FONTOS


 

6. rövid pályás úszó Eb

Risztov a hölgyek ásza

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.12.17
------------------------------------------------------------


Risztov Éva Riesában nagyot lépett felfelé, bár ez még mindig nem a csúcs ...
Minden idők legjobb rövid pályás Európa-bajnoki szereplését produkálta a magyar válogatott a németországi Riesában. A korábbi öt kontinensbajnokság során három éve, Lisszabonban szerepeltek a legjobban a mieink, akkor Kovács Ágnes egymaga három ezüstérmet nyert. Most Risztov Éva egymaga három aranyat és egy ezüstöt. Az össztermés lenyűgöző - három arany, két ezüst, három bronz -, ráadásul nemcsak a vízben, a parton is sikerrel jártak a magyarok, hiszen pont az Európa-bajnokság ideje alatt dőlt el, hogy 2006-ban Budapest rendezheti meg a nagymedencés úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. De erről majd később, előbb a vízben történtekről.

Elsősorban Risztov Éváról, aki - nem túlzás - az Európa-bajnokság legjobbja volt.

Csúcslista
Világcsúcs
Férfiak. 4x50 m vegyes váltó (Németország, 1:34.72)
Európa-csúcs
Férfiak. 1500 m gyors (Jurij Priljukov, orosz, 14:36.93). Nôk. 200 m vegyes (Jana Klocskova, ukrán, 2:08.28). 800 m gyors (Risztov Éva, 8:14.72)
Négy egyéni Európa-bajnoki érmet - három arany, egy ezüst - ugyanis senki sem nyert Riesában, a német Thomas Rupprath ugyanis a három arany mellé más érmet nem nyert. A magyar klasszis 400 és 800 méter gyorson és 200 méter pillangón leckét adott a vén kontinensnek, 400 méter vegyesen pedig második lett. Nevesítve: négyszáz gyorson Jana Klocskovát utasította maga mögé, nyolcszázon a svájci Rigamontit, pillangón a dán Jacobsen nem bírt vele, vegyesen pedig csak Klocskova előzte meg. Mindezt tizenhét évesen, élete első rövid pályás Európa-bajnokságán. Egyedülálló, hasonló debütálásra még nem volt példa az Eb-k történetében.

Riesai Top 10
Név A E B
Férfiak
Rupprath (német) 3 - -
Liszogor (ukrán) 2 - 1
Brembilla (olasz) 2 - -
Hard (finn) 1 1 -
Parry (brit) 1 1 -
Priljukov (orosz) 1 1 -
Vismara (olasz) 1 1 -
Sievinen (finn) 1 1 -
Arnarson (izlandi) 1 - 1
Mankoc (szlovén) 1 - 1
Nôk
RISZTOV (magyar) 3 1 -
Moravcová (szlovák) 3 - -
Buschschulte (német) 2 1 -
Klocskova (ukrán) 2 1 -
Popcsanka (fehérorosz) 2 - -
Poewe (német) 1 2 -
Kammerling (svéd) 1 1 1
Jukic (osztrák) 1 1 -
Sheppard (brit) 1 1 -
Price (brit) 1 - 1
(A listán a váltóérmek nem szerepelnek)

Risztov a riesai parádét félig-meddig becsületbeli ügyként kezelte, hiszen nem felejtette el, hogy néhány hónappal korábban, a berlini nagymedencés Európa-bajnokságon négyszer is elémerészkedett valaki. Négyszáz gyorson Klocskova. Most nem. Nyolcszázon a német Henke. Riesában dobogóra sem került. Kétszáz pillangón a lengyel Jedrzejczak. Jobban tette, hogy nem jött a rövid pályás Eb-re. Négyszáz vegyesen pedig bár Klocskova megelőzte, nem kell sokáig várni a revánsra.
Turi György, a Hódmezővásárhelyről származó klasszis spartacusos edzője természetesen elégedetten nyugtázta a riesai napokat. Nem titkolja, valami hasonlót várt Évától. Érmeket, lehetőleg aranyakat. Ô azonban előretekint. A rövid pályás sikereket is értékeli, de tudja jól, annak lenne csak igazán visszhangja, ha nagymedencében regulázná meg Európát és a világot. Igen, a világot, hiszen jövő nyáron világbajnokság lesz Barcelonában. Ott pedig ismét aranyakat terveznek. A nagy cél pedig nem is lehet más, mint az athéni olimpia. Turi mer nagyot álmodni, Risztovot legalábbis képesnek tartja arra, hogy - persze ha így fejlődik - Athénban több számban is az első helyen végezzen. És ha már Athén. Turi állítja, a még csak tizenhét éves Cseh László - Riesában bronzérmes lett 400 méter vegyesen - is beérhet Athénra. Egy biztos, a rövid pályás Eb döntőjében csak az nem látta, akinek nincs szeme, hogy a fiatal magyar háton és pillangón már most világszintű.

Eb-örökranglista
Név A E B
Férfiak
Rupprath (német) 9 2 1
Arnarson (izlandi) 6 1 1
Foster (brit) 5 3 -
Rosolino (olasz) 5 2 2
Wouda (holland) 5 1 1
Brembilla (olasz) 5 - 1
Nystrand (svéd) 5 - -
Frölander (svéd) 4 4 1
Van den Hoogenband
(holland) 4 3 2
Hickman (brit) 4 2 1
Nôk
Moravcová (szlovák) 15 4 3
Klocskova (ukrán) 9 3 -
Völker (német) 6 3 -
Buschschulte (német) 5 6 1
Alshammar (svéd) 5 2 1
Peczak (lengyel) 5 1 2
Hlavacková (cseh) 4 2 -
Igelström (svéd) 4 1 2
De Bruijn (holland) 4 - -
Sjöberg (svéd) 3 7 5
(A listán a váltóérmek nem szerepelnek)

Turi szerint rövid pályán minimum öt másodpercet lehet nyerni a mellúszásán, azon ugyanis még van mit faragni. Öt másodperc ... Ha összeáll a mellúszása, nem lehet ellenfele Európában és talán a világon sem. Mindezt Jani Sievinen, a finnek már-már legendás vegyes úszója is megerősítette, aki szerint Cseh lehet a jövő nagy vegyes úszója. Kell ennél több!?
Risztov és Cseh mellett Kerékjártó Tamás is érmet nyert, 200 méter vegyesen lett ezüstérmes Sievinen mögött. A Karika becenévre hallgató, tengerentúlon tanuló és tréningező versenyző már a berlini nagymedencés Eb-n jelezte, megérett a nagy feladatokra. Ott kétszáz vegyesen három századdal maradt el a dobogótól. Riesában felállhatott rá. És még nincs vége az érmesek sorának. Vasárnap nem kis meglepetésre 200 méter mellen Bodor Richárd nyert bronzérmet, 100 méter mellen pedig Kovács Ágnes kapott gyógyírt a sebekre, hiszen az idén ez volt az első érme.
És akkor a győztes magyar Európa-bajnoki pályázatról. Ma még nem is sejthető, mekkora lökést adhat a sportágnak, hogy 2006-ban Budapesten lesz a vizes Európa-bajnokság (és ne feledjük, egy évvel korábban az ifi Eb-t rendezik meg a fővárosban!). Utoljára 1995-ben pályázott Magyarország. Akkor Sevilla volt az ellenfél. Az eredmény ismert, a spanyolok nyertek kiütéssel. Most pedig Budapest mosta le Eindhovent, a kiszivárogtatott hírek szerint 10-0-ra. Hogy mivel nyert a magyar pályamunka?

Az Eb ...
Férfiak Nôk
... legjobbja: Thomas Rupprath (német) Risztov Éva (magyar)
... legjobb országa: Németország Svédország
... meglepetésembere: Jurij Priljukov (orosz) Alena Popcsanka (fehérorosz)
... meglepetésországa: Litvánia Fehéroroszország

A közelállók szerint az Európai Úszóliga (LEN) különbizottságának tagjai ráéreztek, hogy Magyarországnak nemzeti ügy a rendezés, a hollandok számára pedig inkább üzleti vállalkozás. Más kérdés, hogy az üzlet terén is a Gyárfás Tamás vezette stáb lépett jobban, hiszen konkrét összeget (800 ezer eurót) ajánlott a LEN-nek, a hollandok azonban nem akartak konkrétumokkal szolgálni. A fenti összeg amúgy a reklámbevételek ötven százalékát jelenti, ennyit kell ugyanis az Európai Úszóliga számára átengedni annak, aki Európa-bajnokságot akar rendezni. A lényeg tehát, alig négy év múlva Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Na és van annál felemelőbb, mint Budapesten, hazai közönség előtt Európa-bajnokságot nyerni?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK