FONTOS


 

Nem tudja, mire számíthat az úszószövetség részéről
Kovács magára maradt?

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.08.22
------------------------------------------------------------

Hogy szükség volt e erre a sajtóbeszélgetésre avagy sem, majd kiderül, a lényeg: az olimpiai bajnok Kovács Ágnes csütörtökön délelőtt a Box utca étterembe invitálta a tollforgatókat.


Kovács Ágnes körön kívül - megeshet, hogy az edzôtáborba is saját pénzén utazik majd (Fotó: Németh Ferenc)
Az összejövetel a bajnoknő "védőbeszédével” telt, a hétszeres Európa-bajnok ugyanis úgy érezte, a barcelonai világbajnokság óta - ahol, mint ismeretes, mellúszásban nem került döntőbe, 200 méter vegyesen viszont egyéni csúcsot úszva hatodik lett - több olyan megjegyzés is eljutott hozzá, amely sziven ütötte. A háttérbeszélgetésen hamarjában leszögezte: nem igaz az a pletyka, hogy az athéni olimpián már nem húz úszósapkát. Ott lesz, sőt büszke arra, hogy a magyar úszók közül elsőként kvalifikálta magát az olimpiára (nem mellékesen a sokat támadott Amerikában, a tengerentúli nyílt bajnokságon úszta a kivételes időket). Majd hozzátette: rosszul esett neki, hogy többen már úgy beszéltek róla, mint aki Barcelonával kivonult a magyar úszósportból. "Én nem egy volt olimpiai bajnok vagyok, hanem Kovács Ágnes olimpiai bajnok, aki most is úszik és Athénban is úszni fog.”
Ami viszont tény: az olimpiai felkészülésében jelenleg sok kérdőjel van. Habár a Magyar Úszószövetség vezetőségét is megkereste, jelenleg még az sem tisztázott, hogy milyen támogatásban részesül. "Nem kérek sokat, csupán azt, hogy költségtérítést kapjak. Ha a vizsgáim engedik, szeretnék ott lenni, a decemberi, dublini rövid pályás Eb-n, a májusi, madridi nagymedencés kontinensbajnokságon viszont mindenképpen. Még nem tudom, hogy számítanak-e rám. Az sem tisztázott, hogy ott lehetek-e a válogatott januári, magaslati edzőtáborozásán. Én szeretnék, bár jelenleg úgy tűnik, önköltséges alapon megyek.”
Mint ismeretes, a Magyar Úszószövetség vezetősége a barcelonai szereplés láttán szóba hozta: az lenne az ideális, ha Kovács Ági Phoenix helyett Budapesten készülne fel az olimpiára. A bajnoknő szerint ebben az ügyben sem történt semmi.
"Kétségtelen, jól érzem magam Amerikában, lehet, hogy nemet mondtam volna a konkrét felvetésre is, hiszen úgy érzem, nincs az úszás kárára, hogy kint tanulok, ám konkrétumokról szó sem volt.”
Olyannyira, hogy Ági is a pletykák után ment. Ugyanis azt hallotta, hogy rábírták Kiss László szövetségi kapitányt, hogy az adminisztratív munka mellett térjen vissza a medence partjára és Ági edzéseit irányítsa.
"Felhívtam telefonon Laci bácsit, és mint kiderült, nem erről van szó. Csupán annyi változás lesz, hogy a tervek szerint az edzőtáborokba is eljön és ott besegít, ám ez egészen más. Amúgy a jelenlegi edzőmben, Turi Györgyben maximálisan megbízom, de mindenképpen szerettem volna leellenőrizni, Laci bácsi visszatérésének a hírét, nehogy később azt kapjam meg, hogy ő is segített volna, de nem kértem belőle.”
Ági tehát úgy érzi, magára maradt. Úgy érzi, Barcelona óta - habár hosszú éveken át csak ő szállította az aranyérmeket - kegyvesztett lett. A sajtóbeszélgetést amúgy nem véletlenül időzítette mostanra, hiszen vasárnap Phoenixbe repül. Onnan pedig nehezen tudná megvédeni magát…

Gyárfás Tamás: az eredmény számít

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke nem késett sokat a válasszal:
"Egy: Kovács Ági csodálatos sportember, eredményei maradandóak, joggal van ott a neve a márványtáblán. Kettő: A sport gyönyörű és kegyetlen, mindig az áll a dobogó legfelső fokára, aki éppen nyer. Amióta Ági kiment Amerikába, sajnos nem nyert. Bár nyerne… A mögöttünk álló időszakban többször tekintélyes jutalomban részesült, teljesítményét a sportág boldogan honorálta. Mi több, ugyanezt tette, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a sportminisztérium is. Nem beszélve a Bp. Spartacusról. Nagyvonalú szponzora volt, a CIB Bank által. Sajnos az eredmények nem azonosak a korábbiakkal, még ha Ágit ugyanúgy szeretjük, mint a múltban. Edzője és a szövetségi kapitány egyaránt arra ösztönözte, hogy az olimpia előtt maradjon itthon, hiszen az Egyeült Államokban régóta creditrendszer van, azaz, nem vész el a mögötte álló két év az egyetemen, ha tíz hónap múlva folytatja a tanulást. Mellékesen jegyzem meg, itthon is lehet nyelvet, marketinget tanulni. Ági úgy döntött, továbbra is kint készül. Tiszteletben tartjuk a döntését, a szakvezetők, így Kiss László, már Barcelonában kijelentette, akkor viszont végig ugyanaz az edző készítse fel az olimpiára, akivel a munkát elkezdi, mert a vegyes felkészülés nem vezethet eredményre. A szigorú, amerikai egyetemi szabályok miatt Ági hivatalosan anyagilag nem támogatható. Ezt ő is jól tudja. A magyar sport minden lehetséges kiskaput eddig megkeresett és megtalált. És most értem a legnehezebb kérdéskörhöz. Mialatt Ági kint edzett, itthon Risztov Éva, Cseh László és a többiek készültek. A legutóbbi Eb és vb szerint jobb eredményeket értek el, mint az olimpiai bajnok világklasszis. A nagy kérdés: ilyenkor ki kapjon többet? Az a nagyszerű sportoló, aki korábban joggal a legtöbbet érdemelte, vagy az, aki a múltban, az akkori gyengébb eredményei miatt még szinte semmiben sem részesült. Ha Ági eredményei javulnak, a sportág teljes támogatására számíthat. Változatlanul a mi lányunk. Magam közöltem vele, de ugyanezt elmondta neki Schmitt Pál, a MOB elnöke is, ha itthon készül az olimpiára, akkor ugyanabban a kiemelt támogatásban részesül, mint a mögöttünk álló években. Döntése ismeretében most mindketten azt mondtuk, ha beigazolódik, hogy jól választott, akkor visszamenőleg mindent megkap, ami csak lehetséges. Személy szerint bizonytalan vagyok, megfelelő ösztönző-e, ha valaki akkor is a maximumhoz juthat, ha nem produkál. Meggyőződésem, hogy Ági egyedi tehetség, fantasztikus akaraterővel rendelkezik és hatalmas benne a bizonyítási vágy. Bárcsak újra ünnepelhetnénk!”

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes