FONTOS


 

Bútorszereléssel melegített a balatonfűzfői versenyre a rövid pályás Európa-bajnok
Risztov Éva: ismét rekord

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.02.16
------------------------------------------------------------

Risztov Éva rendíthetetlen, a háromszoros rövid pályás Európa-bajnok szombaton a változatosság kedvéért nagymedencében remekelt, a balatonfűzfői viadalon 1500 méter gyorson alkotott maradandót.


Risztov Éva a költözés és az autóvezetés-vizsga között úszott is, méghozzá országos rekordot 1500 méter gyorson (Fotó: Farkas József)
A válogatottak számára kiírt ellenőrző versenyen több mint hét (!) másodpercet faragott a korábbi országos rekordjából. Tavaly júniusban Székesfehérvárott 16:29.23-ra volt képes, szombaton pedig 16:21.82-es időeredménnyel ért célba. Remek teljesítményről van szó, ennek alátámasztásául csak annyit, Éva a világranglistán ezzel a nyolcadik időt jegyzi, úgy, hogy Európából csak hárman, a német Stockbauer, a svájci Rigamonti és a brit Cook áll előtte. Csak csendben jegyezzük meg, 800 méter gyorson a rövid pályás Eb-n mindhármukat elintézte. Risztov ezzel már nem csupán 400 és 800 méter gyorson, valamint 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen, hanem 1500 méter gyorson is a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát.
"Nem tagadom, biztosra vettem a rekordot, hiszen nap mint nap látom, hogy Évi mekkora energiát mozgósít az edzéseken. Ez a csúcs remélem, csak a kezdet, szeretném, ha ezerötszáz gyorson is a világ legjobbjai között tartanák számon" - összegzett Turi György, Risztov edzője.
Kiss László szövetségi kapitány is elégedetten vette tudomásul a Risztov-csúcsot:
"Éva munkából úszott, kemény edzésekkel a lábában, így pedig ragyogónak mondható az időeredménye. Rajta kívül elégedett vagyok a fiúknál Cseh Lászlóval, aki szintén nyerni tudott, és a fiatalabbak is megmutatták oroszlánkörmeiket, például a lányoknál Urbán Kata, aki korosztályos csúcsot úszott, vagy éppen a fiúknál Kis Gergő, aki bár dobogóra nem került, szintén remekelt. És ugyancsak dicséret illeti Reményi Diánát, aki önmagához képest rengeteget fejlődött" - vélekedett a kapitány.

Risztov amúgy nem pihent rá a fűzfői viadalra, pénteken este például bútort szerelt, ugyanis az édesanyjával új lakásba költözött.
"A szoba berendezése egyáltalán nem fárasztott el, sőt, inkább feldobott, hiszen csodás lakásba költöztünk. A csúcsomról szólva: az edzőmmel előre megbeszéltük, hogy megpróbálom megdönteni a korábbi legjobbamat, és szerencsére sikerült is. Ami jó előjel, hogy az első és az utolsó száz métert szinte századmásodpercre ugyanannyi idő alatt tettem meg" - összegzett Risztov, aki jövő pénteken délelőtt - ha a vizsgáztató is úgy akarja -, megszerezheti végre a hőn áhított jogosítványt.
"A rutinból simán átmentem, pénteken a forgalom következik. Reggel lesz a vizsga, remélem, nem csinálok semmilyen csacsiságot" - így Risztov. Autósok, figyelem: ha pénteken reggel egy fehér Opel Corsát látnak a Hungária-körút környékén egy hatalmas T betűvel, legyenek óvatosak: az Európa-bajnok vizsgázik ...

Felkészülési nagymedencés verseny, Balatonfűzfô

Férfiak. 1500 m gyors: 1. Cseh László (Bp. Spartacus) 15:49.16, 2. Nagy P. (Rája) 15:51.35, 3. Fekete (Rája) 15:54.68
Nôk. 1500 m gyors: 1. Risztov Éva (Bp. Spartacus) 16:21.82 - országos csúcs, régi: 16:29.23, Risztov - 2002, 2. Nagy R. (Rája) 16:47.60, 3. Lipcsei (Bp. Spartacus) 17:17.85
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK