FONTOS


 

Mellúszó klasszisunknak választania kell amerikai tanulmányai és az itthoni felkészülés között
------------------------------------------------------------
forrás: Népszava 2002.08.08
------------------------------------------------------------

Olimpiai, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok mellúszónk, Kovács Ágnes a vasárnap zárult berlini Eb-ről két negyedik helyezéssel tért haza. Ez volt az első felnőtt világversenye, amelyen egyetlen érmet sem nyert - és az érintettek közös célja, hogy egyben az utolsó ilyen is legyen. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Ruza József főtitkár, Kiss László szövetségi kapitány és Túri György, a válogatott edzője ennek érdekében egyeztetett és egyezkedett tegnap Kovács Ágival.

Túri György ugyan az Eb után túlságosan is korrekt módon egyedül vállalta a felelősséget az elmaradt érmek miatt - mondván, a fiatalokra koncentrált, nem törődött eleget Ágival -, de ez nyilvánvalóan nem elégséges magyarázat. Így gondolhatta Gyárfás Tamás is, mert tízszemközti megbeszélést hívott össze tegnapra, amelynek eredményéről őt kérdeztük.

- Ha a lényeget summázom: Áginak választania kell - mondta a MÚSZ elnöke. - A marylandi és a magyarországi Westminster egyetem közti testvérkapcsolatnak és a MOB kezdeményezésének köszönhetően lehetősége van rá, hogy tanulmányai négy évéből kettőt Amerikában töltsön, kettőt itthon. Az volt a javaslatom, hogy idén és jövőre ősszel menjen ki az Egyesült Államokba, decemberben pedig mindkét évben jöjjön haza, és januártól itthon tanuljon és készüljön a 2003-as vb-re, illetve egy évvel később az olimpiára. Elmondtam Áginak, ha ezt az utat választja, nagyon támogatjuk, ha nem ezt, akkor támogatjuk.

- A támogatjuk és a nagyon támogatjuk között mekkora a különbség?

- Nem számszerűsítettük. Még az is lehet, hogy semmi... Csak azt akartam, érezze, mi mit szeretnénk jobban.

- Hogyan döntött Kovács Ági?

- Úgy, hogy 2003 májusáig Amerikában marad, viszont 2004 januárjában már nem megy vissza, az olimpiáig itthon edz. Ha úgy tetszik, felerészt elfogadta a javaslatot.

- Igen, felerészt. Ezzel átkerült a "támogatott" kategóriába?

- Nem, inkább a két kategória közé.

- Jövő júliusi világbajnoki szereplése hogyan befolyásolja az azt követő egy évet?

- Meghatározóan. Ha Barcelonában világcsúcsot úszna, én lennék a legboldogabb, még én fizetnék neki, hogy induljon vissza Amerikába, hiszen ott ideális a felkészülése. Ha viszont újfent, az eddigi ideinél gyengébb eredménnyel csak negyedik, talán észszerűbb, ha már szeptemberben hazatér.

- Risztov Éva kapcsán valószínűleg fel sem merülne ez a probléma, hiszen őt elég beküldeni a vízbe, és amíg ki nem hívják onnan, folyamatosan úszik. Ági esete azért más, mert őt noszogatni kell?

- Nem tudom, kell-e noszogatni, de ha igen, biztos, hogy érdemes. Valljuk be, a sportbarátokat soha nem az érdekli, milyen út vezet az olimpiai bajnoki címhez, csak az a fontos, hogy meglegyen. Ha Ági Amerikában készülve jut a csúcsra, a Magyar Úszó Szövetség úgymond kedvezményezett. Tevőlegesen nem járul hozzá a sikeréhez. Ha itthon készül, akár celofánba csomagoljuk, minden és mindenki érte van, érte kell, hogy legyen.

- Ha ő erre azt feleli: négy amerikai egyetemi év, a diploma, a magánélet fontosabb már neki, mint néhány tizedmásodperc, ne adj Isten, az újabb olimpiai arany, lehet még ellenérve?

- Nincs jogom dönteni helyette, még csak nem is agitálhatom. Áginak csak annyit mondtam, ha valaki például a világ legnagyszerűbb pilótája, nem értem, az miért akar egyidejűleg jó búvár is lenni, hiszen ha megoszlik az ereje, a figyelme, akkor már nehezebb a magasban repülnie. Az élet óriási ajándéka, Ági csodálatos tehetségének, akaraterejének bizonysága, hogy ötmilliárd ember közül ő a legjobb mellúszó. Attól, hogy Budapesten szerez diplomát, még ugyanúgy kiváló marketinges is lehet belőle. Mindemellett nem túlzás azt mondani, hogy itthon is meg lehet tanulni angolul.

Az együttműködési készség Kovács Ágiban is megvan. Ezt bizonyítja, hogy kijelentette: előrehozza a decemberi vizsgáit, hogy részt vehessen az év végi rövidpályás Európa-bajnokságon Riesában, a 2006-os magyar Eb-pályázat "háziasszonyi" teendőit is szívesen ellátja a december 14-i helyszínkijelölésen, Túri Györgyöt pedig azért várja Amerikába, hogy a szárazföldi, tornatermi munkában segítsen neki. Gyárfás Tamás pedig így összegzi az Eb-n és az azután, illetve amiatt történteket:

- Azzal, hogy Ági nem jön haza azonnal, az ő felelőssége nőtt meg. De eltökéltebb, mintha nyert volna Berlinben, és úgy éreztem, nincs kétsége afelől, hogy jót akarunk neki.

- Jót akarnak. De jót is tesznek?

- Ha Kovács Ági a lányom lenne, akkor akár még azt is megmondhatnám neki, hogyan cselekedjen. Ágit majdnem úgy szeretem, mint a lányaimat, de neki csak javaslatot tehetek.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes