FONTOS


 

Világcsúcs kell az olimpiai bajnoki címhez?
Kovács Ágnes százon éremben, kétszázon aranyban gondolkozik

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.06.08
------------------------------------------------------------

Kovács Ágnes realista, száz mellen egy bronzérem esetén is tökéletesen elégedett lenne Sydneyben, kétszázon viszont magasra teszi a lécet. Ági szerint a dél-afrikai Penelope Heyns lehet a legnagyobb ellenfele.


Kovács Ágnes kétszázon magasra teszi a lécet, győzelemre tör Sydneyben
Kovács Ágnes bombaformában tempózik. Le sem tagadhatja. Az utóbbi egy hónapban ötven, száz és kétszáz mellen is ötszörös Európa-bajnoknőnk érte el a legjobb időeredményt a világon. A szakemberek szerint három éve nem úszott ilyen jól, mint az utóbbi egy hónapban.

És mi volt három éve? A sevillai Európa-bajnokság, ahol a magyar világbajnok kétszáz mellen Európa-rekordot repesztett (2:24.90). Májusban Monte-Carlóban négy századdal maradt el a fent említett időeredménytől, százon egy századra volt az Európa-csúcstól, ötvenen pedig immár ő az Európa-rekorder (31.34). Egyszóval Kovács Áginál minden a legnagyobb rendben, legutóbb az országos bajnokságon végzett nagytakarítást, öt aranyéremmel zárta a viadalt. Ha az utóbbi egy hónapot vesszük, Áginak cseppet sem kell tartania a sydneyi olimpiától - nem úgy a többieknek... A magyar klasszis arra is vállalkozott, hogy egyenként elemezze a Sydneyben szóba jöhető riválisokat.

- Az amerikai Kristy Kowallal kezdeném, jól ismerem, az utóbbi időben kétszer is a tengerentúlon nyaraltam, mindkét esetben találkoztunk. Sőt néha-néha elektronikus leveleket is küldünk egymásnak. A barátnőmnek tekinthetem.

- Barátnő és az egyik legfőbb rivális...

- Két éve, a perthi világbajnokságon százon ő nyert, kétszázon én. Nem bánnám, ha az olimpián is így történne. Mindamellett Kristy kétszázon is módfelett veszélyes.

- Az ausztrálok tizenöt éves reménységét, Leisel Jonest is ismeri?

- Nem találkoztam még vele, csak az időeredményeiből tudok "ítéletet hirdetni". Ahogy látom, ő inkább százon lehet eredményesebb. Oda kell figyelni rá, csakúgy, mint kétszázon a szintén ausztrál Caroline Hildreth-re. Biztos vagyok benne: a hazai medence nagyon nagy előnyt jelent majd az ausztráloknak. Bár Hildreth kétszázon még nem úszott egészen kiemelkedő időeredményt, gyanítom, hogy az olimpiáig fejlődni fog.

- Hszüe Csüan-lo és Csi Huj neve mond valamit?

- Kínaiak, ez pedig éppen elég ok arra, hogy tartsak tőlük. Eddig szerencsére a női mellúszásban nem játszottak komoly szerepet a világversenyeken, de sosem lehet tudni. Emlékszem, a perthi vb előtt két kínai is nagyon jó időeredményeket úszott. A világbajnokságra is eljöttek, de aztán ki tudja miért, nem álltak rajthoz...

- Két kínai után két dél-afrikai: Heyns vagy Poewe lehet a veszélyesebb Sydneyben?

- Penelope Heyns százon és kétszázon is címvédő, világcsúcstartó, egyelőre minden mellette szól. Kétszázon ő lehet a legnagyobb ellenfelem. Poewe inkább százon jó, kétszáz mellen még soha sem tudott megelőzni.

- Az, hogy az olimpián a kétszáz mell lesz a hangsúlyos, egyben azt is jelenti: száz mellen ne reménykedjünk aranyban?

- Egyértelmű, százon reálisan nézve már az is nagy szó lenne, ha bronzérmet nyernék.

- Kétszázon ellenben...

- Nyerni akarok, bár tudom, pokolian nehéz lesz. Meggyőződésem, aki aranyat szeretne, annak világcsúcsot kell úsznia a fináléban. Hogy én leszek-e az, ma még nem tudom.

- A hírek szerint a Kőér utcai fedett uszoda után hamarosan a Margitszigeten folytatja a felkészülést. Várja már?

- Persze, végre nyitott ötvenes medencében úszhatok, a Szigeten nagy a nyüzsgés, nem mellesleg pedig végre a napsütést is élvezhetem.

- Lehet, hogy edzés után még a fagyishoz is beáll majd egy-két gombócért?

- Kizárt, tartok annyira a torokgyulladástól, hogy nemet mondjak a fagyira.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes