FONTOS


 

Jókor jött figyelmeztetés
Több időt kellett volna szentelni Kovács Ágnesnek

A csalódás kétszáz métere

Mi is éremben reménykedtünk, látva az első 100 métert, amely jó eredményt hozott. Bár az osztrákok fiatal üdvöskéje, a Vukováron született, de Bécsben élő Jukic kemény tempót diktált. A második 100 méterre Ágika elkészült erejével, a dobogóról is lecsúszott. Reményi Diana élete első Eb-jén harmadik döntős szereplését produkálta, 5. lett. Kovács Ági a verseny után így kommentálta a történteket:
- Senki ne higgye, hogy föladom. Biztos vagyok benne, hogy jövőre a vb-n ismét a régi Kovács Ágit látja a közönség. Igaz, hogy ma már nem elsősorban a jobb szereplés az elsődleges célom úszásban, hanem az, hogy Budapesten rendezzenek meg egy úszóvilágversenyt. Ha ez beteljesülne, arra biztos hogy úgy készülnék föl, hogy senkinek ne okozzak csalódást otthon.
Voltaképpen elégedettek lehetünk a magyar úszóválogatott berlini Eb-teljesítményével, hiszen 8 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek versenyzőink. Persze az aranymedália kicsit hiányzik. Elvégre hozzászoktunk...

Főként Kovács Ágnestől vártuk a bajnoki címet. Ám ötödszörre nem sikerült megvédenie 200 mellen Eb-elsőségét. Ugyanakkor a fiatal, feltörekvő úszók megállták a helyüket a vizes Eb-n.

- Bizonyos tekintetben elégedett vagyok a csapat eredményével - mondta Turi György vezetőedző. - Nincs miért szégyenkeznünk, bár én is számítottam aranyéremre Batházi Istvántól, Güttler Károlytól, Kovács Ágitól és Risztov Évától. Mindannyian ott voltak a legjobbak között, de nem sikerült. Risztov első felnőtt viadalán vett részt, négy második helyével remekül tette le a névjegyét.

Turi úgy gondolja, ha vasárnap Risztov kihagyta volna a 200 méteres pillangó döntőt, az ukrán Klocskova akkor is legyőzi őt 400 gyorson.


Azért nem dőlt össze a világ!

Ami Kovács Ágnes két negyedik helyét illeti, Turi György így vélekedik:

- Több időt kellett volna szánnom Ágira, de úgy hittem, egyedül is megbirkózik a teherrel. Sajnos, tévedtem. Nekem kellett volna a szövetséget megkérni arra, hogy néhány edző jöjjön velem Berlinbe, akkor biztosan jobban oda tudtam volna figyelni Ágira. A jövőben erre nagyobb hangsúlyt fektetek, előfordulhat, hogy kiutazom hozzá az Egyesült Államokba, ahol tanul, a helyszínen megnézem, milyen erőállapotban van, s nem csak az időeredményeiből próbálom levonni a következtetéseket. Jókor jött ez a figyelmeztetés, van időnk az athéni olimpiára megfelelően felkészülni.

"A magyar úszóválogatott még soha sem szerzett 60 pontot Európa-bajnokságon, pedig Berlinben nem nyertünk aranyérmet" - mondta Kiss László szövetségi kapitány kedden, a Bp. Spartacus sajtótájékoztatóján. A pontszám háromnegyedét a fővárosi klub kilenc versenyzője "szállította".

"Mindenkit meg kell, hogy dicsérjek. Fiatal csapatunkkal két év múlva, az olimpián szeretnénk valami emlékezeteset alkotni, és ehhez jó úton járunk" - mondta Kiss.

(jármi), A színes sport 2002.08.06.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap