötrelem. Van, aki csak arannyal lenne elégedett, van, aki egy bronzzal is boldogan kiegyezne, másnak a döntőbe jutás jelentené a mennyországot.
Van, akinek Berlin lesz a kedvenc városa, más messzire elkerüli majd. Reméljük, az előbbiek lesznek többen ...

sal, Nemzeti Sport 2002.07.24.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap