FONTOS


 

Nem vált egyetemet a magyar olimpiai bajnok
Kovács Ági lett a magyar Eb-pályázat háziasszonya

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.08.09
------------------------------------------------------------

Kovács Ágnes és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke elbeszélgetett egymással. A diskurzusra a vasárnap véget ért nagymedencés Európa-bajnokság miatt volt szükség, ahol mint ismeretes, a magyar olimpiai bajnok sem 100 méter mellen, sem kétszázon - pedig itt ötkarikás bajnok - nem került dobogóra (50 mellen pedig el sem indult). Nos a megbeszélés nem volt haszontalan, talán ez is kellett ahhoz, hogy Ági már a jövő évi, barcelonai világbajnokságon a régi formáját mutassa.


Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes is rajtkőre lép a decemberi, németországi rövid pályás Európa-bajnokságon
Turi György, Ági edzője a minap kijelentette: ha talán egy kicsivel jobban oda tud figyelni a klasszis felkészülésére, akkor más eredmény születik Berlinben (kilenc spartacusos úszó volt a német fővárosban, tehát Turinak amúgy sem volt könnyű dolga). A jelek szerint azonban Ágnes tengerentúlon végzett munkájával sem lehetnek tökéletesen elégedettek itthon, hiszen felvetődött, mi lenne ha elhagyná a phoenixi, Arizona State University iskolapadját és a marylandi egyetemre iratkozna át. A Magyar Olimpiai Bizottság ugyanis megteremtette annak a lehetőségét, hogy magyar élsportolók fél évig a kinti egyetemen készülhetnének, fél évig pedig itthon, a megszokott környezetben. Ágnes azonban nem él a lehetőséggel, továbbra is Arizonában marad. Gyárfás Tamásnak erre is volt lépése:
"A tapasztalatok leszűrése után kerülhet sor az esetleges egyetemcserére. Addig igyekszünk mindenben támogatni Ágnest, így edzőjének, Turi Györgynek lehetőséget biztosítunk, hogy többször is meglátogassa őt a tengerentúlon. Az első szakmai elemzések szerint főleg a szárazföldi felkészülése lehetett gyengébb hatékonyságú, mint előtte itthon volt." - öszszegzett az elnök.

A megbeszélés végén döntés született arról is, hogy Ági - csakúgy, mint Risztov Éva és Güttler Károly - rajthoz áll a decemberben esedékes németországi rövid pályás Európa-bajnokságon. Nem véletlenül, hiszen az Európai Úszóliga (LEN) elöljáró, már korábban jelezték, ahhoz, hogy Magyarország kaphassa meg a 2006-os nagymedencés Európa-bajnokságot, minden szinten meg kell felelni. A magyar pályázat elnyerte a LEN urainak tetszését, ám a színfalak mögött elhangzott, az úszóliga nem nézi jó szemmel, hogy a magyarok hanyagolják a rövid pályás világversenyeket. Ami tény, a legutóbbi rövid pályás Eb-n csak elvétve volt magyar, a moszkvai világbajnokságon pedig senki sem indult. Ágnesnek Riesába - itt lesz a rövid pályás Eb - sportdiplomáciai feladatai is lesznek, ő lesz a magyar Eb-pályázat háziasszonya. December közepén ugyanis a német városban döntenek arról, ki rendezheti meg a 2006-os kontinensbajnokságot.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes