FONTOS


 

Hódmezővásárhely büszkesége
Betonteknőből olimpiai döntőbe?
------------------------------------------------------------
forrás: A Színes Sport, 2000.08.17
------------------------------------------------------------

Négyévente minden magyar élsportoló "egyforma" lesz, ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság a versenyzőket és az edzőiket is formaruhába öltözteti. A vezetők aztán önfeledten, boldogan integetnek az olimpiai megnyítóünnepélyen, s a lelátóról nézve valóban idilli az összkép.


Pedig nem az, mert a feltételek nem azonosak, még az alacsony hazai mércével mérve sem. Mindig akad azonban egy-két - tehát nem sok! - fanatikus edző, aki a mostoha körülmények között is megpróbálja a lehetetlent is, azaz a tanítványait a nemzetközi élmezőnybe vezetni. Közéjük tartozik Bán Sándor is, aki a 15 éves Risztov .vával együtt az első olimpiájára készülhet.
Az egy hónapja három ifjúsági Európa-bajnokságot nyerő hódmezővásárhelyi úszó ellenfelei igencsak elcsodálkoznának, ha látnák azt az ötven méteres betonteknőt, amelyből .va elindult megverni az öreg kontinens legjobb ifjúsági úszóit. A "csodárólŇ Bán Sándor mesélt, aki harminckét éve mellékfoglalkozású edző, főállásban pedig főiskolai tanár Szegeden.
- Sajnos, gyerekkoromban már megtanultam, hogy ha nem is mindent, de valamit mostoha körülmények között is el lehet érni. A Szeged melletti Gyopárosfürdőn egy tóban tanultam meg úszni, ott edzettem, s így nyertem korosztályos versenyeket. Így aztán számomra nem idegen, hogy ha például télen fél hatkor lemegyek az uszodába, először ellapátolom az ajtó elől a havat. Háromnegyed hatkor pedig a tanítványaimat nem kell beparancsolni a vízbe, mert az öltözőből mezitláb kifutnak a havon, mindjárt beugranak a medencébe.
Hódmezővásárhely büszkesége, Risztov .va, aki a városban az első, aki olimpián szerepelhet, sőt, Csongrád megyében is ő az első sportolónő, aki ötkarikás játékokon indulhat. A század és az ezred végén akár szégyenkezhetnének is, hogy a negyvenezres városnak nincs még fedett uszodája, amely nem csupán a versenysportot, hanem az ott lakók igényét is szolgálná.
- Szándék már régóta van, azonban a pénz mindig kevés volt, vagy másra kellett. Legutóbb például a csatornázásra. Pedig a városban a gyulaihoz hasonló termálvíz van. A város vezetősége most azt tervezi, hogy külföldi befektetők segítségével gyógyszállót és fedett uszodát fog építeni.
Ezek szerint egyhamar a vásárhelyi úszók nem fognak fedettben edzeni. A körülmények ellenére Risztov .vának sikerült a nemzetközi élmezőnybe kerülnie, és bár fiatal kora miatt a júliusi, felnőtt Európa-bajnokságon még nem indulhatott, az olimpián a tinikor nem akadály. S ha már résztvevője lehet az ötkarikás játékoknak, akkor maximálisan kihasználja a lehetőséget, mert négyszáz és nyolcszáz gyorson, valamint kétszáz pillangón is rajtol, ami azt jelenti, hogy ha minden számban döntőbe jut, akkor hat nap alatt hétszer fog versenyezni.
Nem túl nagy megterhelés ez egy tizenöt éves lánynak?
- .va már hozzászokott, hogy nem pihenni megy a versenyekre. Az első számban, négyszáz gyorson csak azért indul, hogy szokja az olimpia hangulatát, ismerkedjék az uszodával. Aztán következik a kétszáz pillangó, amelyben a döntőbe jutás a cél. A végére marad a nyolcszáz, ebben szintén megpróbálja kiharcolni a fináléba kerülést.
Aztán, ha majd véget ér az olimpia, a sportolók leveszik a formaruhát, Risztov .va és Bán Sándor pedig visszamegy Hódmezővásárhelyre, ahol várja őket a betonteknő. .s a hideg, csípős hajnalokon továbbra is arról álmodoznak, hogy talán a huszonegyedik század első olimpiájára már az európai normáknak megfelelő uszodában készülhetnek.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Risztov Éva