FONTOS


 

Augusztusban a két ló, Lili és Lepke is Mártélyra költözik
Risztov: egy hét lazítás

------------------------------------------------------------
forrás: Imre Péter, Délmagyarország 2004.05.18
------------------------------------------------------------

Risztov Éva a madridi úszó Európa-bajnokságról is éremmel tért haza. A vásárhelyi-mártélyi klasszis 400 méter vegyesen ezüstöt szerzett, 200 méter pillangón 4., 100 méter pillangón pedig 23. lett. Csalódás? Egy kicsit – legfőképpen saját maga számára.


Risztov Éva egy ezüstérmet tempózott „össze" Madridban. Fotó: Sergio Barrenechea (MTI/EPA)
Ismét szurkolhattunk Risztov Évának, akinek a szereplését mártélyi-vásárhelyi kötődése okán mindig fokozott figyelemmel kísérjük. A madridi Európa-bajnokság előtt bizakodóan, de egyben visszafogottan nyilatkozott; s edzőjével, Turi Györggyel együtt hangsúlyozta: külön nem készültek az Eb-re, az év főeseménye az olimpia. Megnyerte nyolcadik „normál medencés" ezüstjét.

Elbújna a világ elől?

– Alig egy órája beszéltünk Évivel – árulta el Risztov György, az édesapa, akit tegnap délelőtt érünk utol telefonon –, a 4. hely miatt szomorú volt a lány. Olyanokat mondott, hogy ő csak kudarcokat ér el, nem tud győzni, még azt is megkérdezte, haragszunk-e rá és a jövőben is támogatjuk-e a versenyzését? Mondanom sem kell, ez buta, kétségbeesett felvetés volt a részéről, továbbra is mellette állunk. De jól mutatja, milyen lelkiállapotban volt, ilyenkor legszívesebben elbújna a nyilvánosság elől, tart attól, miként ítéli meg a közvélemény a szereplését. Rendkívül érzékeny, önmarcangoló típus. Mi, az edzője, Turi György, valamint Gyurcsány Ferenc sportminiszter is vigasztalta – utóbbival a banketten táncolt is – és őszintén mondta neki, az egész ország nagyon büszke rá és szereti.

Pihenés otthon

Az édesapa még elmondta: biztos benne, hogy ezután lánya még motiváltabb lesz, a dac is dolgozni fog benne, ami alaposabb és több munkára sarkallja majd. Már, ha ez egyáltalán lehetséges, mert tudjuk róla, hogy mindig is maximalista volt.

A madridi gép 17.30-kor landolt, amikor először megcsörgettük Évát, még a csomagjára várt. Fél óra múlva tárcsáztuk újra a „ezüstszámot". A gratuláció után kellemetlenkedni is „kellett":

– Igen, egy kicsit csalódott voltam – válaszolt a felvetésre Risztov Éva –, anyu vállán sírtam is egy kicsit, de már túltettem magam ezen az érzésen. A rossz forduló 200 m pillangón, ami miatt legalább egy-másfél másodperces hátrányom lett, elkeserített, egymillióból egyszer fordul elő ilyen, éppen ezért kivédhetetlen. Az ezüstnek örülök, bár az Eb nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Most egy hét pihenő, lazítás következik Mártélyon, családi és baráti körben, majd ismét kezdődnek, pontosabban folytatódnak a tréningek. Az olimpiáig is lesz még nagy verseny, feladat, például a magyar bajnokság. Talán jókor jött ez a „pofon", vagyis még többet fogok dolgozni mint eddig, Athén rendkívül fontos. Hogy milyen számokban indulok? Ezt még nem tudom, de nem is nyilatkozhatunk róla. Nem sokára kiderül.

Bugaci családtagok

A mártélyi „állatkert" rövidesen – pontosan augusztus végén – újabb lakókkal egészül ki: a két kancával, Lilivel és Lepkével: – Még csak videón láttam a két lovat, szépek. Kedden végre meglátogathatom őket Bugacon. Nagyon szeretnék már velük is találkozni, hiszen már ők családtagok, akárcsak a két kutyus, Mili és Liló.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva