FONTOS


 

Kovács Ágit tizenhárom évesen majdnem eltanácsolták a Spartacustól
Köszönjük, Bea néni!

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.08.04
------------------------------------------------------------

Úszás, nők, 100, 200 m mell - Kovács Ágnes

100 m mell szeptember 17, előfutam, 10., elődöntő, 19., szeptember 18., döntő, 19.

200 m mell szeptember 20, előfutam, 10., elődöntő, 19., szeptember 21., döntő, 19. - Aquatic Centre

- Képzelje, azt hallottam a minap valakitől, hogy Kovács Ági néhány évvel ezelőtt majdnem vízbefulladt egy háziversenyen. Ez is csak egy kósza pletyka?

- Nem, ez a valóság - mondja Kovács Ági.

- Meséljen, persze ha nem kellemetlen...

- Már nem az. Nyolcéves lehettem, akkor úsztam első alkalommal kétszáz vegyest. Az edző a futam előtt gyorsan elmondta, hogyan kell csinálni a fordulókat, ám amikor hátról mellre fordultam, lenyeltem vagy másfél liter vizet. Megálltam a falnál és csak öklendeztem. Már rohantak, hogy kimentsenek, de végül leúsztam a távot. Egyébként később sem én voltam az ügyeletes tehetség, tizehárom éves koromig szinte versenyt sem nyertem.

- Viccel?

- Dehogy. A csúcseredmény az volt, amikor a serdülő országos bajnokságon harmadik lettem. Higgye el, tényleg nem voltam jó. Sőt, nem sok hiányzott ahhoz, hogy elküldjenek a Bp. Spartacustól.

- Na, ezt már nem hiszem...

- Pedig így történt. Tizenhárom éves voltam, élveztem az uszodát, imádtam a vizet, de az edzések különösebben nem érdekeltek. Szóval az egyik nap azt mondta az egyik edző, Ági, ha a hét végi versenyen jól úszol, akkor maradhatsz, ha nem, örültünk, hogy itt voltál.

- Megtudhatom, ki volt ez az éles szemű szakember?

- Nincs jelentősége, alapvetően igaza volt. Akkor döbbentem rá, az kevés, hogy jól érzem magam az uszodában, komolyabban kell venni.

- Ezek szerint egy sehol sem jegyzett kis versenyen múlt, hogy Kovács Ági jelenleg nem egy cég titkárnője, hanem Európa első számú mellúszója?

- Valahogy így.

- Abbahagyta volna, ha eltanácsolják?

- Lehet, hogy átmentem volna egy másik egyesülethez, de utólag visszagondolva, szó volt róla, hogy teniszezni fogok. Apu is teniszezik, szerette volna ha én is azt választom. Egyébként nagyon sajnálom azokat a lányokat, akiket eltanácsoltak. Lehet, hogy elküldtek egy Egerszegit és egy Szabó Tündét is?

- Nem értenek hozzá?

- Dehogy, csak ilyen a szisztéma. Engem - már kiderülhetett - sokáig nem tartottak tehetségesnek, lehet, hogy ez volt a szerencsém. Békén hagytak. Ha viszont valakit kiskorában tehetségesnek vélnek, irtózatos edzésmunkára fogják. A legtöbbjük kiég, ifistaként befejezi az úszást.

- Ez szomorú...

- Az úszáshoz iszonyú akaraterő kell. Sokszor tényleg nagyon nehéz elviselni az edzéseket.

- Arra nem gondolt még, hogy néhány év múlva elmegy ed...

- ...ne is folytassa, annál sokkal jobban sajnálom a kicsiket, hogy kilométereket úszassam őket.

- Akkor legalább egy tanácsot adjon a mostani tizenhárom éveseknek...

- Én egészen kicsi koromtól kezdve imádtam a vizet. Ha nem uszodába mentünk, akkor a fürdőbe, de mindig a víz közelében akartam lenni. Mindennek ez az alapja, szóval, gyerekek, a legfontosabb: szeressétek a vízet!

- Ahogy hallgatom, el is felejtettem, alapvetően az olimpiáról kellene beszélnünk. Esélyekről, időeredményekről, a felkészülésről...

- Akár arról is beszélhetünk. Az olimpia közelségét már csak abból is le tudom mérni, hogy egyre többen állítanak meg az utcán.

- Mit mondanak?

- Drukkolunk Ági, veled leszünk, ilyeneket. Így kimondva, nem sokat jelentenek ezek a szavak, de érzem, mennyire szeretnek. Nem frázis, fontos, hogy érezzem az emberek szeretetét. Sydneyvel kapcsolatban csak az átállástól tartok. Két éve, a perthi világbajnokság elején nagyon szenvedtem. Hajnali négynél előbb nem tudtam elaludni, másnap tizenegykor úgy kellett kiverni az ágyból. Ezért is jó, hogy korán kiutazunk.

- Olyanokat nem kérdeznek az utcán, hogy Ági, nyersz Sydneyben?

- Dehogynem.

- És mit szokott válaszolni?

- Hogy megpróbálom, mit is mondatnék ilyen kérdésre? Most úgy látom, aki kétszázon bekerül a döntőbe, jó lehet az ezüst- és bronzéremre. Az arany egyelőre a dél-afrikai Heynsnek áll. Százon ugyanez a helyzet, Heyns egy perc hét másodpercen belül tud. Senki sem úszott még hasonlót. Mindamellett ha Heyns, tegyük fel nem úszik kiemelkedően, sokak számára megnyílik az út az aranyérem felé. Várjon csak, most jutott eszembe, nem teljesen igaz, hogy tehetségtelennek tartottak kiskoromban.

- Nocsak...

- Kevesen tudják, az OSC-ben kezdtem az úszást. Ott volt egy edző, Szűcs Bea néni. Ő mondta nekem egyszer, Ági, amit itt adunk, kevés, menj át a Spartacusba. Szerintem még ő sem sejtette, hogy ez lesz a történet vége...

Akikkel jó lesz vigyázni

De mit nyújt Penny Heyns?

Ami a férfiaknál hosszú évekig a pillangóúszás volt, az jelenleg a nőknél a mellúszás. Divatos szám. Uralkodó persze itt is van: Penelope Heyns (a továbbiakban Penny Heyns...) Dél-Afrikából. Kétszeres olimpiai bajnok, Atlantában nem kegyelmezett, száz és kétszáz mellen is övé lett az arany. Azóta sem pihen, habár a kilencvennyolcas perthi világbajnokságon betlizett, tavaly szórta a világrekordokat. Száz mellen 1:06.52-vel csúcstartó. A legfrissebb világranglistát a japán Tanaka 1:07.27-tel vezeti. Persze nagy kérdés, milyen formában versenyez majd Heyns. Ha a perthi pordukcióját hozza, nincs ok az aggodalomra, ha az atlantait, fejet hajt majd a világ. Mindamellett a dobogón van még hely mellette, pontosan kettő. Legalább tizen pályáznak rá. A már említett Tanaka, az amerikai Kowal és Quann, a dél-afrikai Poewe, az ausztrál Jones és Hildreth, hogy csak a legkomolyabb riválisokat említsük. És Kovács Ági. Aki száz mellen Európa-bajnok. Európán kívül viszont még nem nyert érmet. Világbajnoki negyedik és olimpiai hetedik.

Nem is a száz mell a hangsúlyos száma. A kétszáz az ő felségterülete. Ahol mindamellett szintén nem lesz könnyű dolga. Ott van ugyebár Penny Heyns. A hosszabbik távon is félelmetes a világrekordja, 2:23.64-re volt képes. Korszakos időeredmény. Idén huszonötön belül is csak ketten tudtak. A korábban rövid pályán remeklő Tanaka (2:24.12) és Kovács Ági (2:24.94). De benevez a kétszázas éremre Kowal, Jones, Hildreth és Poewe mellett a román Caslaru és a kínai Huj Csi. Nehéz ügy. Mindazonáltal a kétszáz esetén Ági is a favoritok közé tartozik. Ő a világbajnok, az Európa-csúcstartó. Persze minden előfordulhat. Az is, hogy egy őrült futam végén a harmadik helyen ér célba. De az is, hogy olimpiai bajnok lesz. Egyiken se lepődjünk meg. Van aki azt mondja, a rövid pályán kétszeres világbajnok szintén dél-afrikai Poewe akár meglepetést is okozhat. Ami tény, a Fokvárosban dolgozó Tőrös Károly tanítványa idén már Heyns-t is megelőzte. Kovács Ágival viszont nem bír. Idén bárhol is futottak össze, mindig a magyar klasszis diadalmaskodott. Kiss László, Ági edzője is tartja, kétszáz mellen jobbak a spartacusos bajnok esélyei. Nem titkolja, győzni akarnak Sydneyben. Azzal persze ő is tisztában van - közhely, de tény -, nüanszokon múlhat a siker. Azt pedig alig egy hónappal az olimpia előtt sem lehet tudni, mire lesznek képesek a riválisok. A legnagyobb kérdés pedig Kiss számára is az: mit nyújt Heyns. Kétszázon idén 2:26.14 volt a legjobbja, de néha rémesen gyenge időket is produkált. Ettől még megeshet, Sydneybe bombaformában érkezik. Ági szerint a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt Kristy Kowal nyújtja. Két éve, a perthi vb-n százon nyert, kétszázon pedig Ági mögött lett második. Az utóbbi eredménnyel világbajnokunk is kiegyezne. Kowalt amúgy barátnőjének tekinti, gyakran váltanak elektronikus leveleket. Ági úgy tervezi, Sydneyben is elbeszélgetnek majd a világ dolgairól. Jó lenne ha dobogón tennék...

