FONTOS


 

Az elnök tisztában van vele, elsősorban a medencében kell remekelni
azért a víz az úr

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.12.15
------------------------------------------------------------

- Milyen érzés?
- Boldog. Risztov fordulója sokat javult. Ha bírja vele a hajrát nyolcszáz gyorson Rigamonti, világcsúcs lett volna - mondja Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, az Eb-pályázat szervezőbizottságának vezetője.
- Nem pont erre gondoltam.
- A kétszáz pillangó is gyönyörű volt, igaza van.
- Mellékesen pedig szombaton délben eldőlt, Budapest rendezheti meg a 2006-os Európa-bajnokságot. Ennyire biztos volt a dolgában?
- Egyáltalán nem voltam biztos, de Eb-rendezés ide vagy oda, azért a víz az úr. Nekünk ebben a sportágban elsősorban nem a földön kell remekelni, hanem a medencében, a vízben.
- Mikor tudta meg, hogy Budapesté az Eb?
- Negyed egykor, amikor egy jóbarát kijött a teremből.
- Tehát mit érzett?
- Bizonytalanságot, soha ne bízz a barátaidban. Hivatalosan tizennégy óra tizenöt perckor kellett a LEN elnökének közzétennie az eredményt, mi azt az információt kaptuk, hogy addig senki nem tudja a titkos szavazás eredményét.
- Azt hallani, sima győzelem volt ...
- Utólag minden győzelem könnyűnek látszik. Én tudom, hogy a szervezőbizottság tagjai mennyit tettek azért, hogy nyerhessünk. Egyébként - hogy az újságíró-szakmánál maradjak - valós az a mondás, hogy amit valaki vérrel és verejtékkel ír meg, azt mások könnyedén olvassák, míg amit valaki könnyen megfogalmaz, azt mások vérrel és verejtékkel tudják csak elolvasni.
- Ha nem nyerünk, tényleg lemondott volna?
- Hát ha egyszer bejelentettem ...
- Utólag persze kár rajta meditálni, de mi lett volna ha azon bukik a magyar pályázat, hogy bár ön másfél millió euróra kapott felhatalmazást csak nyolcszázezret ajánlott fel?
- Akkor én is bukom. Akkor nem takarékos vagyok, hanem smucig. Sőt, hülye, aki elvett egy uszodát a magyar úszósporttól, megfosztotta a szurkolókat egy Európa-bajnokságtól.
- Gondolom este azért megiszik egy korty pezsgőt. De mi lesz holnap, győzni sokszor nagyobb teher ...
- Pezsgőt szilveszterkor iszom, holnap meg képletesen szólva megyünk ásni. Csak tudnám, hogy hova, hiszen három színhely szerepelt a prezentációs anyagunkban.
- Úgy hírlik, a LEN urainak a Latorca utcai helyszín tetszett.
- Mindenkinek az tetszik a legjobban, hiszen sehol a világon nincs még egy főváros, ahol három uszodát csak két képzeletbeli híd választ el egymástól. Más kérdés, hogy ezidáig otthon a Kőér utcai Spartacus sportkomplexum kapta a legnagyobb támogatást.
- Ez a nyertes pályázat a Gyárfás-életmű része?
- Hétfőn ígéretes lesz a Kereszttűz a Nap-keltében, és bízom abban, hogy a Kinn-padon rovat is sok nézőt vonz. Napi munka van, szerintem például Kertész Imre beszélhet életműről.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK