FONTOS


 

A Phoenix State University hallgatója lesz augusztus huszadikától
Kovács Ági: irány Amerika!

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.08.02
------------------------------------------------------------

Szerdán hivatalossá vált: Kovács Ágnes augusztus huszadikától az amerikai Phoenix State University hallgatója lesz (mindezt a Nap TV stúdiójában is megerősítette). Eldőlt tehát, az immár kétszeres világbajnok a tengerentúlon, Arizona állam "fővárosában" folytatja a tanulmányait és a versenyzést. Amúgy nagy meglepetést nem okozott a bejelentés, hiszen sokan tudni vélték, az sem a véletlen műve volt, hogy Ági tavasszal éppen Phoenixben edzőtáborozott két hónapig. A hétszeres Európa-bajnok csupán néhány napig pihenhet, hiszen a tervek szerint augusztus 15-én ül repülőre.

- Bár több hete megállapodtam a phoenixi egyetem vezetőségével, direkt nem beszéltem róla senkinek, minden idegszálammal azon voltam, hogy jól szerepeljek Fukuokában - mondja Kovács Ágnes.

- Most már, gondolom, az sem titok, hogy milyen szakra jelentkezett?

- A kommunikáció és a biznisz-szak is érdekel, végül is az utóbbi mellett döntöttem, mert azt mondták, a kommunikációt nehezebb angolul hallgatni.

- Néhány év és üzletasszonyként látjuk viszont?

- Erről még korai beszélni, hiszen még el sem kezdtem az egyetemet.

- Azt tudja már, hogy hol fog lakni?

- Az egyetem területén egy kellemes apartmanban. Lesz egy lakótársam, egy argentin úszólány. Kint volt a világbajnokságon is.

- Egy éve még úgy volt, ha Amerikába megy, akkor csakis Atlantába. Hogyan lett belőle Phoenix?

- Sokat gondolkoztam a döntésen. Atlantában rengeteg világklasszis úszó tanul, az úszócsapatuk is nagyon erős. Ott tényleg csak egy lettem volna a sok úszó közül. Phoenixben más, én vagyok ugyanis az úszócsapat legeredményesebb versenyzője. Ennek megfelelően pedig biztos, hogy jobban odafigyelnek rám, mint a többiekre. Ez fontos, hiszen a jövő évi, berlini Európa-bajnokságon ismét nyerni szeretnék. Nem mellékes az sem, Phoenixben nem én leszek az egyedüli magyar, Czene Attila szintén az egyetem hallgatója.

- Itthon ugyebár Kiss László majd Turi György felügyelte a tréningjeit. Phoenixben ki felel majd a munkájáért?

- Michael A. Chassonak hívják a csapat főedzőjét. Amikor tavasszal kint voltam, sokat beszélgettünk. Szimpatikus embernek ismertem meg. Szakmailag is csak jót hallottam róla, persze mindennél beszédesebb, hogy Czene Attila rövid pályán beállította a kétszáz vegyes világcsúcsát és a sydneyi negyedik helyezése sem rossz eredmény.

- Őszintén mondja meg, sokat tépelődött a döntésen?

- Tavasszal kint voltam két hónapig, tehát nem ér meglepetés. Az akkor tapasztaltak alapján csak azt mondhatom, jó döntést hoztam. Amúgy is, szükségem volt már a környezetváltozásra. Az utóbb időben úgy éreztem, hogy kezdek belefásulni a hazai mindennapokba. Nem akartam odáig eljutni, hogy egyszer csak arra ébredek reggel, hogy na, többet nem megyek le az uszodába. Másrészt - és ez is nagyon fontos -, olyan lehetőséget kaptam, amely meghatározhatja a civil életemet. Akárhogy is nézzük, most Kovács Ágnes vagyok, az úszó, de leszek Kovács Ágnes, a civil is.

- Az édesanyja mit szólt?

- Azt mondta, a szívem azt diktálja, hogy maradj, az eszem azt, hogy menj, de kislányom, neked kell meghozni a döntést. Hát, én meghoztam. Ideális körülmények várnak rám, az egyetemnek nyitott uszodája van, nyáron harminc fok van, és télen sincs kevesebb húsznál. Fontos szempont az is, hogy a yardos medencében méginkább gyakorolhatom a fordulóimat. A tavaszi két hónap is sokat segített, mindezt Fukuokában is éreztem. Darnyi Tamás is ezt mondta, amikor telefonon gratulált a vb-győzelmem után, szerinte is sokat javult. Megnyugtat, mindig is adtam Tamás véleményére.

- Mikor jön majd haza legközelebb?

- Karácsonykor, két hétre. Biztosan sok mesélnivalóm lesz...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes