FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda Eb 1995
Császárváros - aranyváros?
"Kis kontinensverseny" előtt


A császárvárosra figyelnek a "vizes" sportágak szerelmesei, augusztus 17. és 27. között Bécsben rendezik meg az úszó, műugró, műúzó, hosszútávúszó és vízilabda Európa-bajnokságot. Ha medence, akkor magyar aranyesélyek. Leginkább az úszóknál. A legpesszimistábbak minimum három aranyat remélnek. Vagy a férfi pólósok. Kimondva-kimondatlanul első helyet vár tőlük a szakma. És a többieknek, akiknek az érem csak álom, a helytállás azért kötelező.

Folytatódik a hagyomány?

A magyar úszósport évek óta a csúcson, elég ha fellapozzuk az almanachokat. Hosszú évekre visszamenőleg ... Hogy most folytatódik-e a hagyomány? A tavalyi világbajnokság alapján biztosan. Rómában Rózsa Norbert ott nyert, ahol elindult, száz és kétszáz mellen egyaránt győzött. Az Európa-bajnokság nem világtalálkozó. Széchy Tamás után szabadon: csupán "kis kontinensverseny". Az úszópápa rangján kezeli az eseményt, ennek ellenére több, mint óvatos. Szerinte Rózsának nem lesz könnyű dolga, a generációváltás meglepetést is hozhat. Széchy szerint az orosz, francia és belga ifjak már most megizzaszthatják a világbajnokot. Kivéve persze, ha Rózsa hozza a legjobbját ...

Güttler Károly címvédőként utazik Bécsbe, két esztendeje Sheffieldben ő nyert - igaz, Rózsa távollétében. Kiss László, Güttler Károly edzője szintén változást "szimatol", ám így is, úgy is dobogóra várja versenyzőjét - százon és kétszázon egyaránt. Sőt, százon még ennél is többet remél ...

A nagy kérdőjel

Czene Attila a bajnokágon 12 aranyat szerzett, azt viszont nehéz megjósolni, hogy Bécsben mire lesz képes. Ő maga kétszáz vegyesen ezüstöt, kétszáz gyorson pedig bronzot remél. Széchy szerint Atlantára lesz "kész" a fiú - ez az úszópápánál aranyat jelenthet -, az Európa-bajnokság "csak" egy állomás. Ami biztos: kétszáz vegyesen áll neki az ezüst, a finn Sievinent várhatóan most sem lehet megállítani. Kétszáz és száz gyorson pedig - annak ellenére, hogy Széchy szerint még "tanulja a gyerek" - beeshet egy érem.

Czene mellett Zubor Attila szereplése is kérdőjeles, ő száz gyorson éss kétszáz vegyesen próbál szerencsét. A Széchy-vélemény: "Zubor Attila is az olimpián robbanthat, Bécsben felmérjük, hol is tart."

Hátúszásban Deutsch Tamás - a gyengébb delfintechnika ellenére - éremesélyes, a többiektől viszont az éremközeli produkció is szép teljeítmény lenne. Rómában a vegyes váltó az Egyesült Államok és Oroszország mögött bronzérmet szerzett, most a Deutsch, Rózsa, Horváth, Czene négyestől az ezüst sem lehetetlen.

Mindörökké Egerszegi

A hölgyeknél már - sajnos - nem bő a névsor, Egerszegi Krisztina mellett csak Lakos Gyöngyvér (50 m gyors), Kovács Ágnes (100 m mell) és Klocker Edit (100 m pillangó) indul Bécsben. Hivatalosan szólva: döntős reményekkel. Ennek ellenére a mindössze 14 éves Kovács Ágnestől meglepetést vár a szakma. Az optimisták éremben gondolkodnak.

A gyengébb római szerepléss után Egerszegi Krisztina biztosra megy, csak kétszáz háton és négyszáz vegyesen rajtol. Itt viszont - annak dacára, hogy betegeskedett -, több, mint favorit. A hölgyek 4x100 vegyes váltója a szakemberek szerint még a dobogóra is jó lehet.

Érem a cél

A férfi vízilabda-válogatott - kimondva-kimondatlanul - éremért, fényes éremért utazik Bécsbe. Hogy milyen alapon? A legendás Lemhényi Butykó szerint az az optimizmus alapja, hogy ... amit tavaly öt percig magyarázott a Horkai, azt most egy perc után már csinálják". Az előjelek mindenesetre biztatóak. Horkai állítja: a spanyolokat kell legyőznie annak, aki Bécsben nyerni akar. Mellesleg: Az Unicum-kupán sikerült Kószéknak ... A csapat gerince a római gárda - Gyöngyösi, Kásás, Varga Tamás, Märtz számít új fiúnak. A világbajnokságra éremért ment a csapat, és ötödik lett. Most is érem a cél ... A csalódás pedig - reméljük - elmarad. Bizakodásra ad okot - persze a játékon kívül - a rivális olaszok helyzete. A világbajnok és címvédő gárda szétesett - a kapitány, Ratko Rudics nyolc "félistent" tett ki a keretből - Bécssbe juniorokkal megtűzdelve jönnek. Azért így sem rosszak ... Persze olaszok ide, olaszok oda, akad még ellenfél, lásd: spanyolok, horvátok, oroszok.

A női pólósok világbajnokok, ám bravúr lenne, ha Bécsben is nyernének. A Rómában győztes együttes - visszavonulások, anyai örömök miatt - alaposan átalakult, dr. Tóth Gyula hat újoncot visz a kontinensviadalra. A hivatalos cél a dobogó.

Bravúrra várva

A magyar műugrást három hölgy képviseli, közülük a nemzetközi vizeken már bizonyított Pintér Orsolya érhet el kiugró teljesítményt. A hosszútávúszóknál Kovács Rita lehet esélyes éremre is, a műúszóknál viszont a tisztes helytállás a cél. Az is valami ...

A résztvevő sportolók:

Széchy Tamás
Hauer Péter
Banka Péter
férfi úszás Kiss László
Turi György
Selmeczi Attila
női úszás
Szabados Béla 50, 200 gy
200 p
gyv
Egerszegi Krisztina 200 h
400 v
vv
Czene Attila 100, 200 gy
200 v
gyv, vv
Kovács Ágnes 100 m
vv
Zubor Attila 100 gy
200 v
gyv
Klocker Edit 100 p
vv
Gáspár Zsolt 50 gy Lakos Gyöngyvér 50 gy
vv
Deutsch Tamás 100, 200 h
vv
Ágh Olivér 200 h
400 v
Rózsa Norbert 100, 200 m
Güttler Károly 100, 200 m
vv
Horváth Péter 100, 200 p
gyv
vv
Batházi István 400 v
4x100 vegyesváltó
4x100 gyors váltó
4x100 vegyes váltó


hosszútávúszás
Kovács Rita 5, 25 km
Szendrei Eszter 5 km
Kassai László
Csendes Norbert
műúszás
Szále Katalin egyéni
Szále K. - Merza Krisztina páros
műugrás
Pintér Orsolya 3m
Székffy Nóra 3m
Katona Noémi torony


Horkai György Tóth Gyula
Kósz Zoltán (k) 1 Kardos Krisztina (k)
Tóth Frank 2 Tóth Gabriella
Monostori Attila 3 Sipos Edit
Varga Zsolt 4 Eke Andrea
Kásás Tamás 5 Stieber Mercedes
Tóth László 6 Vincze Edit
Dala Tamás 7 Rédei Katalin
Benedek Tibor 8 Rafael Irén
Fodor Rajmund 9 Szremkó Krisztina
Vincze Balázs 10 Primász Ágnes
Gyöngyösi András 11 Pelle Anikó
Märtz Tamás 12 Zantleitner Krisztina
Németh Zsolt 13 Tóth Noémi
Kuna Péter (k) Szép Brigitta (k)
Varga Tamás Pápai Márta (k)


Végeredmény:

helyezés ország ARANY EZÜST BRONZ
1. Oroszország 17 2 4
2. Németország 13 13 11
3. Magyarország 3 7 1
Bécs, 1995
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ARANYKÖPÉSEK
"Hallottuk, Czene duatlonban indult." - megszólaltak a vízilabdások, Czene Attila ugyanis késve érkezett a 200 férfi gyors döntőjére

"Megnyerem a 100 gyorsot még 40 fokos lázzal is." - Alekszandr Popov, a sprintúszás európai királya

"Ha még hosszabb lesz a víz alatti tempóm, még jobban fogok repeszteni." - ez Dennis Pankratov "tengeralattjárós" stílusa
KÉPEK
Montázs

Egerszegi Krisztina Bécsben is hódított. A parton csodakörmeivel, a vízben csodaúszásával. Ráadásul úgy, hogy két aranyat is "elajándékozott".

Íme a szenzációs női vegyes négyes

Güttler Károly kétszer is legyőzte Rózsa Norbertet. Két ezüstöt ért a "Rózsa-metszés".

Az úszópápa cilinderéből most ezüstök kerültek elő

Rózsa Norbert: Bécs nem az én városom ...

Az "egymásba gabalyodás" érthető: a talján hölgyek gyűjtötték be a női póló Európa-bajnoki aranyát.

A kép keletkezésének ideje nem lehet kérdéses. És az sem, hogy ki nyerte a férfi vízilabda Eb-t.

Milka-Franziska főszerepet vállalt. A német úszófenomén ismét begyűjtött egy rakás aranyat

A svéd Linda Olofsonnak sikerült, ami csak keveseknek: 50 gyorson legyőzte van Almsickot
CIKKEK
  • Tíz napig Bécs a "vizes" főváros
  • Újra Bécs
  • A kötelező siker és a kapitány bőre - interjú Horkai Györggyel
  • "Ez a csapat igazán verhetetlen" - interjú Fodor Rajmunddal
  • Legyen nekünk könnyű a könny
  • Bécs, a nők városa
  • Magyar pólósok slágere: "Szomorú vasárnap"
  • "Kriszta, Kriszta, Hungária ...!"
  • Megint felébresztettek minket
  • Mandulaműtét, gimnázium, Dél-Afrika - interjú Kovács Ágival
  • Az új magyar úszócsoda: Még gyerek vagyok!
  • Egy konok kapus megnyerő mosolya, akit egyetlen gól is a padlóra küld: Kósz Zoltán
  • Vízben a vigasz '95 ... avagy az XXL-es póló
  • VERSENY

    EREDMÉNYEK

      Úszás
      Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
      Női és férfi vízilabda

     
    KÉPEK

     

     
    LINKEK

      1995. Bécs EB