FONTOS


 

Kovács Ágin kívül csak Thorpe és Hackett tudta megvédeni a vb-címét
A világ tetején

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.07.30
------------------------------------------------------------

"Megyek napozni, elkísér?"

Elkísértem. A medence partján negyven fok, de őt cseppet sem zavarja. Kétrészes fürdőruhában feszít, kortyol egyet az ásványvizespalackból, majd leül egy műanyag székre. Az arra járó úszók vizslatják. Ausztrálok, amerikaiak, olaszok. Kovács Áginak amúgy is nagy a respektje Fukuokában. Ismerik, elismerik. Habár a szpíker rendszeresen Kovacsicsnak mutatta be, nézzük el neki. Japán a lelkem. Mikor kétszáz mellen lett világbajnok, Ian Thorpe volt a harmadik, aki gratulált neki. Ő pedig ért hozzá...

A magyar világklasszis amúgy idén eddig nem sokat napozhatott. Fukuokában is csak az utolsó két napon. Addig úszott reggel, este, mindig. Persze megérte, két Pacsapóval (a vb kabalafigurája), egy arannyal, valamint egy bronzéremmel térhetett haza. Szóval ott tartottunk, hogy kortyol egyet az ásványvizespalackból, leül, majd belekezd.

- A kétszáz mell után már éreztem, nagyon fáradt vagyok, nem is nagyon kívántam már az ötvenet - mondja az immár kétszeres világbajnok Kovács Ági. - Hosszú volt, amióta bevezették az előfutam-elődöntő-döntő rendszert, háromszor kell úszni az éremért. Fukuokában kilencszer úsztam, minden alkalommal szinte teljes lendülettel. Éppen ezért már nagyon vártam ezt a napozást...

- Minden az elképzelései szerint alakult?

- Annál is jobban. Előzetesen száz mellen egyáltalán nem voltam biztos az éremben, kétszázon pedig az aranyban. Sokan azt mondták, a sydneyi olimpia után biztosan gyengébb lesz a mezőny. Megnézhetik, mindenki itt volt, s egyáltalán nem születtek gyengébb eredmények, mint az olimpián. A százas bronz nagyon fontos volt, hiszen korábban többször is alig maradtam le a dobogóról. Ott felszabadultan úsztam, hiszen egyáltalán nem én voltam az esélyes.

- Kívülről úgy tűnt, a kétszáz mell döntője során sem sokat idegeskedett...

- Izgultam, de nem annyira, mint Sydneyben. Ott éreztem a rám nehezedő terhet, ráadásul nemcsak az úszósport megítélése volt a tét, hanem az egész magyar olimpiai csapaté.

- A kétszáznál maradva, jogosan tartott Fukuoka előtt a kínaiaktól?

- Ha azt veszem, hogy ötven és száz mellen is kínai nyert, no meg kétszázon is ott voltak mögöttem a dobogón, akkor igen. Ellenben az is tény, a világcsúcstartó Csi Hujról azt gondoltam, Fukuokában többet nyújt majd. Persze örülök, hogy így alakult. Egyébként lehet, hogy már mondtam korábban, de nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, hogy drukkolt értem. Éreztem az otthoniak szeretetét. Sajnos az SMS-eket nem olvashattam, mivel itt nem működik a telefonom, de a táviratokat megkaptam. Köszönöm.

- Ha mondjuk jövőre lenne két szabad hete, eljönne nyaralni Fukuokába?

- Nem hiszem, ennyi bőven elég volt belőle. Mindamellett csak jó tapasztalatokat szereztem a japán emberekről.

- Hogyan jellemezné őket három szóban?

- Udvariasak, kedvesek, fegyelmezettek. Elképesztő volt nézni, hogy reggel, amikor már harminc fok körül járt a hőmérséklet, fegyelmezetten, egy rossz szó nélkül álltak a több száz méteres sorban, hogy bejussanak az uszodába.

- Mi az, amit átemelne a három közül a magyar valóságba?

- Az udvariasságot mindeképpen.

- Gondolom, nem elégszik meg ennyi napozással. Vagyis hová megy nyaralni?

- Még nem döntöttem el, de biztosan Magyarországon maradok.

- Azt hittem, Amerikába megy...

- Ezt a témát még hagyjuk, tényleg nem dőlt még el, melyik egyetemre megyek tanulni.

- Az újabb világbajnoki arany után gyaníthatóan különrepülőgépet küldenek önért.

- Azért ez túlzás, de kétségtelen, sok egyetemről érdeklődnek.

- Nem tart attól, hogy az új világ meg a tanulás elvonja majd az úszásról a figyelmét?

- Erről még korai beszélni, amúgy pedig a tapasztalatok azt mutatják, Amerika nem visszaesést hoz, hanem pont az ellenkezőjét.

- Egyébként civilként az arany vagy az ezüst ékszereket hordja szívesebben?

- Látja, ezen még nem gondolkoztam. Mindkettőt szeretem, attól függ, milyen kedvem van, vagy éppen milyen eseményre vagyok hivatalos. Éremben viszont továbbra is az arany a kedvencem.

- Jövőre ismét Európa-bajnokság lesz, méghozzá Berlinben. Akárhogy is számolom, Eb-aranyból hetet gyűjtött eddig. Izgatja még?

- Ha nem izgatna, régen rossz lenne. Természetesen szeretnék ismét Európa-bajnok lenni.

- Azt tudja, hogy ha Berlinben nyer kettőt, beéri az Eb-örökranglistán Egerszegi Krisztinát?

- Hát, rajtam nem fog múlni.

- Köztudott, hogy az amerikai Kristy Kowal a barátnője. Kovács Ágival ellentétben a kétszáz mell olimpiai ezüstérmesének nem ment túl jól Fukuokában. Megvitatták a dolgot?

- Beszélgettünk, gratulált, majd elmondta, elég sokat kihagyott Sydney után, így valahol számított arra, hogy nem lesz csúcsformában.

- Ha már a Sydney utáni időszakot említette: ön is kihagyott egy makrociklust a háromból. Ősszel pihent, kora tavasszal pedig az Egyesült Államokban időzött. Nehéz volt visszatalálni?

- Annyira azért nem. Januárban kezdtem a munkát, aztán ugye a tengerentúlra utaztam. Többen azt mondták akkor, biztosan nyaralni megyek, az edzés lesz az utolsó. Hát tévedtek, rengeteget edzettem Phoenixben. Edzettem, és nyelvet tanultam, más programom nagyon nem volt. Ha ott tényleg csak szórakoztam volna, biztosan nem így szerepelek Fukuokában. Kilencvennyolcban, a perthi vébén egy aranyam volt. Most száz mellen nyertem az arany mellé egy bronzot is. Nem hiszem, hogy ez olyan rossz.

- Ötven mellen viszont nyolcadik lett, ám előre szólt, ott már annak is örül, ha döntőbe kerül. Azért furcsa ezt hallani, hiszen ötvenen kétszeres Európa-bajnok.

- Igen, de az nem megy hosszú távon, hogy minden számban jó vagyok. A száz mell és a kétszáz megfér egymás mellett, az ötven már picit sok. Ott amúgy rengeteg múlik egy jó benyúláson, a szerencsén. Tény, én vagyok az Európa-bajnok, de jövőre Berlinben nem csak én leszek a favorit. Most is megelőzött két európai, a brit Baker - aki az Európa-rekordomat is megdöntötte Fukuokában - és az olasz Crescentini.

- Amúgy nem félt attól, hogy milyen lesz Kiss László után Turi Györggyel dolgozni?

- Miért tartottam volna tőle? Őt is régóta ismerem, a Bp. Spartacusban Laci bácsi mellett az edzőm volt. Tudom, hogy neki is nagyon fontos volt, hogy Fukuokában jól szerepeljek, hiszen most debütáltunk együtt. Azt hiszem, elmondhatjuk, sikeresen.

- Ha Fukuokára gondol, az érmek mellett mire büszke még?

- Arra, hogy az egyéni számokat tekintve a legutóbbi világbajnoksághoz képest csak hárman tudták megvédeni a címüket.

- Nevezetesen?

- A két ausztrál: Thorpe négyszáz gyorson és Hackett ezerötszáz gyorson, valamint én kétszáz mellen.

- Ilyenekre is figyel?

- Valaki mondta, így utánanéztem.

- Hiányzik már a mama?

- Eddig minden világversenyen ott volt velem, még a perthi világbajnokságon is. Most nem, de jövőre, a berlini kontinensbajnokságra ismét jönni fog. De, hogy válaszoljak, persze hogy hiányzik.

- Mit mondott önnek a telefonba a kétszáz mell aranya után?

- Sok mindent, a Himnuszt például végigsírta.

- Ön is Sydneyben. Most miért maradtak el a könnyek?

- Mondom, nem volt bennem annyi feszültség. Az olimpián, amikor ott álltam a dobogó legmagasabb fokán, végigfutott bennem, mennyi mindent kellett tennem ezért az aranyéremért. A hajnali kelések, a rengeteg edzés, a sok lemondás. A fukuokai dobogón állva más volt. Át tudtam adni magamat az örömnek, élveztem minden pillanatát. Ezért is volt fontos, hogy az olimpia után pihenjek. Ha az ember nem ad magának esélyt a feltöltődésre, belefásulhat. Abból az állapotból pedig nagyon nehéz kikecmeregni.

- Zárásként: mi lesz az érmek mellé kapott Pacsapók sorsa?

- Az egyiket megtartom magamnak, a másikat pedig elajándékozom.

- Megtudhatom, hogy kinek?

- Nem, mert akkor nem lenne meglepetés...

Örökranglista (200 m mell)
2:22.99 Csi Huj (kínai) 2001
2:23.64 Heyns (dél-afrikai) 1999
2:24.03 KOVÁCS ÁGNES (magyar) 2000
2:24.12 Tanaka (japán) 2000
2:24.56 Kowal (amerikai) 2000
2:24.76 Brown (ausztrál) 1994
2:24.81 Riley (ausztrál) 1995
2:25.00 Caslaru (román) 2001
2:25.29 Luo Csüe-csüan (kínai) 2001
2:25.35 Nall (amerikai) 1992
Beard (amerikai) 2000

100 m mell
1995, Eb: 3
1996, olimpia: 7
1997, Eb: 1
1998, vb: 4
1999, Eb: 1
2000, Eb: 1
2000, olimpia: 5
2001, vb: 3

200 m mell
1996, olimpiai: 3
1997, Eb: 1
1998, vb: 1
1999, Eb: 1
2000, Eb: 2
2000, olimpia: 1
2001, vb: 1

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes