FONTOS


 

Népes küldöttség

Példa nélkülien népes, 20 tagú magyar úszóválogatott szerepel a berlini Európa-bajnokságon, s az együttesben - ez is "országos csúcs" - kilenc Spartacus-versenyző kapott helyet.

A majdnem félcsapatnyi társaság esélyeiről tartott sajtótájékoztatón Kiss László szövetségi kapitány (korábban közel négy évtizeden keresztül a Kőér utcai klub vezetőedzője) hangsúlyozta, hogy Kovács Ágnes öt éve van a világ élvonalában, s most azt várja tőle, hogy ott is maradjon. A tengerentúlon egyetemista, de május óta itthon készülő olimpiai, kétszeres világ- és 7-szeres Európa-bajnok edzője, Túri György korábbi interjújában azt mondta: nem vár mindhárom mellúszó számban elsőséget tanítványától. Ezt "személyesen" erősítette meg a magyar úszósport elsőszámú egyénisége is:

- Ötvenen bármi megtörténhet, 100-on már jobbak az esélyeim, dobogós szeretnék lenni, 200-on nem akarok csalódást okozni, de nem szívesen jósolnék sem az időre, sem az helyezésre. Ami érdekesség: Kovács Ágnes éppen legerősebb számában, 200-on nem címvédő, miután két évvel ezelőtt, Helsinkiben - két és fél hónappal a csodás sikerét hozó sydneyi olimpia előtt váratlanul kikapott a román Caslarutól. Előtte nyert már Eb-t, vb-t, utána ötkarikás aranyat, s megint világbajnokságot.

Kiss László, aki új felfogásban, a csapatépítés jegyében irányítja a sportágat, máris jelezte: az athéni olimpiára is hasonló létszámú válogatott részvételét tervezi. Kovács Ágnesen kívül még az öt számban induló, a vásárhelyi születésű Risztov Éva lehet dobogós, s az ifjú tehetségek (Cseh László, Reményi Diana, Szepesi Nikolett) mellett a Spartacusban kíváncsian és nagy reményekkel várják a világ egyik leggyorsabb sprinterének, Zubor Attilának, valamint az 1987(!) óta a világ legjobb mellúszói közé tartozó, 34 esztendős Güttler Károlynak a berlini produkcióját.

Az úszóversenyek az Eurosportparkban 140 millió eurós költséggel épült kétéves fedett létesítményben hétfőn kezdődnek. Nem "csak" a medencében szeretnének a sportág vezetői és képviselői jó eredményt elérni, mert eltökélt szándékuk, hogy megszerzik a 2006-os kontinensviadal rendezési jogát, s az ez ügyben folyó tárgyalásokon várhatóan jelen lesz Jánosi György sportminiszter is.

Délmagyarország 2002.07.25.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap