FONTOS


 

Turi György: Kovács Ági nem fog három aranyérmet nyerni Berlinben
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.07.24
------------------------------------------------------------

A Spartacus-úthenger rendületlenül halad, az idei termés: huszonnégy aranyérem a felnőtt magyar bajnokságon, négy Eb-siker az ifik kontinensbajnokságán. És Berlinre is terveznek aranyat.

Kilencen startolnak a Kőér utcából a hétfőn rajtoló Európa-bajnokságon (a tizedik a hosszútávúszó Barsi Claudia). Csoda, hogy az utolsó napokban Turi György már feszültebb az átlagnál? Nem az. Minden mozdulatnak jelentősége van. Minden tanács aranyat érhet, minden gesztus fontos lehet. Figyelnie kell Kovács Ágira, Güttlerre, Risztovra, Batházira és a többiekre. Nehéz szakma. Hálás szakma ... Turi amúgy érmekről álmodik, de tartja: reálisan nézve, egy aranyat remélhet a német fővárosban a spartacusos különítmény.


Turi György arra a legbüszkébb, hogy kilenc spartacusos úszó tagja a válogatottnak
- Ágival szemben jogos igény, hogy aranyérmes legyen kétszáz méter mellen, de csak ott. Tudomásul kell venni - bár a drukkereknek nem könnyű -, Kovács Ági nem fog három aranyérmet nyerni Berlinben. Sőt, továbbmegyek: kettőt sem biztos. Száz mellen jelenleg a svéd Igelström az esélyes, ő néhány hete olyan időeredményt úszott, amit, ha Berlinben is teljesít, senki sem előzheti meg. Tudom, hogy a kívülállók számára az évek során természetessé vált, hogy Ági mindig, mindenhol nyer, ám azt is meg kell érteni, nem tilthatjuk meg a svédeknek vagy éppen az osztrákoknak, hogy világklasszis mellúszót neveljenek. Reálisnak kell lenni, elvárom tőle az Európa-bajnoki címet, de csak kétszáz mellen.
- Kiss László szövetségi kapitány öt-hat érmet remél az Eb-n. Ön is ennyit számolt?
- Én nem számolgatok. Rengeteg összetevője van egy esetleges sikernek. Én például Risztov Évit egyáltalán nem tartom aranyesélyesnek. Négyszáz vegyesen a világ legjobb női úszójával, Jana Klocskovával kell felvennie a harcot. Ô más szint. Világklasszis, aki annyit úszik, amennyi kell. Félre ne értsen, nem vagyok pesszimista, felfutnék a Himalájára és vissza, ha Évi legyőzné, de higgadtnak kell lenni. Én már azt nagy eredménynek tartom, hogy együtt emlegethetjük Klocskovával. Ez már valami. Évi tizenhét éves, nem tragédia, ha nem nyer Európa-bajnokságot. Persze visszafogni nem lehet, nem is akarom, ugyanakkor az is tény: kétszáz pillangón sem ő a favorit. A német Mehlhorn tartja az Európa-csúcsot, otthon versenyezhet, minden mellette szól. Mi mindent megteszünk, én megpróbálom Évát mindenre felkészíteni - a vízben és a parton egyaránt -, ám nem csak rajtunk múlik a siker. A tökéletes fizikai felkészültség és a tökéletes taktika is kevés lehet, ha van nála még jobb, még felkészültebb. Habár csendben jegyzem meg: nálunk többet senki sem edzett. Sem itthon, sem külföldön.

- Kilenc spartacusos versenyző mehet az Eb-re. Volt már ilyenre példa?
- Nem, soha, és erre vagyok a legbüszkébb. Ez tényleg egy csapat, alapsportágban - mert az úszás az - egy klubból kilenc versenyző ... , nagyon sok. És nemcsak létszámában kiugró ez a társaság, hanem minőségében is.
- Milyen Európa-bajnokságra számít?
- Átmeneti Eb-t várok. Két év múlva olimpia. A fiatalok még nem értek be, a nagy klasszisok pedig annyit adnak ki magukból, amennyi éppen a győzelemhez kell. Csúcsesőt sem várok. Ez viszont nem jelenti azt, hogy könnyű lesz. Sűrű a mezőny, kiegyensúlyozott, éppen ezért meggyőződésem, a reggeli előfutamokon sok esetben jobb időeredmények születnek majd, mint az elődöntőben vagy a döntőben. Itt van például a férfi négyszáz vegyes. Tizenegy versenyző tud négy perc huszonkét másodpercen belül. Eszeveszett hajtás lesz reggel. De ha már az esélyesekről kérdezett. Én Batházi Pistit érettnek tartom arra, hogy a már említett négyszáz vegyesen kihozza magából a maximumot, ami akár érmet is jelenthet. És tudja, minek drukkolok a legjobban?
- Hallgatom.
- Azért, hogy Güttler Karcsi Berlin után úgy érezze: folytatnia kell. Rá ugyanis elmondhatatlanul nagy szükségem van a mindennapi munkában. A többieknek ő a példa, a legenda, és valóban az is. Meghatározó a jelenléte, szóval azon dolgozom, hogy az Európa-bajnokságon olyan eredményt érjen el, amely után továbbra is kedve lesz az úszáshoz, az edzésekhez.
- Álmodott már az Eb-ről?
- Állandóan vele álmodok. Hol jót, hol rosszat.
- Egy jó álmot elmondhatna ...
- Maradjunk abban, a megvalósításán munkálkodom éppen ...

Hosszútávúszás: Barsi a legjobb nyolc közé szeretne bekerülni

Barsi Claudia eltökélt, mindenképpen szeretne a legjobb nyolc között végezni az Európa-bajnokságon. A Bp. Spartacus versenyzője nem alaptalanul gondolkozik a top 8-ban, hiszen az utóbbi időben két rangos Világkupa-futamon is a legjobb hat között zárt.
"Remélem, nem alaptalanul gondolom így. Persze sok függ majd a körülményektől is, a húsz fok alatti vízben nem szívesen úszom, ám mivel Berlinben jelenleg is csak húsz fok a hőmérséklet, nehezen tudom elképzelni, hogy a versenypályának kijelölt tó ennél melegebb lenne" - értékel Barsi.
Hosszútávúszásban utoljára az 1997-es, sevillai Európa-bajnokságon került a legjobb tíz közé magyar versenyző. Más kérdés, hogy akkor Kovács Rita győzni tudott ...

Műúszás: Lesz magyar csapat

Elutaztak a műúszók a berlini Európa-bajnokságra, hosszú idő után mindhárom számban (egyéni, páros, csapat) lesz magyar érdekeltség. Egyéniben és párosban korábban sem volt gond az indulással, ám csapatot utoljára még 1997-ben, a sevillai Európa-bajnokságon szerepeltetett a műúszószövetség. A hivatalos megfogalmazás szerint nagy fegyvertény lenne, ha valamelyik számban döntős helyezést - tizenkettes finálé lesz Berlinben is - tudna felmutatni a sportág.

A berlini csapat:
Egyéni: Marschalkó Petra.
Páros: Ökrös Anna, Almási Eszter.
Csapat: Marschalkó Petra, Ökrös Anna, Almási Eszter, Grósz Szilvia, Kárpáti Bernadett, Simon Bernadett, Aranyossy Zsófia, Harsányi Dóra, Szabó Alexandra, Szedlák Krisztina

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Turi György