FONTOS


 

Egy szürke póló miatt repesztett országos csúcsot
Risztov: az álmok útján

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.04.11
------------------------------------------------------------

Risztov Éva. A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon négy aranyat nyert, a felnőtt vb-n pedig hatodik lett kétszáz pillangón. Idén még jobban megy neki az úszás, még tizenhét éves sincsen, ennek ellenére kétszáz pillangón és négyszáz vegyesen is ő vezeti a világranglistát. Mindez már csak azért is érdekes, mert július végén - Risztovval a rajtkövön - Berlinben rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot. A hódmezővásárhelyről származó spartacusos tehetség állítja, nem szédíti meg, hogy jelenleg két számban is az ő nevével kezdődik a világranglista.

- Örülök, hogy én vezetek, de azzal is tisztában vagyok, a legnagyobb riválisok várhatóan a legjobbjukat hozzák majd Berlinben - mondja Risztov Éva. - Kétszáz pillangón a német Mehlhorn az esélyes az aranyra, négyszáz vegyesen pedig az ukrán Klocskova jelenleg legyőzhetetlen. A dobogó többi foka viszont jelenleg mindkét számnál kiadó.

- Négyszáz vegyesen nem, kétszáz pillangón viszont még Klocskova is legyőzhető...

- Én kettő-nullára vezetek ellene. Tavaly tavasszal Athénban, majd nem sokkal később Zágrábban is megelőztem. Egyébként nagyon tisztelem, éppen ezért örülök, hogy a fukuokai világbajnokságon sapkát cserélhettem vele.

- A kérdés kézenfekvő: mi kell ahhoz, hogy Risztov Éva a berlini Európa-bajnokságon dobogón végezhessen?

- Egyszerű, sokat kell edzeni.

- Ennyi a titok?

- Persze, ahhoz viszont szükség van némi pluszra, hogy az edzéseket elviseljem. Általában akkor megy a legjobban a tréning, ha van valamilyen tétje.

- Száz forint, netán kétszáz?

- Dehogy! Nem kell nagy dolgokra gondolni, de mondjuk ha az edzőm, Turi György azt mondja: Évike, ha most jól úszól, pénteken hazautazhatsz, biztosan kihozom magamból a legjobbat.

- A márciusi felkészülési versenyen tudtommal Turi egy szürke pólót igért a kétszáz pillangós országos csúcsért.

- Meg is kaptam.

- Nem kért túl sokat...

- Ez egy játék közöttünk, nem azon van a hangsúly, hogy mit kapok cserébe.

- Egyik napról a másikra jött Budapestre Hódmezővásárhelyről. Új egyesület, új társaság, új lakás, nem lehetett könnyű...

- Nem is volt az. A szüleim nagyon nagy áldozatot hoztak azzal, hogy Budapestre költözhessek. Amikor Hódmezővásárhelyen megszakadt a kapcsolatom a korábbi edzőmmel, minden bizonytalanná vált. Emlékszem, édesanyám és édesapám is sírt, mert attól tartottak, nem tudom folytatni az úszást. Tizenöt éves voltam hatalmas teherrel a vállamon, hiszen nekem kellett a család sorsáról döntenem. Két lehetőségünk volt: vagy maradunk Hódmezővásárhelyen - ebben az esetben, lehet, hogy ma már nem úsznék -, vagy pedig Budapestre költözünk és megpróbáljuk ott. Végül is eljöttünk, az édesanyámmal költöztünk a fővárosba.

- Megérte?

- Mindenképpen. Anyukám szereti az új munkahelyét, én jól érzem magam a Spartacusban és az úszás is egyre jobban megy.

- Egyébként mikor beszélt utoljára Egerszegi Krisztinával?

- Nagyon régen.

- Csak azért kérdezem, mert korábban úton-útfélen hangoztatta, ő a példaképe.

- Ez nem változott. Minden versenyen abban az úszósapkában úszom, amit még Egerszegi Krisztinától kaptam. Egy fekete, HUN feliratú sapkáról van szó. És az is megmaradt, hogy amikor felállok a rajtkőre, mindig azt mondom magamban:" Segíts, Krisztina!".

- Úszás, tanulás, úszás, mikor pihen?

- Például most, hiszen szerdán csak reggel van edzés. Ha van egy kis időm, általában elmegyek moziba.

- Mit látott legutóbb?

- Britney Spears miatt néztem meg az Álmok útján című filmet. Imádom a hangját, csak poszterből hatvanhét darabom van róla. De jelenleg ez is mellékes, a legfontosabb, hogy Berlinben én is elérjek valahová az álmok útján...


Rejtélyes vírus

Bangkok. Rejtélyes betegség támadott meg négy ausztrál úszót, útban hazafelé a moszkvai rövid pályás vb-ről. Beau Mannix, Melanie Houghton, Nicole Irving és Todd Pearson Bangkokban olyan rosszul érezte magát, hogy nem tudtak továbbrepülni Sydyney felé, s ott kellett maradniuk a thaiföldi fővárosban. Az ausztrál szövetség szóvivője nyilatkozatban igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy gyorslefolyású vírusos fertőzésről van csak szó, amit valamilyen étel okozhatott.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva