FONTOS


 

Az év női sportolója: Kovács Ágnes
Ismét az élre tempózott

------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport, , 2000.12.20
------------------------------------------------------------

Mikor Kovács Ági kilencvenhétben, a sevillai Európa-bajnokságon két aranyérmet nyert, Luca Sacchi, az olaszok egykori kiváló vegyesúszója (Darnyi Tamás persze nem engedte aranyközelbe...) csak annyit mondott: "Kovács? New Egerszegi..." Nos, az új Egerszegi azóta is megállíthatatlan. A mérlege lenyűgöző: olimpiai bajnok, világbajnok, hétszeres Európa-bajnok. Nála több egyéni Eb-győzelmet a sportág története során csak egy női úszó nyert. Már kitalálhatták: Egerszegi Krisztina.


Ági lett az év legjobb magyar sportolónője 2000-ben
Kovács Ági Sydneyben csúcsra ért. Tizenkilenc évesen. Azt mondják róla, nem volt kiugró tehetség. Pontosabban szólva: sokáig nem látták meg benne a lehetőséget. Tizenhárom évesen el akarták küldeni a Bp. Spartacustól. Sokkoló... Szerencsére maradhatott, hogy aztán tizennégy évesen, a bécsi Európa-bajnokságon bronzérmet nyerjen száz mellen. Senki sem ismerte. Akkor még Egerszegi volt a sztár. Kilencvenhatban, Atlantában már megismerte a világ. Bronz kétszáz mellen, majd következett Sevilla, de ezt a történetet már ismerjük.

Ági szerencsére más Sydneyben kijelentette: szinte biztos, négy év múlva, az athéni olimpián is láthatjuk. Kétszáz mellen ő a világ legjobbja. Kétségtelen. És százon is ott van az első öt között. Amúgy nem tagadja: nagyon kíváncsi volt az év sportolója-választás végeredményére. Mert tudta, komoly riválisa akadtak: "Mindenki a maximumot hozta ki magából Sydneyben, megmondom őszintén, én nem is tudtam volna választani a jelöltek között." - mondta Ági.

Diplomatikus. És őszinte. Ezt Sydneyben is láthattuk. Az eredményhirdetés alatt potyogtak a könnyei. Megható volt. Nagy tehertől szabadult meg. Ő is tudta, mi is: ha a száz mell ötödik helye után nem nyer kétszázon, átértékelik a nagyságát. Mert a világ már csak ilyen. A győzteseké. Nem jó másodiknak lenni.

Kovács Ági az olimpia óta csak egyszer úszott - bemutató jelleggel, az egri Bitskey Aladár uszoda avatóján -, ám januártól ismét edzésbe áll. A válogatott olaszországi, magaslati edzőtáborában is ott lesz, már most eldőlt: a júliusi, fukuokai világbajnokságon is láthatjuk.

És ez az, amiért nem örülnek majd a riválosok...

.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes