FONTOS


 

Bécs - öt tételben

FRANZISKA. A csinos Milka-bébit elsősorban nem éles elméjéért tiszteljük. Úgy úszik, mint az álom, de ettől még nem tartozik a szellemtörténet kolosszusai közé. Már amikor kifürödte magát a 200 női gyors döntőjéből, aztán a B-mezőnyben három másodperccel jobb időt úszott az Európa-bajnoknál - mondom, már akkor megírtam: észt pedig nem adhatok, lányom, mert nekem is kevés van. Pedig akkor még nem is nyilatkozta a zürichi Sportnak, hogy Hitlert tekinti politikai példaképének.
Tyűhaj, támadt erre aztán óriási felzúdulás, kígyót-békát kiáltottak rá, elmondták kis nácinak, szurokba és tollba hempergették volna - feleslegesen. Mert ha a riporternek lett volna egy csepp esze, és megkérdi Franzitól: mit tud ő Hitlerről? - a válasz alighanem így hangzott volna: "Hát, francia császár volt, Waterloonál laposra verték, és Szent Ilonán halt meg ..."

ÁGI. Nem igaz, hogy mik vannak!
Ági valami fantasztikus dolgot produkált a 100 női mell döntőjében. Nyolcadiknak fordult a pici lány, aztán valósággal belekapaszkodott a saját hajába, úgy cibálta magát előre, fel, a többiek, erősebbek, idősebbek, rutinosabbak mellé, sőt, eléjük. Élete első világversenyén, élete első Eb-döntőjében - 10 éves fejjel.
Feldobódva, sőt - mit szépítsem? - meghatva rohantam le a tribünről, hogy az uszodát megkerülve az úszók sátrához érjek. És akkor a tömegben Kovács Karcsi barátomba botlottam. Régebben még teniszeztünk is együtt, ütőt vásároltam tőle, ma is azzal játszom.
- Szevasz - mondta abszolút higgadtan. - Hogy vagy, mi újság?
- Hogyhogy hogy vagyok? - kiabáltam. - Mit szólsz ehhez a kislányhoz?
- Hogyhogy mit szólok hozzá? Hiszen a lányom ...

KARCSI. Güttler Károly remekül úszott Bécsben.
Már ahogy szokott.
És folyton ezüstöt nyert.
Már ahogy szokott.
Száz mellen végre legyőzte legnagyobb ellenfelét, Rózsa Norbertet.
Viszont a belga Deburghraeve őt is megelőzte.
Kétszázon visszavágott, megverte Deburghraeve-t. Akkor meg Kornyejevtől kapott ki.
Ezüst, ezüst, ezüst ...
Van egy kaján gyanúm.
Ha Güttler Karcsi egyszer megházasodik - rögtön az ezüstlakodalommal kezdi ...

LACI. 1974-ben is rendeztek már Eb-t a Stadionbadban. A 100 női mellen bronzot nyert Kaczander Ági, Kiss László versenyzője.
1995-ben ugyanebben a számban ugyanott szintén harmadik - Kovács Ági - Kiss László-team versneyzője. Ha ezt a mókát még ötször meg tudja ismételni a mester, hosszú élete lesz.
A Kiss László-féle Szpari-iskola sarkcsillaga persze továbbra is a Királynő, Egerszegi Krisztina. Úgy úszott Bécsben, mint soha senki. Az ő álomszerű mozgása láttán már-már arra kellett gondolni, hogy ez lehet tán az emberi helyváltoztatás legtermészetesebb módja. Nemcsak a vízben, szárazon is.
Megkérdeztem a mestert:
- De a technikáját, ugye, már nem javítod?
- Miért ne javítanám. Ha fáradt, úgy úszik, hogy rossz nézni ...
Nehéz pálya!

POÉN. Mielőtt bevonultak volna, hogy a következő Európa-bajnokság színhelyéről döntsenek, az Európai Úszó Liga négy tagja is odalépett Ruza Józsefhez.
- Nyugodj meg - súgta bizalmasan a fülébe mindegyikük -, én rátok fogok szavazni.
Aztán kihírdették az eredményt.
A következő Eb rendezési jogát Sevilla nyerte.
Tizenegy szavazattal - egy ellenében ...
Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda Eb 1995
Megint felébresztettek minket ...

EB

A látvány szívfacsaró - persze nekünk.

Attolico, Silipo, Pomilio és a többi talján ünnepel és ünnepelteti magát. Már hogy ne ünnepeltetné, amikor ölükbe hullott egy Európa-bajnoki arany. Zeng az "Italia, Italia!" - ahogy zengett sheffieldi Eb fináléja után, az athéni Világkupa végén, és a római vb-döntő végeztével is.

És a mieink? Van, aki csak ül magában, más az öltöző felé vonszolja magát. Horkai például a rekortánon szédeleg. Ennek ellenére nincs "kegyelem", az újságírók megrohanják. "Miért volt ilyen gyatra a centerjátékuk? Miért játszott mindenki Benedekre? Az volt a taktika, hogy nem lövünk emberelőnyökből?" - peregnek a kérdések, hogy az ember feje is belefájdul. Horkai izzad, a tekintete üveges, beszél, magyaráz, hajtogatja, miközben még véletlenül sem néz az újságírókra. Nem itt jár, valahol nagyon messze. A hangját elnyomja az "Italia, Italia", mindenki érzi, ennek aztán semmi értelme. Van aki vigasztalja, más a szokásos "azért ez sem rossz" variációval él. Aztán magára hayják. Magára - egy hatvanezres stadionban ...

Horkait legutóbb Rómában láttam ilyennek. Az oroszok elleni "blama" után. Alig egy éve a világbajnoki rémálomnak, és lám, megint beütött a krach. Azt kiheverte, világgá ment, feltöltődött, újra kezdte. Most nincs idő a "szanatóriumra", három hét múlva Világkupa-viadalt rendeznek Atlantában. Cudar a helyzet.

Pedig a fináléig rózsaszínű álom volt a bécsi csatározás. Ment a szekér: úgy pólózott a csapat, mint még soha. Betanulta a leckét. Védekezés? Ahogy a nagy könyvben meg van írva. Emberfórok? Hiba nélkül, ami csak a legnagyobbak sajátja. Bizonyság: Ratko Rudics, az olaszok szövetségi kapitánya - nem tévedés - fikarcnyi esélyt nem adott csapatának. És nem csak "etette" a népet, komolyan is gondolta. Ha pedig az a Rudics, aki olimpiát, világbajnokságot, Európa-bajnokságot és Világkupát "nyeretett" az olaszokkal, azt mondja, hogy jó az ezüst, akkor ott már nagyon nagy ellenfélnek kell lennie. Volt is. Rudics azonban egy másik magyar csapatból készükt. Sikerült "becsapnunk" ...

És a mennybe ment. Az utóbbi évek leghaloványabb olasz válogatottját is a csúcsra "taszigálta". Nem kért ő nagy dolgokat a "tiniktől" - sosem látott ifjoncokat dobott a mély vízbe a nyolc világbajnok kiebrudalása után -, csak annyit, hogy ne égjenek nagyot az Eb-n. Nem is égtek, de nem is csináltak semmi ördöngőset. A döntőben sem. Rém egyszerű képlet alapján dolgoztak: szoros emberfogás - a legkegyetlenebb és a legidegesítőbb fajtából -, no és maximális fegyelem az emberelőnyöknél. Ennyi és nem több. Az, hogy a hetvenhármas születésű Ghibellini nem majrézik a ziccernél, hogy a hetvennégyes ifjonc, Angelini - ha helyzetbe kerül - nem tolja oda az öregeknek a lasztit, "Lőj te!" felkiáltással, nem is kérdéses. Náluk.

"Tudtuk, hogy nem nekünk áll a meccs. Azt mondta Ratko, hogy csináljuk meg, amit tudunk, és akkor nem érhet kritika minket. Megcsináltuk. Nem értem, miért blokkoltak le a magyarok ..." - nyilatkozta a találkozó után Amadeo Pomilio.

Amadeo nem érti.

Az a baj, hogy mi sem ...




Ezüstöt nyertek a női pólósok is, de ez már "emészthető" ezüst. Semmi titok, semmi összezuhanás. Mondhatni: tiszta sor. Sőt, több a vártnál. Hiszen - Rudicshoz hasonlóan, persze, más okok miatt - dr. Tóth Gyulának is új csapatot kellett összefabrikálnia. Sikerült. A számtalan rutintalan fiatallal megtüzdelt együttes - plusz a Stieber, Tóth Noémi, Eke, Rafael, Szremkó "bejáratott" ötösfogat - összehozott két bravúrt - az oroszok és a hollandok elleni diadal -, begyűjtött egy meglepő, ám nem végzetes vereséget a görögöktől, hogy aztán a fináléban kikapjon a jelenleg még jobb olasz hölgykoszorútól. Ennyi. Kérdés? Nincs. A remek kiindulási alap viszont adott. Hiszen egy Eb-ezüsttel rajtolni több mint bíztató.

A többi pedig a kapitány dolga ...
Peterdi Pál és Sal Endre
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Bécs EB 1995