Az NS-szakértője: Sarah Poewe

Ági mindkét számban éremesélyes

"Ágit nagyon jól ismerem, az edzőmmel, Tőrös Károllyal régebben többször megfordultunk Budapesten, a Bp. Spartacusnál Ágival együtt tréningeztem. Az utóbbi időben elmaradtak a budapesti edzőtáborozások, ettől függetlenül Ágit továbbra is a barátnőmnek tekintem, drukkolok neki, hogy sikerrel járjon az olimpián. Úgy érzem száz és kétszáz mellen is éremesélyes, de a kétszáz mindig is az erősebb száma volt. Nagy tehetség, amit már eddig is kamatoztatott, és gyanítható, Sydneyben is a legjobbját nyújtja majd. Rajta kívül biztos vagyok benne, hogy a két amerikai, Quann és a száz mell világbajnoka, Kowal is ott lesz a legjobbak között és akkor még nem beszéltem Penelope Heynsről. Ő az olimpiai bajnok, hazám, Dél-Afrika első számú mellúszója. Sokan felkapták a fejüket, mikor néhány hete legyőztem őt. Furcsa érzés volt, mindig is azért dolgoztam, hogy egyszer jobb legyek nála. Örültem, mindamellett sajnáltam Pennyt, hiszen ő még most is sokkal híresebb úszó mint én, minden vereség után magyarázkodnia kell. Áginak is oda kell figyelnie rá, annak ellenére is, hogy idén kevésbé jó. Gyengébb időeredményeket úszik, mégis azt mondom, továbbra is ő a száz és a kétszáz mell első számú esélyese az olimpián. Még mielőtt túlzottan szerénynek vélnének, gyorsan hozzáteszem, én is azért utazom Sydneybe, hogy sikeresen szerepeljek. Ez az én esetemben azt jelenti, hogy szeretnék döntőbe kerülni. Ott pedig bármi megtörténhet, talán még az is, dobogóra állhatok. Egy biztos, hallatlan sűrű a mezőny, nyolc-tíz olyan versenyző is van a világon, aki ott lehet a végelszámolásnál. Az esélyekről többet jelenleg én sem tudok mondani, azt viszont nagyon sajnálom, hogy az utóbbi időben nem mehettem Budapestre. Remekül éreztem magam, a világ egyik legszebb városa. Ott találtam rá a kedvenc édességemre is, Turi Rudinak hívják. Ugye, milyen finom?"

Barcelonától Sydneyig

100 m mell

1992, Barcelona, olimpia: 1. Jelena Rudkovszkaja (FÁK-beli) 1:08.00, 2. Nall (amerikai) 1:08.17, 3. Riley (ausztrál) 1:09.25, ...6. Csépe Gabriella (magyar) 1:10.19.

1993, Sheffield, Európa-bajnokság: 1. Sylvia Gerasch (német) 1:10.05, 2. Bondarenko (ukrán) 1:10.29, 3. Rudkovszkaja (fehérorosz) 1:10.29.

1994, Róma, világbajnokság: 1. Samantha Riley (ausztrál) 1:07.69, 2. Taj Kuo-hung (kínai) 1:09.26, 3. Csüan Csüan (kínai) 1:10.19.

1995, Bécs, Európa-bajnokság: 1. Brigitte Becue (belgia) 1:09.30, 2. Bondarenko (ukrán) 1:09.73, 3. Kovács Ágnes (magyar) 1:10.77.

1996, Atlanta, olimpia: 1. Penelope Heyns (dél-afrikai) 1:07.73, 2. Beard (amerikai) 1:08.09, 3. Riley (ausztrál) 1:09.18, ...7. Kovács Ágnes (magyar) 1:09.55.

1997, Sevilla, Európ-bajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 1:08.08, 2. Bondarenko (ukrán) 1:08.87, 3. Becue (belga) 1:09.42.

1998, Perth, világbajnokság: 1. Kristy Kowal (amerikai) 1:08.42, 2. Denman (ausztrál) 1:08.51, 3. Van Oosten (kanadai) 1:08.66, 4. Kovács Ágnes (magyar) 1:08.68.

1999, Isztambul, Európa-bajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 1:08.75, 2. Bondarenko (ukrán) 1:09.33, 3.Becue (belga) 1:10.23, ... 6. Kovács Krisztina (magyar) 1:11.31

2000, Helsinki, Európa-bajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 1:08.38, 2. Gerasch (német) 1:09.28, 3. Bondarenko (ukrán) 1:09.81...8. Kovács Krisztina (magyar).

200 m mell

1992, Barcelona, olimpia: 1. Ivaszaki Kioko (japán) 2:26.65, 2. Lin Li (kínia) 2:26.85, 3. Nall (amerikai) 2:26.88, ...9. Csépe Gabriella (magyar) 2:31.15.

1993, Sheffield, Európa-bajnokság: 1. Brigitte Becue (belga) 2:31.18, 2. Nyikityina (orosz) 2:32.15, 3. Hardiman (brit) 2:32.48.

1994, Róma, világbajnokság: 1. Samantha Riley (ausztrál) 2:26.87, 2. Csüan Csüan (kínai) 2:27.38, 3. Becue (belga) 2:28.85.

1995, Bécs, Európa-bajnokság: 1. Brigitte Becue (belga) 2:27.66, 2. Bondarenko (ukrán) 2:30.50, 3. Peczak (lengyel) 2:30.59.

1996, Atlanta, olimpia: 1. Penelope Heyns (dél-afrikai) 2:25.41, 2. Beard (amerikai) 2:25.75, 3. Kovács Ágnes (magyar) 2:26.57.

1997, Sevilla, Európa-bajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 2:24.90, 2. Peczak (lengyel) 2:28.04, 3. Becue (belga) 2:28.90.

1998, Perth, világbajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 2:25.45, 2. Kowal (amerikai) 2:26.19, 3. Street (amerikai) 2:26.50.

1999, Isztambul, Európa-bajnokság: 1. Kovács Ágnes (magyar) 2:27.12, 2. Caslaru (román) 2:27.80, 3. Peczak (lengyel) 2:28.93, ...8. Kovács Krisztina (magyar) 2:33.23.

2000, Helsinki, Európa-bajnokság: 1. Beatrice Caslaru (román) 2:26.76, 2. Kovács Ágnes (magyar) 2:26.85, 3. Bremond (francia) 2:28.20, ...16. Kovács Krisztina (magyar)

Kétszázon mindig a dobogón

100 m mell
1995, Eb: 3
1996, olimpia: 7
1997, Eb: 1
1998, vb: 4
1999, Eb: 1
2000, Eb: 1

200 m mell
1996, olimpia: 3
1997, Eb: 1
1998, vb: 1
1999, Eb: 1
2000, Eb: 2

Világranglistás helyzetkép

100 m mell
8 Poewe (1983, dél-afrikai) 1:08.62
7 Jones (1985, ausztrál) 1:08.30
6 Heyns (1974, dél-afrikai) 1:07.67
5 Quann (1984, amerikai) 1:07.54
4 Tanaka (1979, japán) 1:07.27
3 Kowal (1978, amerikai) 1:07.85
2 Kovács Ágnes (1981, magyar) 1:07.92
1 Hszüe Csuan-luo (1984, kínai) 1:08.87

200 m mell
8 Jones (1985, ausztrál) 2:26.59
7 Bakaldina (1985, orosz) 2:26.45
6 Csi Huj (1985, kínai) 2:25.51
5 Kovács Ágnes (1981, magyar) 2:24.94
4 Tanaka (1979, japán) 2:24.12
3 Kowal (1978, amerikai) 2:25.74
2 Heyns (1974, dél-afrikai) 2:26.14
1 Caslaru (1975, román) 2:26.76

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes