FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda Eb 1995
Faragó szivaros kicsapongása
Újra Bécs - hogyhogy, már megint ... ?


Bécs, 1995

Egy bizonyos koron túl az ember mindenre úgy emlékszik, mintha tegnap történt volna.
Egy másik - még bizonyosabb - koron túl az ember már semmire sem emlékszik, de ott még nem tartunk.
Így, amikor híre járt, hogy az aktuális vizes Európa-bajnokságot Bécs rendezi, a Rudas melegmedencéjében néhány termetes úr felkapta a fejét.

- Hogyhogy? Már megint?

Na ja, mert hát volt már Bécsben ilyenfajta nedves fesztivál. Alig 21 éve, 1974-ben. Vagyis: mintha tegnap történt volna ...
Sistergett Bécsben az augusztus, a Schönbrunn mókusai csak ímmel-ámmal másztak elő a mogyoróért s a nyelvüket lógatták. A Práter-strandon viszont bugyborékolt az élet. Bikinis leánykák visítoztak a csúzdán s ezer fej bukdácsolt a nagy medencében, amikor jött a hullám.
Hogy egy medencével odébb mi történik, az nem érdekelte Bécset. Ha apostoli Ferenc Józsefünk ugrált volna Auerbach-szaltókat tíz méterről, akkor sem dugták volna át az orrukat. A magyarázat egyszerű: az osztrák úszósport 21 éve cirka olyan fejlett volt, mint manapság. Johann Strauss bronzfigurája viszont vígan hegedült a Stadt-parkban és az sem csekélység.
Márpedig egy medencével odébb figyelemre méltó dolgok történtek.
Például, hogy az NDK-s lányok mindenkit a betonba tapostak akárhányszor átírták a csúcslistákat. Kilenc világrekordot úsztak, Kornelia Ender 57 másodpercet repesztett 100 gyorson, Ulrike Tauber 7 másodpercet javított Gudrun Wegner vegyesúszórekordján és más efféle huncutságok. A gyönyörű Kaczander Ági harmadik lett 100 mellen, de húzta az orrát és kerek perec kijelentette, hogy nem Istentől való dolog, amit ezek az ifjú Fräleinek művelnek.
Mea maxima culpa - nem hittem neki.
Főleg talán azért, mert Karla Linke különösen a szívembe lopta magát.
14 éves volt ez az ördögűzte bakfis, 185 centi és ha sokat mondok, 60 kiló. Egy égbeszökő bambácska leányzó, akkora lábfejjel és tenyerekkel, mint egy-egy nemzeti zászló. Az előfutamban 2 perc 37-tel úszott világrekordot 200 mellen, délutánra aztán összekaparta magát és még több mint 2 másodpercet lefaragott belőle. Doppingolni sorozatban? Ez az, ami nem létezik, gondoltam. Anabolikák, férfias kiállás? Ugyan kérem, hogyan tételezhetnénk fel olyan lényről, aki még csak nem is nő? Gondoltam.
A férfiaknál simább volt. Roland Matthes megint megnyerte a maga számait, Vlagyimir Bure megint nem, s Roger Pyttel is csak pillangón vigasztalódott a két elbukott gyorsúszószám után. Ott volt David Wilkie is, iszonyatosan eltolta a rajtját, az ő ideje csak két évvel később teljesedett be. Egyébként Verrasztó Zoli második lett 200 háton, Rudolf Róbert pedig harmadik.
Bécs legszomorúbb embere Brian Brinkley volt ezekben a napokban.

- Rettenetes teher nehezedett rám - siránkozott. - Én voltam a világranglista vezetője 200 pillangón, persze, hogy egész Anglia győzelmet várt tőlem. Csakhogy Hargitay ellen nincs orvosság. Ha lassan kezdek, lehajráz. Ha gyorsan kezdek, akkor velem jön és megint csak lehajráz. Úgyhogy legokosabb, ha abba is hagyom az egészet.

Hares egyébként a 400 vegyest is megutáltatta ellenfeleivel, de hát ezt a belgrádi világbajnokság óta megszokhatták.
Az előbb azt mondtam, hogy az NDK-s lányok kilenc világrekordot úsztak Bécsben.
Tévedtem.
Csak nyolcat.
A kilencediket éppen hogy Hargitay András úszta 400 vegyesen.
Amiért aztán Széchy csúnyán le is tolta.

- Sokkal jobb lehetett volna ez a világcsúcs - mondta. - Csakhogy te bután versenyeztél. Neked aztán beszélhet az ember. Megmondtam, hogy pillangón Lietzmannak kell vezetnie.

- Én vártam rá, mester
- exkuzált a világbajnok-, mit csináljak ha nem jött?!

Mire Széchy - nyakában a Hares aranyérmével - dúlva-fúlva távozott.
Igaz, pólóztunk is Bécsben.
Zeneszóval nyertük az európa-bajnokságot, ez Belgrád utén afféle házi feladatnak tűnt. Gyarmati Dezső világbajnoki társulatához egy új fiú érkezett. Karcsú legény, ihletett bal kézzel. Bizonyos Horkai György.

- Horkai - mondta neki Kárpáti Gyurika a taktikai értekezleten -, csinálj helyet, ha Sárosi betör.

- Jó
- bólintott az újonc -, majd kimászok a partra.

Gyurika tudta értékelni az ilyesmit.

- Pimasz vagy, de szellemes. Még játékos is lehet belőled.

Az NSZK ellen 3-2-re vezettünk a harmadik negyed végén. Ők támadtak és baltát viseltek a kezük helyén. Zümmögni kezdett egy kínos emlék. Münchenben 3-3 lett a vége és lehet, hogy ezen ment el az olimpia.
Hát itt speciel 6-2 lett a vége.
Jöttek a románok. Ez is nyögvenyelősen indult. Döntetlen volt a meccs közepén és az angol bíró elfelejtette, hogy a zászlónak két vége van.
A negyedik negyedben megint lőttünk három gólt, így 7-3-ra végződött. Jó lett volna szalicilt szórni a vízbe, tartósítani ezt a módszert.
Nem jött össze.
Mert a jugók következtek. Nem volt ott Szandics, a Rettenetes, nem volt ott Jankovics, az Öreg Varázsló. De ott volt Bonasics, a Nagy Romboló és Rudics, a Nagy Ész. Kihagytunk két emberelőnyt s a végén még mi örülhettünk a 7-7-nek. Már aki örülni tudott neki!
Kárpáti hízni kezdett ijedtében, Gyarmati a fogát csikorgatta. Merthogy csikorgott a csapat játéka is. Márpedig nyerni kell, mert jövőre világbajnokság, aztán olimpia és a presztizs ... Kell a presztizs ...
Mire táncolni kezd a csapat a víz tetején, és 8-3-ra megverik az olaszokat. Csak egyetlen mozzanatot. Sante Marsili három méterre áll a kapunktól és a kapunk üres. Molnár Bandi szőrén-szálán elsüllyedt, a kék mélységben cseveg tán a sellőkkel, vagy szívszakadva birkózik a hidrodinamika buktatóival. Sante Marsili rálövi, a felső sarokra, magasra emelt kézzel kezdi ünnepelni magát, aztán minden az arcára fagy, mert Molnár Bandi valami eszméletlen csoda árán a légtérbe varázsolja magát, s mint egy bajuszos triton, a könyökével kiszúrja a labdát a felső sarokból. Sante Marsili ebben a pillanatban határozza el, hogy apácának megy. Aztán 8-2 a spanyolok ellen, 7-5 (bosszú Münchenért) az oroszok ellen és már Európa-bajnokok vagyunk, az utolsó meccsen, a hollandoktól akár ki is lehet kapni. Lehet a csudát! Faragó Tamás még csak a győzelemmel sem éri be, magasabbra srófolja az igényszintet.

- Ha ma szép játékkal verjük őket - mondja -, este óriási kicsapongást rendezek.

A harmadik negyed végén - álompólóval! - 7-2-re vezettünk s aztán csak merő sportpolitikából engedtük fel őket 7-5-re. Szükségünk lehet még rájuk! Három pont előnnyel nyertük az Európa-bajnokságot.
Faragó Tamás egy csúnya kis szivarral jött elő az öltözőből. A szivar nem lehetett hosszabb öt centinél és csodálkozni kellett, hogyan fér ilyen kis szivarba olyan nagy bűz. A többieket is megkínálta. Ez volt az oltári kicsapongás.
És ez volt az 1974-es Európa-bajnokság.
Azért jó lenne tudni: hol van ma Karla Linke, mit csinál, mi lett belőle?

Most pedig - újra Bécs!

Hogyhogy már megint?!
Peterdi Pál, Nemzeti Sport
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Bécs EB 1995