FONTOS


 

Turi György érmeket remél tőle a berlini Eb-n
Kovács Ági: májusban jövök!

Még néhány vizsga és Kovács Ágnes végre repülőre ülhet. Régen járt itthon. Az Arizona State University magyar olimpiai bajnoka tavaly nyáron tette át a székhelyét Phoenixbe, és azóta csupán karácsonykor tölthetett itthon néhány napot. A május hetedikei landolás után sem pihenés vár rá, hiszen gőzerővel készül a berlini Európa-bajnokságra (július 29-augusztus 4.). Turi György, a Bp. Spartacus vezetőedzője, Kovács Ági trénere sem sokat láthatta legjobb tanítványát, amikor utoljára személyesen beszélgettek, még hó esett...

"Elektronikus levelen és telefonon tartottuk a kapcsolatot az utóbbi hónapokban, mindenről értesülte, ami vele történt - mondja Turi, aki egyáltalán nem tart attól, hogy Ágnes nem megfelelő állapotban kapcsolódik be a Spartacusban folyó munkába. - Ági tényleg profi, hét éve minden világversenyen ott van a legjobbak között, tudja mit, miért tesz. Biztos vagyok benne, hogy remek állapotban van, de ezt mutatja az egyetemi bajnokságon nyújtott teljesítménye is."

A hétszeres Európa-bajnok amúgy Berlin előtt két alkalommal versenyez majd, június közepén Zágrábban, a hagyományos Arany Medve viadalon indul, majd természetesen rajthoz áll június végén, a székesfehérvári országos bajnokságon is. És, hogy mit várhatunk tőle a német fővárosban? Turi derűlátó...

"Tavaly, a fukuokai világbajnokságon két érmet nyert, egy aranyat és egy bronzot. Berlinben is minimum kettőt tervezünk. Kétszáz mellen továbbra is ő lehet az egyeduralkodó, ám az osztrák Mirna Jukic-ra azért oda kell figyelni. Tizenhat éves, ám már most kettő perc huszonhat másodpercet tud. Száz mellen sűrűbb a mezőny, de Ági ott is favorit, ötvenen viszont - szokás szerint - bármi megtörténhet. Gyanítom, hogy a rövid pályás specialisták, a svéd Igelström és a brit Baker ötvenes medencében is hozzák a formájukat." - összegzett Turi.

Kovács Ági eddig hét Európa-bajnoki címet nyert. Jó lenne ha Berlinben elérné a kilencediket is...

Sztárok a csapatban

Róma. Kijelölték a berlini nagymedencés Európa-bajnokságon szereplő olasz válogatottat. A német fővárosban harmincöt versenyző képviseli az itáliaiakat. Sztárokból sem lesz hiány, bevetésre kész Massimiliano Rosolino, Domencio Fioravanti, Emiliano Brembilla és Alessio Boggiatto is. Magyar érdekeltsége is van az olasz keretnek, a Descenzanóban dolgozó Gyertyánffy Tamásnak két női versenyzője is helyet kapott a csapatban: a hátúszó Alessandra Cappa és a pillangós Cristina Maccagnola is ott lesz Berlinben.

Espositóban bíznak

Párizs. A franciák is Eb-keretet hirdettek, tizenöt úszóval szerepelnek majd Berlinben. A csapat ásza a férfiaknál a néhány napja kétszáz pillangón Európa-rekordig jutó Franck Esposito lehet, de sokat várnak a gallok a hátúszó Roxana Maracineanutól is.

Sal Endre, Nemzeti Sport 2002.04.25.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK