FONTOS


 

Önköltséges szinkronúszócsapat a kontinensviadalon

A magyar szinkronúszócsapat ma indul el a berlini Európa-bajnokságra. Nálunk még fiatal a sportág, csekély a versenyzők nemzetközi tapasztalata, a bírók alig ismerik őket, így aztán legfeljebb a döntőbe jutás lehet a cél. Szále Kata szövetségi kapitány azt mondja, a tehetség és a szorgalom megvan, az előrelépéshez azonban professzionális feltételek kellenének.

Milyen esélyekkel indulnak?
Szerényekkel. Nagy boldogság lenne, ha szólóban, duóban és csapatban is bekerülnénk a tizenkettes döntőbe. De örülnék akkor is, ha legalább az egyik egység döntős lenne, a többiek pedig döntőközelben végeznének.

Miért ez visszafogottság?
Ne felejtse el, hogy Magyarországon a szinronúszás mindössze tízéves. Először ’93-ban szerepelt magyar versenyző EB-n, Sheffieldben speciel én voltam az első fecske 17 évesen. Felnőtt csapat eddig egyszer szerepelt EB-n, ’97-ben, s idén tavasszal szereztük első nemzetközi érmeinket - igaz, klubszinekben - az Európa B kupában. Ezenkívül egyszer volt döntőben magyar egység, a Hámori, Marschalkó duó 2000-ben Helsinkiben az EB-n. Kevés tehát a nemzetközi tapasztalatunk, nem beszélve arról, hogy a bírók alig ismernek bennünket. Ami a sportdiplomáciában nem sok jót jelent.

Hogy lehet a jelenlegi szintről továbblépni?
Ahol jó a szinkronúszás, ott régóta és professzionális módon csinálják. Mi ilyesmiről nem beszélhetünk. A szinkronúszó-szövetség csupán a fölkészüléshez biztosított föltételeket, a repülőjegyeket és a szállást mind a lányok - illetve a szüleik - fizetik, szerencsére a Malév adott némi utazási kedvezményt. A továbblépéshez elsősorban professzionális körülményekre lenne szükség, a tehetség, a szorgalom megvan, és a lelkesedés is - bár ki tudja, meddig.

Van jövője ennek a csapatnak?
Igen, a legidősebb lány 23 éves, a legfiatalabb 17, az átlagéletkor húsz év alatt van. Ha a csapat együtt maradhatna, föl tudna zárkózni az európai középmezőnybe.

Mi ennek az akadálya?
Jelenleg mindenki közép- vagy főiskolás. Aki végez, s dolgozni kezd, az nagy valószínűség szerint nem fogja tudja összeegyeztetni a munkát és a versenyzést.

Az utazó csapat: Marschalkó Petra, Ökrös Anna, Almási Eszter, Kárpáti Bernadett, Aranyossy Zsófia, Szedlák Krisztina, Grósz Sylvia, Simon Bernadett, Szabó Alexandra, Harsányi Dóra

EL, Magyar Hírlap 2002.07.24.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap