FONTOS


 

A LEN olasz elnöke nagyra értékelte a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás jelenlétét
Consolo: történelmi szavazás

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.12.18
------------------------------------------------------------


Íme az új uszoda látványterve. A kép bal oldalán látható fedett létesítményben az 50 méteres medence mellett a páros ugrásokra is alkalmas műugrótorony és a nemzetközi szabványnak megfelelô szinkronúszó-medence kapna helyet - a lelátó 6300 férôhelyes. A nyitott (de sátortetôssé alakítható) 50 méteres medence lelátóin 16 ezer embernek lenne helye, és itt alakítanának ki egy 25 méteres medencét is
Bartolo Consolo. Az Európai Úszóliga (LEN) olasz elnöke. Elegáns ember. Azt mondják, érti a dolgát. Consolót amúgy múlt szombat óta jobban szeretjük, hiszen Eindhovennel szemben Budapest kapta a 2006-os úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. Elegáns és készséges. Hamar rábólint az interjúra. Az Erdgas Aréna egyik különtermében ülünk le. Rágyújt egy szivarra és mindenre válaszol.
- Gondolom, a budapesti Európa-bajnokság miatt keresett meg - mondja az európai úszósport első embere.
- Igen, kíváncsi lennék a személyes véleményére, ön szerint mi döntött a magyar főváros mellett?
- Egy mondatban összefoglalva: szinte minden. Budapest magas színvonalú bemutatkozást tartott a döntés előtt Gröditzben. Arról pedig már korábban meggyőződhettünk, hogy Magyarország számára tényleg szívügy, hogy megrendezhesse ezt az eseményt. Sokat jelentett, hogy kormánygaranciát tettek le az asztalra, tavaly, a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon pedig láthattuk, milyen a magyarok szervezőkészsége. A közönségről pedig tényleg csak a legjobbakat mondhatom.
- Az új uszodát nem említette.
- Pedig rendkívül fontos. A tervek alapján tényleg Európa egyik legmodernebb uszodája épülhet fel Budapesten. A látványterv lenyűgözött minket.
Az idén döntenek az Eb-uszoda helyszínérôl
Kedd délben a Nap Tv Angol utcai fôhadiszállásán a tollforgatók is megismerkedhettek azzal a pályamunkával, amely Eindhoven ellenében elnyerte a 2006-os úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság rendezését. Az összejövetelen - többek mellett - megjelent Jánosi György sportminiszter, és a vasárnap véget ért riesai rövid pályás Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzôje, a három arannyal és egy ezüstéremmel büszkélkedhetô Risztov Éva is.
A sajtótájékoztatón természetesen a budapesti Eb helyszínéül szolgáló új uszoda is szóba került. A sportminiszter kijelentette, továbbra is három helyszín - Kôér utca, Latorca utca és a Műszaki Egyetem környéke - van versenyben, ám még az idén eldôl, hogy hol lesz a több mint hatmilliárd forintba kerülô létesítmény.
- Mennyit jelentett a magyar pályázat mellett, hogy Budapest konkrét összeget ajánlott a LEN-nek, a hollandok viszont nem?
- Higgye el, rengeteget.
- Tudom, hogy nem árulhatja el, de igaz, hogy a titkos szavazás során elsöprő magyar siker született? Sokan 10-0-s kiütést emlegetnek ...
- Maradjunk annyiban, történelmi végeredmény született, amióta én vagyok az elnök, ilyen egyszerű szavazás még nem volt. Egyébként a hollandok is magas színvonalú pályázatot készítettek, az azonban egy kicsit meglepett, hogy a legjobb úszójuk, Pieter van de Hoogenband nem jött el a bemutatkozásra. Darnyi Tamással viszont volt szerencsém találkozni.
- Ez döntött?
- Nem, viszont talán megmutatta, kinek mennyire volt fontos a pályázat sikere.
- Gondolom, mostantól szinte napi kapcsolatban lesz az európai szövetség a magyarral.
- Ha nem is napiban, de sűrűn fogunk beszélni, egy évben pedig egyszer - az esemény közeledtével persze sokkal gyakrabban - mindenképpen megnézzük, hogyan halad a szervezés, készül-e az új uszoda.
- Eddig hányszor járt Budapesten?
- Várjon csak ... , igen, ötször.
- És hányszor jön a budapesti Eb-ig?
- Ennyiszer minimum, hiszen azt se felejtse el, 2005-ben Budapesten lesz az ifjúsági Európa-bajnokság.
- Korábban elhangzott a LEN részéről, hogy milyen alapon akar a magyar főváros Európa-bajnokságot rendezni, mikor a rövid pályás világversenyeket kerülik. Hát, most itt voltak, nyolc érmet nyertek. Ki tetszett?
- Sok tehetséges fiatal úszójuk van, Risztov Éva pedig már most klasszis. Látja, a magyarok Riesában saját maguknak bizonyították be, hogy megváltozott a világ. Már nem elég, ha egy évben egy versenyre készítik fel az úszóikat. Tudomásul kell venni, már nincs holtszezon. És ha ilyen jók, miért ne jönnének?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK