FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda Eb 1995
"Kriszta, Kriszta, Hungária ...!" Egerszegi Krisztina


VASÁRNAP ESTE Leonard Bernstein dirigálta a VIII. szimfóniát.

Bécs másik nagy művészeti eseménye, hogy Egerszegi Krisztina kétszer is fellépett a Stadionbad ünnepi műsorában. Délelőtt négy hosszt úszott a női 200 hát előfutamában, aztán tekintettel az óriási sikerre, a délutáni döntőben megismételte a produkciót.

Ezernyi jelzőt használtam már a Királynő hátúszásának jellemzésére. Nem hinném, hogy teljességgel sikerült. Azt mondják: a stílus maga az ember. Ha ez igaz, akkor Egerszegi Krisztina a világ legkiegyensúlyozottabb - talán legboldogabb - embere.

Az időfutamban megint ő volt az uralkodó, a gyalognép csak illő, tiszteletteljes távolból követte, a legjobb időt persze ő érte el (2:09.87).

A 200 vegyes időfutamainak örömhíre: Czene Attila végre magához tért, és előrántott egy igazán jó időt. 2:02.40-nel ő volt az előfutamok leggyorsabbika, Jani Sievinen - világbajnok, világrekorder, Európa-bajnok - egy futammal odébb 2:02.88-ig kapaszkodott. Zubor Attila 2:05.49-ig vitte, ez volt a 10. legjobb eredmény, így irány a B-döntő.

Érdekeltek voltunk - nagyon is érdekeltek! - a 400 férfi vegyesváltóban is, a kvartett 3:44.08-cal megnyerte az első időfutamot (a részidők: Deutsch háton 56.65, Güttler mellen 1:01.69, Horváth pillangón 54.91, Zubor gyorson 50.83), néhány perc múlva pedig kiderült, hogy ez a második legjobb eredmény, az oroszok (3:43.72) mögött. Az oroszok - csekélység! - Szelkov, Kornyejev, Pankratov és Popov nélkül álltak fel az előfutamra ...

Aztán Lakos Gyöngyvér a váltó után újra találkozott Franziska van Almsickkal, a német dáma (25.95) az ötödik legjobb időt úszta 50 gyorson, Lakos pedig (27.29) huszonkilencedikként zárta a délelőttöt.

200 női pillangón újra a tűzpiros kis akarnok, Michelle Smith érte el az előfutamok legjobb eredményét (2:12.66), ez újra olyan eredmény, mintha fájdalomcsillapító nélkül fúrnák az ember fogát. A világrekordot ugyanis Mary T. Meagher 2:05.96-tal tartja - immáron ősidők óta ...

Így az utolsó napon hadd pendítsek meg egy-két húrt a mi úszóink viselt dolgairól is.

Egerszegi Krisztina Bécsben is Királynő, messze fénnyel ragyogó sarkcsillag volt. Hiába, zsenialitás ellen nincs orvosság. Néhányszor mégis felsóhajtottunk: miért nem indult el 100 háton, 200 vegyesen is ... Bődületes fölénnyel nyerte volna meg azt a két számot is, de hát - jóságos ég! -, négy olimpiai, kilenc Európa-bajnokságával már így is minden idők legeredményesebb magyar úszója. 21 éves fejjel történelmi figura, legenda. Amellett - szabad ország, szabad polgára, hadd tegye hát, amihez kedve van.

POZITÍVUM, hogy Krisztina körül szinte varázsütésre támadt egy kis magyar úszósport - Klocker Edit már a bajnokságon figyelmet kért. Kovács Ági - "Miss Fittyfiritty" - itt lopta be magát mindenki szívébe. Tündéri figurájával, angyali ábrázatával, ördögi küzdőképességével. Reménykedjünk a közhelyben: ha egy üzlet beindul ...

Bécsben a magyar úszók egy része formában volt, a másik meg nem volt formában. Szembeszökő volt a két iskola közötti különbség. Igaz, Széchy Tamás megmondta: nem fordít túlzott figyelmet az Európa-bajnokságra, ők Atlantára készülnek. De hát, természetesen oda készül mindenki! Most akkor melyik az igazi? Ha formában van az úszó, vagy ha nincs formában? Talán egyik sem? Esetleg mindkettő? Erre is van közhely: több út vezet a csúcsra.

Meglátjuk!

Még annyit: bebizonyosodott, hogy van magyar úszósport. Legalábbis ott fenn a csúcson. Érdemes lenne végre viszont feltámasztani a magyar úszóéletet is. Azelőtt - mondom én, mert egy öreg ember számára már minden csak azelőtt - az összes nyári hétvégén klubversenyeket rendeztek. Plecsnikért, tiszteletdíjakért a Szigeten, utána jött két bajnoki pólómeccs, mindig volt közönség.

Ma egyetlen igazi verseny adódik évente, a bajnokság. A szakma azt is felkészülésnek használja. Persze az év legfontosabb hazai versenyét a rangjától megfosztani és puszta eszköznek tekinteni, rázós. Mert tisztelet, becsület a szenvedőknek, de nehezen képzelhető el, hogy egy átlagpolgár belenéz az újságba és így kiált.

- Tyűha! Czene Attila 12 számban áll rajthoz, ezt nem szabad kihagynom ...!

DÉLUTÁN Hargitai Andrásba botlunk az uszoda kapujábsn. "Na itt minden olyan, mint 21 éve" - mondja. "A tribün ugyanúgy szivarskatulyákból és szunyoghálóból készült, semmi sem változott ..."

Kivéve, hogy a Hares akkor két aranyat nyert, ma meg Hargitai András doktor úrként, öltönyben, nyakkendőben érkezik az uszodába, és jegyet vált a döntőre.

Aztán elkezdődik ... Augusztus 27-e egyszerre arany- és ezüstvasárnap nekünk.

De kezdjük a szürkébb ügyekkel. A 200 női pillangó döntőjét - ez várható volt - Michelle Smith nyeri. Kizárólag és egyedül a paprikapiros akarás viszi el a falig. A 200 m férfi vegyes B-döntőjét Zubor Attila 2:04.35-tel megnyeri, jobb az ideje, mint az előfutamban.

És aztán az A-döntők, Jani Sievinennel és Czene Attilával. Szól a duda, pillangózni kezdenek a legények, Czene harmadiknak fordul. Sievinen elhúz, sőt a német Keller is Czene előtt. Szerencsére csak átmenetileg, mert száznál már a mi emberünk a második, ettől kezdve Kellert el lehet felejteni. Jani Sievinen és Czene Attila lovagol az élen, de a finn a jobb huszár, megnyeri harmadik aranyát. Czene Attila ezüstérmes. Óriási az öröm a Stadtbadban, rengeteg a magyar, a pólódöntőre érkeztek, s hogy az úszószámokra rég elkelt minden jegy - a mieinknek nem akadály.

50 női gyors. Franziska van Almsick ebben a számban szerette volna megnyerni hetedik aranyát. Helyette ebben a számban nyeri meg második ezüstjét. Linda Olofson győz, az ő idegei a leghosszabbak.

Férfi 1500 gyor. Három legénynek körülbelül akkora a tüdeje, mint a többi öté együttvéve, ők kétszáz után meglépnek, és fül fül mellett gyilkolják egymást. Kettes pályán a Franzi-vőlegény, Steffen Zesner, négyesen a háromszoros Európa-bajnok, szegény öreg, kopasz Jörg Hoffmann, túl a hetesen meg egy krétafehér angol ismeretlen, Graeme Smith úszik. Mr. Smith és Hoffmann minden további nélkül elköszönnek Zesnertől, és attól kezdve csak egymást nyűvik a végéig. Aztán Hoffmann örülhet.

200 m női hát, Egerszegi kedvenc száma, és kész csoda. Újra röpke filozofikus hangulat keríti hatalmába az embert, Krisztina úszása láttán. Idő is van rá, mód is, mert a többiek ... Az ellenfelek ... Nicsak, más is van a vízben? Egerszegi 3:52.50-nel kezd, és máris csaknem egy teljes másodperccel vizisízik a második helyezett, sok vihart, sőt rendszerváltást megélrt Dagmar Hase előtt. SZáznál 1:02.53 a mi lányunk részideje, 1:04.38 a német dámáé. Százötvennél három teljes másodperc a különbség. Kriszta repül, árnyék sem suhan simábban a vízen, ebből akár még világrekord is lehet. Aztán az utolsó hosszon megkegyelmez ellenfeleinek, megkegyelmez saját rekordjának, ám frenetikus idővel nyeri meg élete kilencedik, és alighanem utolsó Európa-bajnokságát.

A PARTON mennydörög a speciális alkalmi csatakiáltás:

- Kriszta, Kriszta, Hungária!

Aztán ezüsttel végződik! Váltóezüsttel. Az úszás persze egyéni sportág, a váltó meg csapatjáték, de egységet teremtő ereje vitathatatlan.

Az oroszok persze odaállítják az új csapatot, a négy világklasszist, Szelkovot, Kornyejevet, Pankratovot és Popovot. Szelkov el is szalad háton, Deutsch Tamás hatodiknak vált (55.59), de Güttler valami félelmeteset produkál mellen. Szívszaggató energiával hozza fel a csapatot a második helyre (1:01.82). Horváth Péter nagyszerű 53.98-at pattint pillangón, és akkor már Czenén áll, megtartjuk-e az ezüstös helyünket. A németek ott vannak a nyakunkon, de a reménység szárnyai repítik a magyar fiút, és 49.49-es százzal köti fel a masnit, az Európa-bajnokság végére. Az oroszok 3:38.11-el nyerik az aranyat.

Aztán kiemelik a Stadionbad színes pályaköteleit.

A Práter sétányán néhány koravén falevelet terelget a szellő.

A Berstein-koncert véget ért.

Talán a nyár is ...
Nemzeti Sport
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
VERSENY

EREDMÉNYEK

  Úszás
  Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
  Női és férfi vízilabda

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Bécs EB 1995